pellatv
Live

Απέπλευσε από τη Θεσσαλονίκη το θωρηκτό «Αβέρωφ»

Για το μακρύ ταξίδι των 270 μιλίων, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στη Μαρίνα του Φλοίσβου, στο Τροκαντερό, ξεκίνησε, γύρω στις 10 το πρωί σήμερα, το θωρηκτό «Αβέρωφ», συνοδευόμενο από τη φρεγάτα «Έλλη» και δύο ρυμουλκά. Μπορεί τον σημερινό απόπλου να μη συνόδεψαν τα εμβατήρια της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, που είχαν αποδώσει τιμές κατά την έλευσή του στα νερά του Θερμαϊκού, στις 7 Οκτωβρίου, αλλά το ιστορικό πολεμικό πλοίο, ένα πλωτό μουσείο, δεν αναχώρησε μέσα σε σιωπή: το συνόδεψαν οι ήχοι παρατεταμένων κορναρισμάτων από τους οδηγούς που κινούνταν κατά μήκος της παραθαλάσσιας λεωφόρου Νίκης την ώρα της αναχώρησής του, αλλά και ευχές για καλό ταξίδι, που φώναζαν οι πολίτες από την προκυμαία και το πλακόστρωτο της Παλιάς Παραλίας Θεσσαλονίκης.

Ύστερα από περίπου δύο μήνες παραμονής στην πόλη, όπου το επισκέφτηκαν περίπου 135.000 επισκέπτες, έναντι 120.000 τα τελευταία δύο χρόνια στη μόνιμη θέση ελλιμενισμού του στον Πειραιά, το «Αβέρωφ» έλυσε κάβους και υπό τον μεγαλοπρεπή ήχο των για καιρό «ακάπνιστων» φουγάρων του, αναχώρησε για τον Φλοίσβο, όπου αναμένεται να φτάσει το πρωί της Πέμπτης. Τέσσερα ρυμουλκά το βοήθησαν να αφήσει πίσω του τον Θερμαϊκό και δύο, μαζί με τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, θα το συνοδέψουν στο ταξίδι του μέχρι τα νερά του Παλαιού Φαλήρου.

Το πλοίο επισκέφτηκαν χιλιάδες άνθρωποι, υπομένοντας ακόμη και αναμονή ωρών σε ουρές. Από αυτούς, περίπου 35.000 υπολογίζεται ότι ήταν τα παιδιά από εκατοντάδες σχολεία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, που είχαν την ευκαιρία να αντικρίσουν τη θάλασσα από το ίδιο σημείο που την ατένιζε ο ναύαρχος Κουντουριώτης, να «νιώσουν» ένα κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, βαδίζοντας μέσα στον ίδιο χώρο όπου γράφτηκε. Άλλωστε, σε πόσα σημεία μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή με ένα ζωντανό κομμάτι της σύγχρονης ιστορίας, ηλικίας άνω του ενός αιώνα.

 

 

Πηγη:zougla.gr

 

Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου, 2017


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:53 - Στην καρδιά του Ν. Πέλλας το καλλιτεχνικό δίκτυο “Natura MusArte”

12:48 - Θερινό Σχολείο «Στις Γειτονιές της Επιστήμης»

12:45 - NIKH: «Η Ελλάδα δέχεται υβριδικό πόλεμο»

11:29 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Μουσική βραδιά από τους «Μελωδούς της Παράδοσης» την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

11:16 - ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – Μ.ΕΛΛΑΔΑ

11:14 - Οδηγίες πρόληψης των επιπτώσεων από την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών και καύσωνα – εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας

12:30 - Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Συμπληρώνουμε τον χάρτη των γεύσεων και προβάλλουμε συνδυαστικά τον ιστορικό, φυσικό, πολιτισμικό και γαστρονομικό πλούτο της Πέλλας»

12:22 - Έσβησε η φωτιά στη Δράμα -Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για πιθανό κίνδυνο αναζωπυρώσεων

12:15 - Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη ως επιταχυντή του ψηφιακού μετασχηματισμού στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΣΕΤΠΕ

11:00 - Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης Δραστηριοτήτων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων