που για 69 ημέρες βρίσκονται στα έγκατα της γης, σε βάθος 622 μέτρων, σε ορυχείο στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή. Η επιχείρηση διάσωσης όλων των εργατών είναι σε εξέλιξη και σύμφωνα με τους υπολογισμούς θα διαρκέσει περίπου 48 ώρες.
Ο απεγκλωβισμός γίνεται μέσω της ειδικής κάψουλας Phoenix, που κατασκεύασε το χιλιανό Ναυτικό. Την κάψουλα «συνοδεύουν» ειδικοί του πολεμικού ναυτικού και διασώστες.
Κάντε κλικ στο γράφημα για να δειτε την επιχείρηση απεγκλωβισμού
Στο ορυχείο βρίσκεται ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα, που παρακολουθεί από κοντά την επιχείρηση απεγκλωβισμού και υποδέχεται τους μεταλλωρύχους.
Πρώτος ανέβηκε ο 31 ετών Φλορένσιο Αβάλος, ο άνθρωπος που κινηματογράφησε τις σκηνές από το εσωτερικό του ορυχείου, οι οποίες έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ακολούθησε ο 39χρονος Μάριο Σεπούλβεδα, που έπαιξε και το ρόλο του σχολιαστή στις μεταδώσεις.
Συγγενείς των μεταλλωρύχων που εδώ και μήνες βρίσκονται στο σημείο, ξέσπασαν σε δάκρυα χαράς μόλις αντίκρισαν τους ανθρώπους τους. Για «θαύμα» μίλησε ο Σ.Πινιέρα.
Αυτός που ανασύρθηκε τρίτος κατά σειρά είναι ο Χουάν Ιγιάνες, 52 χρόνων, και ακολούθησε ο Βολιβιανός Κάρλος Μαμάνι, 23 χρόνων ο μοναδικός μη Χιλιανός μεταξύ των 33 μεταλλωρύχων. Ο πέμπτος μεταλλωρύχος που διασώθηκε είναι ο 19χρονος Τζίμι Σάντσες, ο νεότερος από τους εγκλωβισμένους. Στις 11:35 (ώρα Ελλάδας) βγήκε ο έκτος μεταλλωρύχος και περίπου μία ώρα μετά ο έβδομος.
Ακολούθησε ο όγδοος, ενώ ένατος βγήκε ο γηραιότερος από τους μεταλλωρύχους, ο 63χρονος Μάριο Γκόμεζ, ο οποίος κατά την έξοδό του έπεσε στα γόνατα και έκανε μια κίνηση σαν να προσεύχεται κρατώντας την σημαία της Χιλής.
Στη συνέχεια απεγκλωβίστηκε ο δέκατος, ο 31χρονος Άλεξ Βέγκα, τον οποίο υποδέχθηκε η σύζυγός του.
Ο εντέκατος μεταλλωρύχος, ο 55χρονος Χόρχε Γκαλεγκουίλος ανέβηκε στην επιφάνεια, δέκα ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης.
Μιλώντας στον Χιλιανό πρόεδρο δήλωσε ότι το μόνο που ήθελε ήταν να φτάσει στην επιφάνεια και είπε ότι το ταξίδι με την κάψουλα ήταν «πολύ ήρεμο».
Ο δωδέκατος μεταλλωρύχος που ανέβηκε στην επιφάνεια, ο 34χρονος Έντισον Πένα είναι γνωστός ως «ο δρομέας», μιας και καθημερινά έτρεχε πέντε χιλιόμετρα στα τούνελ του ορυχείου για να διατηρείται σε φόρμα.
Ο δέκατος τρίτος ήταν ο Κάρλος Μπάριος, ενώ δέκατος τέταρτος απεγκλωβίστηκε ο Βίκτορ Χαμόρα, ένας οδηγός που κατέβηκε για να επισκευάσει ένα όχημα και έμεινε εγκλωβισμένος μετά την κατάρρευση του τούνελ.
Δημοσιεύτηκε στις 13 Οκτωβρίου, 2010