pellatv
Live

Ενημέρωση από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς τους ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων για την προφύλαξη του ζωικού κεφαλαίου από φυσικές καταστροφές

Με σκοπό οι ιδιοκτήτες κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τις συνέπειες ενδεχόμενων φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες, θυελλώδεις άνεμοι, σεισμοί κ.ά.), από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συστήνεται η λήψη κατάλληλων μέτρων πρόληψης, όπως ενδεικτικά:

    •  Να καταγράψουν τα τηλέφωνα επικοινωνίας των οικείων υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος (όπου απαιτείται), του Πυροσβεστικού Σώματος, Κτηνιατρικών Υπηρεσιών κλπ.

    •  Να μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των εξωτερικών χώρων της εγκατάστασής τους και του περιβάλλοντα χώρου από ξερά χόρτα και σκουπίδια καθώς και για τη βελτίωση της παροχέτευσης των όμβριων υδάτων.

    • Να μεριμνήσουν για την επάρκεια σε νερό, τροφή και άλλες απαραίτητες προμήθειες, ώστε να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των ζώων σε περίπτωση αποκλεισμού της εγκατάστασης για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 5-7 ημερών ακόμα και χωρίς τη λήψη εξωτερικής βοήθειας.

    •  Να προμηθευτούν γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ή/και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.

    • Να μεριμνήσουν να υπάρχει φορτισμένο κινητό τηλέφωνο στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

    •  Να έχουν τακτική ενημέρωση για το δελτίο καιρού.

    •  Σε περίπτωση πυρκαγιάς, πρώτα να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές (Πυροσβεστική κ.ά.) και μετά να προχωρούν στις υπόλοιπες ενέργειες.

    •  Αν υπάρχουν άρρωστα ή τραυματισμένα ζώα, πρέπει να διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα, να παρέχονται οι πρώτες βοήθειες και να καλείται ο κτηνίατρος. Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η θεραπεία των ζώων, να επικοινωνούν και με τα σφαγεία για την πραγματοποίηση σφαγής έκτακτης ανάγκης.

    •  Σε περίπτωση άμεσης ανάγκης διάσωσης των ζώων, κατά τις περιπτώσεις διαχείρισης φυσικών καταστροφών με απελευθέρωση αυτών ή με μεταφορά τους σε προκαθορισμένο χώρο συγκέντρωσης ζώων, δεν εφαρμόζονται οι διαδικασίες που προβλέπονται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι κάθε ενέργεια απομάκρυνσης των ζώων ή προσέγγισης των εκτροφών, πραγματοποιείται μετά από συνεννόηση με τις κατά τόπους αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές και πάντα υπό τις οδηγίες των αρμόδιων αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών.

Δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουλίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:43 - Πάμε θερινό σινεμά στην Έδεσσα

10:41 - Παρέμβαση Καρασμάνη για την Αγία Αικατερίνη του Σινά – Διεθνής σεβασμός και νομική κατοχύρωση

10:36 - Επίσκεψη του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημητρίου Νατσιού στην Πυροσβεστική Πάτρας

10:33 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΤΟΥ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

10:32 - Μουσική βραδιά από τους «Μελωδούς της Παράδοσης» την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

08:37 - Νατσιός για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το τέλος του σάπιου καθεστώτος μόλις άρχισε»

10:29 - Άσκηση επί χάρτου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ 2025»: Ο Δήμος Πέλλας ενισχύει την Αντιπυρική Προστασία στην πιο ευάλωτη περιοχή του

10:26 - Παραχώρηση έκτασης γηπέδου Μεγαπλατάνου από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στον Δήμο Αλμωπίας

10:23 - Παρουσίαση του Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2025 Μια γιορτή Πολιτισμού που μεγαλώνει και εμπνέει

10:20 - Πρόγραμμα 21ου Olympus Marathon 2025