Κοπιαστική υπόθεση αποδείχτηκε η ανάδειξη του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής επιτροπής στο νεοσύστατο θεσμό της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Χρειάστηκαν περισσότερες από οκτώ ώρες και επαναληπτικές ψηφοφορίες, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ενώ προέκυψαν κάποιες αναμενόμενες αλλά και περίεργες συμμαχίες… Ηχηρή ήταν η απουσία του Γιώργου Τσαμασλή, που μέχρι πρότινος ήταν στενός συνεργάτης του Π. Ψωμιάδη. Από τη χθεσινή διαδικασία απουσίαζε και ο Τάσος Κουράκης της «Αριστερής Ριζοσπαστικής Ενότητας».
Ο περιφερειάρχης εμφανίστηκε στην αρχική ομιλία του ενωτικός και συναινετικός, όμως οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης φρόντισαν να του διαμηνύσουν ότι είναι αποφασισμένες να ασκήσουν το ρόλο τους και έτσι στο κλείσιμο της διαδικασίας ο κ. Ψωμιάδης έσπευσε να στηλιτεύσει τη μη συναινετική διάθεσή τους. Στην πράξη όμως η παράταξη Ψωμιάδη δεν έδειξε τη δέουσα συναίνεση, με αποτέλεσμα να χρειαστούν επαναληπτικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη του αντιπροέδρου του περιφερειακού συμβουλίου, θέση που κατέχει η μείζων αντιπολίτευση, αλλά και των αναπληρωματικών μελών της ελάσσονος αντιπολίτευσης στην επιτροπή Οικονομικών.
Η Αηδονά πρόεδρος του π.σ.
Στην ενδοπαραταξιακή διαδικασία ο περιφερειάρχης πρότεινε για πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου την Αθηνά Αθανασιάδου-Αηδονά και η πρότασή του εγκρίθηκε ομόφωνα από τους 42 παρόντες περιφερειακούς συμβούλους του. Αργότερα η κ. Αηδονά εξελέγη με επιπλέον μία ψήφο (υπερψηφίστηκε από 43 περιφερειακούς συμβούλους επί 69 παρόντων). Όπως έλεγαν περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, χείρα βοηθείας πιθανότατα έδωσε ο Κ. Βελόπουλος, ενώ άλλοι εκτιμούσαν ότι η κ. Αηδονά υπερψηφίστηκε από συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (ΚΚΕ).
Μπαρμπουνάκης αντιπρόεδρος με τη δεύτερη
Η αντιπολίτευση στη διαπαραταξιακή διαδικασία, από την οποία απείχαν οι παρατάξεις του ΚΚΕ και της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, αποφάσισε να προτείνει για τη θέση του αντιπροέδρου ύστερα από εισήγηση του Μ. Μπόλαρη τον πρώτο σε ψήφους περιφερειακό σύμβουλο του «Μετώπου Ανάπτυξης» Μπάμπη Μπαρμπουνάκη. Στην ψηφοφορία που ακολούθησε ο κ. Μπαρμπουνάκης εξελέγη με επαναληπτική ψηφοφορία, αφού η παράταξη του Π. Ψωμιάδη αρχικά δεν τον συνέδραμε. Γραμματέας του περιφερειακού συμβουλίου ελλείψει άλλων διαθέσιμων από την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης εξελέγη ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης Βελόπουλου Κωνσταντίνος Μπούμπας.
Γκρίνιες για τους «υπάκουους»
Οι επιλογές του περιφερειάρχη για την Οικονομική επιτροπή, αν και εγκρίθηκαν ομοφώνως στην ενδοπαραταξιακή διαδικασία, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από μερίδα περιφερειακών συμβούλων της «Δύναμης για τη Μακεδονία». Και αυτό διότι επί της ουσίας τοποθέτησε άτομα που θεωρούνται «υποτακτικά» του. Σχολιάστηκε επίσης εντόνως ότι οι τρεις που προέρχονται από τη Θεσσαλονίκη (Βάνης, Κελεσίδου και Κούης) διετέλεσαν εντεταλμένοι σύμβουλοί του και όλως τυχαίως και μέλη της διοίκησης του περιβόητου ΚΕΚ «Θεσσαλονίκη» της νομαρχίας. Από τη διαδικασία εκλογής αναδείχθηκαν τακτικά μέλη της Οικονομικής επιτροπής οι Δημήτριος Βάνης, Παύλος Θωμαΐδης, Χριστίνα Κελεσίδου, Κωνσταντίνος Κούης, Αλκιβιάδης Νουσηκύρου και Απόστολος Παπαϊωάννου από την παράταξη Ψωμιάδη και οι Χρήστος Ανθρακίδης και Μιχαήλ Καρμάνης από την παράταξη του κ. Μπόλαρη. Επίσης εκλέχθηκαν οι επικεφαλής των παρατάξεων του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος και του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν από τη συμπολίτευση οι Ιωάννης Ανδρίτσος, Ευτέρπη Βασιλειάδου, Στυλιανή-Ζωή Μακραντωνάκη, Αντώνιος Μπάμιατζης, Ιωάννης Παγώνης, Θεοφάνης Παπάς. Από τη μείζονα αντιπολίτευση οι Παντελής Κουκουλεκίδης και Θεοδώρα Μπαλτατζίδου και από τις παρατάξεις της ελάσσονος αντιπολίτευσης η Ασημίνα Ξηροτύρη-Αικατερινάρη και ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. Οι τελευταίοι δύο και η Θ. Μπαλτατζίδου εξελέγησαν με επαναληπτική ψηφοφορία, καθώς η παράταξη του Π. Ψωμιάδη επέλεξε να μην ενισχύσει την υποψηφιότητά τους. Αντίθετα φαίνεται να συνέδραμε με περισσότερες από δέκα ψήφους στην εκλογή των κυρίων Βελόπουλου και Κωνσταντινίδη ως τακτικών μελών της επιτροπής, δίνοντας λαβές για επιπλέον σχόλια περί παρασκηνιακής συνεννόησης για αλληλοστήριξη και για γραμμή Ψωμιάδη.
