pellatv
Live

Αναγνώριση της απασχόλησης στo πλαίσιο της οικογένειας

Απάντηση του Ευρ. Συμβουλίου στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου Πολλά δικαιώματα και διευκολύνσεις για μητέρες και γονείς, δικαιώματα εξαρτημένων μελών (παιδιών, ηλικιωμένων, αναπήρων), καθώς και ο συνδυασμός επαγγελματικής ζωής και οικογένειας αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο σε σχέση με τις αμειβόμενες δραστηριότητες ή την αυτοαπασχόληση. Εντός αυτού του πλαισίου, και δεδομένου ότι η ενδοοικογενειακή απασχόληση δεν έχει αναγνωριστεί από την Ευρ. Ένωση, η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μ. Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου, ερώτησε την Τσέχικη Προεδρία ποια θα είναι η θέση της επί του θέματος κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας της. Κατά την απάντησή του, ο Τσέχος Υπουργός εξήγησε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο μπορούν να ενεργούν μόνο βάσει νομοθετικών προτάσεων της Ευρ. Επιτροπής και υπενθύμισε την πρόσφατη πρότασή της για την νέα Οδηγία σχετικά με την εφαρμογή της αρχής για την ίση μεταχείριση των αυτoαποσχολούμενων ανδρών και γυναικών. Εξ άλλου, η αναθεώρηση της Οδηγίας 86/613/ΕΚ, η οποία επικεντρώνεται στη βελτίωση της κοινωνικής προστασίας των αυτοαπασχολούμενων με στόχο την άρση των εμποδίων για την γυναικεία επιχειρηματικότητα, επιδιώκει επίσης να βελτιώσει τη θέση των "βοηθών-συζύγων", που κατά μεγάλη πλειοψηφία είναι γυναίκες και συχνά προσφέρουν εργασία χωρίς να απολαμβάνουν τα αντίστοιχα δικαιώματα. Η πρόταση της Επιτροπής στοχεύει ακόμη να ενισχύσει τους αυτοαπασχολούμενους εντός της οικογένειας. Με την παροχή δικαιωμάτων γονικής άδειας στα άτομα που απασχολούνται εντός των κόλπων της οικογένειας, η πρόταση "επανορθώνει" τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει η άτυπη εργασία εντός των οικογενειακών επιχειρήσεων στις ίδιες τις οικογένειες, κυρίως όταν οι βοηθοί-σύζυγοι έχουν παιδιά. Η Τσέχικη Προεδρία αναγνωρίζει τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άμισθες και εξαρτώμενες από τους συζύγους γυναίκες, οι οποίες ζουν κάτω από μια επισφαλή οικονομική κατάσταση όταν συνταξιοδοτούνται, παίρνουν διαζύγιο ή χηρεύουν. Το Συμβούλιο εξέφρασε ήδη το Δεκέμβριο του 2007 τις ανησυχίες του σχετικά με το θέμα υιοθετώντας σειρά Συμπερασμάτων για τη "Γυναίκα και τη Φτώχεια", στα οποία διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς στη φτώχεια από τους άνδρες και ότι το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα αυξάνεται με την ηλικία. "Πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο 2008, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα σχετικά με το θέμα "Γυναίκα και Οικονομία: Συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής", όπου επανεπιβεβαίωσε τη σημασία των μέτρων που επιτρέπουν στις γυναίκες και στους άνδρες να συνδυάσουν τις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και ζήτησε τη λήψη των κατάλληλων πολιτικών μέτρων από τα κράτη μέλη. Η Τσέχικη Προεδρία θα συνεχίσει τις συζητήσεις και θα ενημερώνει το ΕΚ σχετικά με την επιτευχθείσα πρόοδο", υπογράμμισε ο κ. Vondra Alexandr.

Δημοσιεύτηκε στις 26 Ιανουαρίου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:11 - ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΘΕ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΓΑΒΑΛΙΩΤΙΣΣΑ

13:09 - Αυγενάκης για την παγκόσμια ημέρα Βιοποικιλότητας: Στόχος μας η προστασία των τοπικών οικοσυστημάτων και η διασφάλιση της τροφικής επάρκειας

13:07 - 25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

13:03 - ΕΝΑΡΞΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ (1-20 ΙΟΥΝΙΟΥ) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:02 - Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων στην αυριανή παρουσίαση της βραβευμένης εικαστικής εγκατάστασης «Spectators in a Ghost City»

12:59 - Ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη στη Φλώρινα

12:52 - Θρησκευτικές εκδηλώσεις στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Γιαννιτσών – Πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Κρώμνη

12:50 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Επετειακές εκδηλώσεις στη Νέα Έφεσο προς τιμήν της Α.Θ. Παναγιότητος Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου με θέμα «Είκοσι έτη συναντήσεων & συμπροσευχών στις εκκλησίες των Αλησμόνητων Πατρίδων»

12:47 - Καλεντάρι αγώνων Δημοτικών σχολείων

09:00 - ΔΕΥΑΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΡΙΔΑΙΑ