και κοινωνική αναταραχή, ενώ πολλοί από τους συναδέλφους μας, οι οποίοι θα χάσουν τη δουλειά τους, δεν θα καταγράφονται ούτε καν σαν άνεργοι».
Η δυσοίωνη πρόβλεψη ανήκει στον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστή Χαντζαρίδη και διατυπώνεται λίγες μόλις ημέρες μετά τους ανάλογους φόβους που εκφράστηκαν από τους συνδικαλιστές – μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων του νομού. Συνοδεύεται δε, από το εξόχως ανησυχητικό, επίσης, στατιστικό στοιχείο ότι «ήδη τα κλειστά καταστήματα, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, έχουν φθάσει να αντιστοιχούν ποσοστιαία 17,8% του συνολικού δυναμικού, το οποίο αριθμεί πάνω από 14.000 εμπορικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων περίπου 4.500 βρίσκονται στο ευρύτερο εμπορικό κέντρο της πόλης». Σε πρακτικό επίπεδο, δηλαδή, περίπου μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις έχει πέσει θύμα των επιπτώσεων της κρίσης και έχει «κατεβάσει ρολά».
O κ. Χαντζαρίδης απέδωσε τους φόβους του, για την πιθανή αρνητική εξέλιξη στο τοπικό εμπόριο, σε μια σειρά από παράγοντες, όπως ότι «οι δύο πρώτες εβδομάδες του φετινού Δεκέμβρη είναι οι χειρότερες από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν, όσον αφορά στην κίνηση στα καταστήματα της πόλης», αλλά και άλλους που έχουν υπερτοπική εμβέλεια. «Γνωρίζουμε ότι σχεδόν 65.000 εμπορικές επιχειρήσεις, πανελλαδικά, κινούνται εδώ και καιρό στα κόκκινα. Είναι προφανές πως οι περισσότερες θα επιχειρήσουν να πάρουν κάτι στην περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, αλλά και των εκπτώσεων που θα ακολουθήσουν», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΘ για να προσθέσει πως: «θα ρευστοποιήσουν ό,τι είναι δυνατό κι από το Μάρτιο, όταν θα λήξουν κι οι τελευταίες συμβάσεις συμβασιούχων του δημοσίου, θα έχουμε την έκρηξη των λουκέτων και των κοινωνικών αναταραχών». Κι όλα αυτά ενώ οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως λόγω των περικοπών σε μισθούς, σε συντάξεις και «δώρα» (13ο μισθό) του δημοσίου, θα «φέρουν» φέτος στις γιορτές στην ελληνική αγορά 3 δισ. ευρώ, λιγότερη κατανάλωση…
Όχι στα εργασιακά
Ιδιαίτερο προβληματισμό εξάλλου, προκαλεί στον εμπορικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης και η προωθούμενες ρυθμίσεις στα εργασιακά και κυρίως εκείνη που αναφέρεται στις επιχειρησιακές συμβάσεις. Ο κ. Χαντζαρίδης εκτιμά ότι έτσι όπως προωθείται ο νόμος, στην ουσία θα προκαλέσει πιο πολλά προβλήματα από αυτά που θα λύσει και το χειρότερο ανοίγει την πόρτα διάπλατα για την ανάπτυξη φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού, σε βάρος των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων.
«Όταν μια επιχείρηση έχει περισσότερους από 20 εργαζόμενους, με τις ρυθμίσεις που προωθούνται, θα μπορεί να έρχεται εύκολα σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους της και με ένα απλό ΄΄σφύριγμα΄΄ να αλλάζει τις συμβάσεις», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΘ και διευκρινίζει: «Αντίθετα, σε εκείνες που το προσωπικό είναι κάτω από 20 άτομα, η διαπραγμάτευση πρέπει να περιλαμβάνει και τον τοπικό συνδικαλιστικό εκπρόσωπο, γεγονός που θα καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας.
Έτσι, οι μεγάλοι του κλάδου θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Αρκεί να σας πω ότι η διαφορά της κλαδικής από την εθνική συλλογική σύμβαση στον εμπορικό τομέα είναι στο 13% κι αυτό το πλεονέκτημα θα το καρπωθούν ουσιαστικά οι μεγάλες πολυεθνικές, δεδομένου ότι 90% των ελληνικών εμπορικών επιχειρήσεων έχει λιγότερους από 20 υπαλλήλους».
Δημοσιεύτηκε στις 14 Δεκεμβρίου, 2010