pellatv
Live

Δημοσκόπηση κατά ακρίβειας και μέτρα

Η τελευταία δημοσκόπηση, για την ακρίβεια φαίνεται να στοιχίζει πολύ ακριβά και η διαπίστωση ότι το θέμα αποσχολεί όλες τις χώρες της ΕΕ, συνέβαλαν μάλλον στην κινητοποίηση της κυβέρνησης. Φαίνεται να συνειδητοποιεί πλέον ότι το «κύμα οργής» για την εκτίναξη των τιμών έχει «φουσκώσει» ανησυχητικά, για να μπορούν να το κατευνάσουν τα μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης, με τον πρωθυπουργό να σπεύδει να στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας εν όψει της Συνόδου Κορυφής τον Ιούνιο κοινή δράση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, και τον υπουργό Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης να εξαγγέλει την επίσπευση ενεργοποίησης των μέτρων που προβλέπει το Ταμείο Φτώχειας και άλλες στοχευμένες δράσεις. Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ στο πλαίσιο της απόφασης του Γενικού Συμβουλίου της (30/5/2008), για κλιμάκωση των αγώνων της και ανάπτυξη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θα στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας του τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Ειδικότερα, για την εξασφάλιση των ελαχίστων -όπως τονίζει-, που θα έπρεπε μια ευνομούμενη πολιτεία να παρέχει για την ανακούφιση των φτωχών και αδύναμων εισοδηματικά στρωμάτων, η ΓΣΕΕ καλεί τον πρωθυπουργό να επανεξετάσει τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, προς την κατεύθυνση της μείωσης τους ή τουλάχιστον παγώματος για το διάστημα 2008-09, να προβεί σε άμεση έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση τουλάχιστον 1.000 ευρώ για κάθε νοικοκυριό που το εισόδημά του βρίσκεται κάτω από το αφορολόγητο όριο, την καταβολή επιδόματος θέρμανσης 800 ευρώ. Πρόταση για την καταπολέμηση της φτώχειας κατέθεσε και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ), υποστηρίζοντας ότι η συμβολή του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» στην καταπολέμηση της φτώχειας δεν πρέπει να εξαντλείται στην απλή παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους φτωχούς. Αντιθέτως, η πολιτική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» οφείλει να λειτουργεί στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής που θα στοχεύει στην οικονομική και κοινωνική επανένταξη όσων λαμβάνουν αυτή την παροχή.

Οποιοσδήποτε σχεδιασμός αντιμετώπισης της φτώχειας οφείλει να έχει κατασταλτική διάσταση, που σημαίνει λήψη μέτρων άμεσης ανακούφισης των φτωχών και παροχής σε αυτούς της δυνατότητας ικανοποίησης των επειγουσών αναγκών τους, καθώς και προληπτική διάσταση, που σημαίνει την αξιοποίηση των δυνατοτήτων και ευκαιριών μείωσης της φτώχειας μέσω πολιτικών ελαχιστοποίησης των ανισοτήτων και της περιθωριοποίησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, αναφέρει η ΟΚΕ στην ανακοίνωσή της. Βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση της φτώχειας αποτελεί η πολιτική του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», επισημαίνεται ακόμη στην σχετική Γνωρίζετε ότι φέτος, κατά ευτυχή συγκυρία, έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση του επιδόματος ΕΚΑΣ κατά περίπου 20%, έχουμε μία πολύ μεγάλη αύξηση των αγροτικών συντάξεων, επίσης κατά περίπου 20% και του επιδόματος ανεργίας. Αυτά είναι μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί φέτος και βοηθούν οπωσδήποτε στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του διεθνούς πληθωρισμού από αυτά τα εισοδηματικά στρώματα» »Τώρα, θα εξετάσουμε και κάποια άλλα πιο στοχευμένα μέτρα. Θα υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και πιστεύω ότι θα εγκριθεί έως το Σεπτέμβριο από το Ταμείο κατά της Φτώχειας» είπε ο υπουργός. Η φτώχεια στην Ελλάδα είναι ένα φαινόμενο που διογκούται, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα κοινωνικών ομάδων οι οποίες, όπως είπε, είτε αναζητούν δεύτερη δουλειά, είτε κάνουν οικονομία στο φαγητό, είτε δυσκολεύονται να αποπληρώσουν πιστωτικές κάρτες και δόσεις δανείου.

Απέναντι στα φαινόμενα αυτά, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, δεν υπάρχει καμία πολιτική. Και πρόσθεσε ότι ακόμα και το ταμείο κατά της φτώχειας δεν λειτουργεί και παραπέμπεται για το δεύτερο εξάμηνο του 2008.

Ο Ελληνας πολίτης υποφέρει, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου και η ακρίβεια κλέβει το εισοδημά του. Και αυτό, πρόσθεσε, μόνο ο κ. Καραμανλής και η κυβέρνησή του δεν το αντιλαμβάνεται. Σε ότι αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ και το ενδεχόμενο αύξησης τους, μετά το αίτημα του προέδρου της, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ΔΕΗ η οποία έχει παραδοθεί στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ υγιής, σήμερα στερείται προσανατολισμού και συντεταγμένης πορείας. Από την πλευρά της κυβέρνησης ο εκπρόσωπος Θ.Ρουσόπουλος, αναφερόμενος στις αυξήσεις στη ΔΕΗ, δήλωσε πως έχουν ανακοινωθεί εδώ και παρά πολύ καιρό και πως πρόκειται για δημόσιο οργανισμό και αυτά τα χρήματα πηγαίνουν στην ενίσχυση των προσπαθειών για την κάλυψη του ελλείμματος ενέργειας.

Αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά, είπε, ενώ όταν ρωτήθηκε γιατί δεν έχουν κατασκευαστεί καινούργια εργοστάσια της ΔΕΗ απάντησε ότι γίνονται προσπάθειες και για νέα εργοστάσια, αλλά και για εναλλακτικές μορφές ενέργειας.

Ερωτηθείς αν ο πρόεδρος της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος ζητά αυτές τις αυξήσεις προκειμένου να προσελκύσει επενδυτές για την κατασκευή ηλεκτρικών μονάδων, απάντησε οτι ο πρόεδρος της επιχείρησης έχει δώσει αναλυτική συνέντευξη 2-3 μήνες πριν, όπου ανακοίνωσε τις ανάγκες της επιχείρησης για τις αυξήσεις που πρότεινε.

«Τερτίπια του παρελθόντος, της προηγούμενης κυβέρνησης, με δήθεν κοινωνική πολιτική και τελικά με άλλα κονδύλια οι Έλληνες να πληρώνουν, δεν έχουμε λόγο να τα επαναλάβουμε», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Για το θέμα της ακρίβειας, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε τις υποσχέσεις των επιχειρηματιών στην αγορά των τροφίμων, τονίζοντας ότι «αφού ανέβασαν τις τιμές στα ύψη, αφού έχουν βγάλει αμύθητα κέρδη, τώρα κοροϊδεύουν κυριολεκτικά το λαό, αφαιρώντας ορισμένες πενταροδεκάρες».

Δημοσιεύτηκε στις 4 Ιουνίου, 2008


Σχόλια


pellanet facebook