Τους τίτλους τέλους στην εισφορά αλληλεγγύης για όλους τους φορολογουμένους από την 1η Ιανουαρίου 2023 έβαλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σήμερα μπορούμε πια να πούμε με πολύ μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι αυτή η κυβέρνηση την 1.1.2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Για συνταξιούχους και δημόσιους υπαλλήλους» δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός μιλώντας χθες από το βήμα της Βουλής.
Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους σημαίνει ότι μετά τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους που ξεκινούν από 22 ευρώ και ξεπερνούν τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα.
Οι ελαφρύνσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους θα φανούν αυτόματα στις μηνιαίες αποδοχές τους, καθώς η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις παράλληλα με τον φόρο εισοδήματος.
Για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και όλων των συνταξιούχων απαιτείται δημοσιονομικός χώρος 450 εκατ. ευρώ ο οποίος δεν έχει βρεθεί ακόμη αλλά όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών «θα βρεθεί» λόγω της καλύτερης πορείας του φετινού προϋπολογισμού.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογουμένους σημαίνει ότι από τον Ιανουάριο του 2023 οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα θα συνεχίσουν να βλέπουν αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές τους, οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα (εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα, ενοίκια, τόκους, μερίσματα) θα εξακολουθούννα έχουν φορολογική ελάφρυνση, ενώ αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν και οι εξής κατηγορίες φορολογουμένων:
– Πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι.
– Δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί.
– Συνταξιούχοι όλων των Ταμείων.
– Μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης θεσπίστηκε ως έκτακτο μνημονιακό μέτρο με το άρθρο 29 του Ν. 3986/2011 στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από 220.000 ευρώ.
Η εισφορά αλληλεγγύης «πάγωσε» από το 2021 για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα, και συγκεκριμένα για τους μισθούς, τα ημερομίσθια, τα επιδόματα και τις παροχές σε είδος, καθώς και για κάθε άλλου είδους αμοιβή που καταβάλλεται τακτικά σε εργαζόμενο στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος απασχολείται με σχέση εξαρτημένης εργασίας.
Επίσης η απαλλαγή ισχύει για τα καθαρά κέρδη από την ατομική άσκηση εμπορικής επιχείρησης, επιχείρησης παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριου επαγγέλματος ή από την ατομική άσκηση αγροτικής δραστηριότητας, για τα ενοίκια ακινήτων, τα μερίσματα και τους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.
Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου, 2022