pellatv
Live

Αγωγή εναντίον του Eurogroup κάνουν 50 Κύπριοι καταθέτες και μέτοχοι τραπεζών

Αποζημιώσεις από το «κούρεμα» των καταθέσεων τους, ζητούν με αγωγή εναντίον του Eurogroup και άλλων… θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κ.ά.) 50 Κύπριοι καταθέτες και μέτοχοι των κυπριακών τραπεζών. Η ομαδική αγωγή καταχωρήθηκε μέσω του δικηγορικού γραφείου Κύπρου Χρυσοστομίδη, το οποίο για τη συγκεκριμένη υπόθεση συνεργάζεται με καθηγητές και άλλους νομομαθείς του εξωτερικού. Αξίζει να αναφερθεί ότι είναι η πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης που το Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καλείται να αποφασίσει, αν πράξεις του Eurogroup μπορούν να καταλογιστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να θεμελιωθεί δικαίωμα καταβολής αποζημιώσεων σε αιτητές. Ειδικότερα, οι αιτητές αξιώνουν κυρίως αποζημιώσεις για τις δυσμενείς συνέπειες που προκλήθηκαν στους ιδίους με την απόφαση του Eurogroup , ημερομηνίας 25 Μαρτίου 2013, με την οποία επιβλήθηκαν τα μέτρα εξυγίανσης στη Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου. Όλοι οι εναγόμενοι και η ΕΕ εν γένει, κατηγορούνται για σοβαρές παραβιάσεις του δικαιώματος στην ιδιοκτησία και των γενικών αρχών της απαγόρευσης δυσμενούς διάκρισης της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της αναλογικότητας που κατοχυρώνονται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Σχετικά με την καταχώρηση της αγωγής, ο δικηγόρος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Κύπρος είναι το μόνο κράτος-μέλος της Ε.Ε., στο οποίο δόθηκε οικονομική βοήθεια με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει μέτρα ανακεφαλαιοποίησης με τα ίδια μέσα, και άλλα αναγκαστικά μέτρα. Το γεγονός αυτό γεννά, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, σημαντικά νομικά ερωτήματα και νέα επιχειρηματολογία, τη βασιμότητα της οποίας καλείται τώρα το δικαστήριο να κρίνει αναφορικά με την έκταση της νομικής ευθύνης της Ε.Ε.

Δημοσιεύτηκε στις 23 Δεκεμβρίου, 2013


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:22 - Αρχιεπίσκοπος Σιναίου Δαμιανός προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά: «Εξόχως σημαντική και καίριοι οι παράμετροι στην επιστολή προς τον ομόλογο σας της Αιγύπτου για να εξασφαλιστεί η θετική προς ημάς έκβαση της υπόθεσης»

11:15 - Συνάντηση Σταμενίτη – Δήμα: Στο επίκεντρο το έργο κατασκευής του δρόμου Θεσσαλονίκη – Έδεσσα

11:13 - Προώθηση πρόσκλησης της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών Λεπτοκαρυάς και της Πρωτοβουλίας Γυναικών Ανατολικού Ολύμπου

11:10 - ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΞΥΛΟΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ

11:07 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας για τις περιπτώσεις των ακινήτων σε «Φιλιππάκου» (Συνοικία Νέας Τραπεζούντας), «Καψάλη»: «Ηθικό να εξαιρεθούν τα ακίνητα αυτά από την καταβολή τιμήματος εξαγοράς»

10:18 - Σάκης Αρναούτογλου από Λισαβόνα: Η Ευρώπη του αύριο χτίζεται με κοινωνική συνοχή, αξιοπρεπή στέγαση για όλους και φωνή στους Νέους.

10:15 - Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής με τον Πρέσβυ του Βασιλείου της Ισπανίας

09:02 - Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΟΥΚΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΟΥ

07:11 - Ανακοίνωση: Προγραμματισμένες διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή 13 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

10:40 - ΚΕΠ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