pellatv
Live

Επίδομα γέννας: Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα της πλατφόρμας – Τα κριτήρια

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του επιδόματος γέννησης, κάτι που θα συμβεί αμέσως αφότου εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Τα Νέα», στο τέλος του μήνα αναμένεται να πάρουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2020 την πρώτη δόση του νέου επιδόματος γέννησης των 1.000 ευρώ οι δικαιούχοι.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

1.Η πληρωμή

Η πληρωμή του επιδόματος γέννησης θα γίνεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα.

2. Η φορολόγηση

Το επίδομα δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου και δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη.

3. Οι αιτήσεις

Οι δικαιούχοι του επιδόματος γέννησης θα κάνουν την αίτηση τους και στο τέλος του μήνα θα παίρνουν την πρώτη δόση των 1000 ευρώ, στη συνέχεια μετά από 6 μήνες πάλι στο τέλος του μήνα που θα γίνονται οι πληρωμές θα πληρώνονται τη δεύτερη και τελευταία δόση του επιδόματος ύψους 1.000 ευρώ.

4. Η δήλωση
Με τη γέννηση του τέκνου προβλέπεται δήλωση γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική /τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποσυστήματος του Πληροφοριακού συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης. Η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο ή μαιευτική κλινική/τμήμα νοσοκομείου και δημιουργία υποστήματος του Πληροφοριακού Συστήματος Μητρώου Πολιτών για τη δήλωση γέννησης.
Η κατάρτιση της δήλωσης γέννησης που έλαβε χώρα σε μαιευτήριο, δημόσιο ή ιδιωτικό ή και σε μαιευτικές κλινικές /τμήματα νοσοκομείων γίνεται με τη χρήση του υποσυστήματος δήλωσης γέννησης του Μητρώου Πολιτών. Η δήλωση γέννησης καταρτίζεται από τους αρμόδιους υπαλλήλους του ιδρύματος που έλαβε χώρα ο τοκετός. Στη δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία που απαιτούνται για την κατάρτιση ληξιαρχικής πράξης γέννησης. Στη ληξιαρχική πράξη γέννησης απαιτούνται το όνομα, το επώνυμο, η εγγραφή στον δήμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και εφόσον υφίσταται ο Φορέας Ασφάλισης του νεογνού. Με τη ληξιαρχική πράξη γέννησης ο γονιός θα μπορεί να υποβάλλει την αίτηση για το επίδομα και μετά από έγκυρης της αίτησης θα προβλέπεται η χορήγηση της πρώτης δόσης ύψους 1.000 ευρώ.

5.Τα κριτήρια

- Διαμονή
Το επίδομα χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του:
- Έλληνα Πολίτη
- Ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς
-Πολίτης κράτους – μέλους της ΕΕ
- Πολίτης κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία 12 χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, 12ετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Εισοδηματικά

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα γέννας είναι τα εξής:

-Μόνη μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά: 60.000 ευρώ
- Ζευγάρι χωρίς άλλα τέκνα: 70.000 ευρώ
-Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα ένα ανήλικο:70.000 ευρώ
-Ζευγάρι με ένα ακόμα ένα ανήλικο παιδί: 80.000 ευρώ
- Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα δύο ανήλικα: 80.000 ευρώ
-Ζευγάρι με ακόμα δύο ανήλικα παιδιά: 90.000 ευρώ
-Μονογονεϊκή οικογένεια με ακόμα τρία ανήλικα: 90.000 ευρώ
-Ζευγάρι με άλλα τρία ανήλικα τέκνα: 100.000 ευρώ

Δημοσιεύτηκε στις 4 Φεβρουαρίου, 2020


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:43 - Πάμε θερινό σινεμά στην Έδεσσα

10:41 - Παρέμβαση Καρασμάνη για την Αγία Αικατερίνη του Σινά – Διεθνής σεβασμός και νομική κατοχύρωση

10:36 - Επίσκεψη του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημητρίου Νατσιού στην Πυροσβεστική Πάτρας

10:33 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΤΟΥ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

10:32 - Μουσική βραδιά από τους «Μελωδούς της Παράδοσης» την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

08:37 - Νατσιός για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το τέλος του σάπιου καθεστώτος μόλις άρχισε»

10:29 - Άσκηση επί χάρτου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ 2025»: Ο Δήμος Πέλλας ενισχύει την Αντιπυρική Προστασία στην πιο ευάλωτη περιοχή του

10:26 - Παραχώρηση έκτασης γηπέδου Μεγαπλατάνου από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στον Δήμο Αλμωπίας

10:23 - Παρουσίαση του Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2025 Μια γιορτή Πολιτισμού που μεγαλώνει και εμπνέει

10:20 - Πρόγραμμα 21ου Olympus Marathon 2025