Έλειπε σε ταξίδι
Η απουσία του Γιώργου Τσαμασλή συζητήθηκε σε πολλά πηγαδάκια. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Θ» αργά χθες το βράδυ μαζί του υποστήριξε ότι έλειπε ταξίδι στο εξωτερικό και γι' αυτό απουσίασε από τη συνεδρίαση, ωστόσο η στάση του πυροδότησε ποικίλα σχόλια. Κάποιοι υποστήριξαν ότι ο δεύτερος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος του Π. Ψωμιάδη είναι βαθιά θιγμένος, διότι ο περιφερειάρχης δεν σκοπεύει να τον αξιοποιήσει σε κάποιο κρίσιμο πόστο. Οι ίδιοι θεωρούσαν βέβαιο το διορισμό του Διονύση Ψωμιάδη σε θέση θεματικού αντιπεριφερειάρχη και μιλούσαν για πολύ κακές σχέσεις του Διονύση με τον Γ. Τσαμασλή.
Ο Θύμιος Σώκος νέος κρατικός περιφερειάρχης Μακεδονίας-Θράκης
Άνθρωπος της αυτοδιοίκησης είναι ο κρατικός περιφερειάρχης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιος Σώκος, ο από αύριο νέος ένοικος της Τ. Οικονομίδη, έδρας έως προχθές της κρατικής περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ο κ. Σώκος διετέλεσε τρεις τετραετίες δήμαρχος Αγρινίου (1995-2004) και μία τετραετία νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας (2005-2010). Διεκδίκησε το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ για την αιρετή περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την οποία επιλέχθηκε τελικώς ο τότε υφυπουργός Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο κ. Σώκος γεννήθηκε το 1955 στο Αγρίνιο, όπου ολοκλήρωσε τη βασική εκπαίδευσή του, για να σπουδάσει στη συνέχεια Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου αποφοίτησε το 1977. Αρχικά εργάστηκε σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και το 1987 διορίστηκε στην Εμπορική Τράπεζα, απ' όπου λίγους μήνες μετά αποσπάστηκε ως ειδικός συνεργάτης στο υπουργείο Εσωτερικών.
Με την πολιτική ασχολήθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετέχοντας στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Με την αυτοδιοίκηση ασχολήθηκε για πρώτη φορά το 1988, όταν τοποθετήθηκε νομάρχης Ευρυτανίας μέχρι τις εκλογές του 1989, οπότε παραιτήθηκε. Το Νοέμβριο του 1993 ορίστηκε νομάρχης Ευβοίας. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Αγρινίου, αξίωμα στο οποίο επανεξελέγη το 1998 και το 2002.
Διετέλεσε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1998-2003) και επί τρεις θητείες πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων νομού Αιτωλοακαρνανίας. Το 2006 εξελέγη νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας. Το Μάρτιο του 2008 εξελέγη μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και τρεις μήνες αργότερα ορίστηκε γραμματέας Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Είναι παντρεμένος με την Ειρήνη Τόλη, με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Νικόλα και τη Ζωή-Ελευθερία.
Οι υπόλοιποι έξι
Οι υπόλοιποι έξι διοικητές των αποκεντρωμένων διοικήσεων επελέγησαν μεταξύ των δεκατριών περιφερειαρχών τους οποίους είχε διορίσει μετά τις εκλογές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα ορίστηκαν:
1. Η πρώην περιφερειάρχης Ηπείρου Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα τοποθετήθηκε στην αποκεντρωμένη διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Ιωάννινα. Η αρχιτέκτων-μηχανικός κ. Γεωργακοπούλου-Μπάστα υπήρξε δεύτερη επιλαχούσα στις εκλογές του 2009 στο ψηφοδέλτιο Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου.
2. Ο έως πρότινος κρατικός περιφερειάρχης Αττικής και πρώην Κεντρικής Μακεδονίας Ηλίας Λιακόπουλος στην Αττική.
3. Ο έως πρότινος κρατικός περιφερειάρχης Κρήτης Θανάσης Καρούντζος, ο οποίος παρέμεινε στη μεγαλόνησο, με έδρα το Ηράκλειο.
4. Η πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας Πόπη Γερακούδη τοποθετήθηκε σε Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα με έδρα τη Λάρισα.
5. Ο πρώην περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Τάσος Αποστολόπουλος σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνια με έδρα την Πάτρα.
6. Ο έως πρότινος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Φώτης Χατζημιχάλης στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αιγαίου, η οποία εκτείνεται στα όρια των περιφερειών Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου με έδρα τον Πειραιά.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρμοδιότητες των αποκεντρωμένων διοικήσεων ανήκουν οι κρατικές υποθέσεις που μέχρι σήμερα ασκούνταν από τις δεκατρείς περιφέρειες και λόγω της φύσης τους ή για συνταγματικούς λόγους δεν μπορούν να μεταφερθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση και παραμένουν στην κρατική διοίκηση (π.χ. χωροταξία-πολεοδομία, περιβαλλοντική πολιτική, δασική και μεταναστευτική πολιτική). Οι κρατικές περιφέρειες θα έχουν επίσης στην ευθύνη τους τη διαχείριση του ΕΣΠΑ ώς και τον προσεχή Ιούνιο. makthes.gr
Δημοσιεύτηκε στις Ιανουάριος 3rd, 2011