pellatv
Live

Γιατί το πρώτο διεθνές νόμισμα λέει «Μακεδόνων» στα ελληνικά; (βουλγαρικό δημοσίευμα)

Ένα ασημένιο τετράδραχμο με την επιγραφή «Μακεδόνων Πρώτης» στο πίσω μέρος, που δημοσιεύθηκε σε κλιπ από την  «Archaeologia Bulgarica», ξεσήκωσε σάλο στο Facebook (γιατί ήταν γραμμένο στα ελληνικά).

Το πιο ενδιαφέρον όμως δεν είναι ότι το νόμισμα του 168  π.χ. θα μπορούσε να ονομαστεί το πρώτο διεθνές νόμισμα – γεγονός με το οποίο ελπίζαμε να προσελκύσουμε την προσοχή των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για την ιστορία, την αρχαιολογία και τη νομισματική.

Έτυχε να προκαλέσουμε ακραίες πολιτικές δηλώσεις – έκφραση των βαλκανικών συγκρούσεων που σιγοκαίνε, και ακριβώς με ένα αντίγραφο των τετράδραχμων που έκοψαν οι Ρωμαίοι για να αναβάλουν τις αναμενόμενες εξεγέρσεις στα Βαλκάνια.

Όσοι έχουν ακούσει για τον Τρίτο Μακεδονικό Πόλεμο γνωρίζουν ότι ήταν η αποφασιστική φάση των μακρών μαχών με τη Ρώμη και έληξαν τον Ιούνιο του 168 π.Χ. με την ήττα του Περσέα στην Πύδνα.

Ο τελευταίος ηγεμόνας των αρχαίων Μακεδόνων αιχμαλωτίστηκε, και το βασίλειό του χωρίστηκε από τους νικητές σε τέσσερις μεσημβρινούς (περιοχές). Δεν είναι ανεξάρτητοι, αλλά οι Ρωμαίοι θέλουν να διατηρήσουν την περιοχή ειρηνική με την ψευδαίσθηση του διατηρημένου κράτους αρχίζοντας να κόβουν «μακεδονικά» νομίσματα.

Έχουν την ετικέτα «Πρώτη Μακεδονία», «Δεύτερη Μακεδονία» κ.λπ. – μέχρι τέσσερις, όσες είναι οι περιοχές, γραμμένα στα ελληνικά (σημ. αφού ελληνικά μιλούσαν οι Μακεδόνες). Και για λίγο το σχέδιο πέτυχε!

Η άλλη όψη του νομίσματος “Μακεδόνων Πρώτης”

Το παιχνίδι της «γάτας με το ποντίκι» τελειώνει με την εξέγερση του Ανδρίσκου, που ονομάζεται και Τέταρτος Μακεδονικός Πόλεμος (150 π.Χ. – 148 π.Χ.). Μετά από αυτό, η Μακεδονία έχασε τελικά την ανεξαρτησία της και μετατράπηκε σε ρωμαϊκή επαρχία, αλλά τα τετράδραχμα αυτά δεν έφυγαν αμέσως από την κυκλοφορία. Αποτελούν τακτικό μέσο πληρωμής στην Ανατολική Μεσόγειο για τουλάχιστον άλλα είκοσι χρόνια περίπου. Και το ασήμι σε αυτά τα κάνει επίσης καλή ασφάλιση έναντι των αντιξοοτήτων στις δύσκολες στιγμές – γι’ αυτό τα βρίσκουμε σήμερα ως θαμμένους θησαυρούς.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το νόμισμα με την επιγραφή «Μακεδόνων Πρώτης», που έδειξε στο βίντεό της η Archaeologia Bulgarica. Αποτελεί μέρος ενός συλλογικού ευρήματος 10 συνολικά τετράδραχμων, που ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια οικοδομικών εργασιών στο Πέτριτς, περίπου 5 χλμ. από την Ηράκλεια Σιντικής.

Σήμερα, όλοι μπορούν να το δουν στις προθήκες του Ιστορικού Μουσείου στο Πέτριτς μαζί με άλλα ενδιαφέροντα δείγματα, αντιπροσωπευτικό δείγμα κυκλοφορίας από τον 4ο αιώνα π.χ. μέχρι τον 4ο αιώνα μετά Χριστό, – συμπεριλαμβανομένων τετράδραχμων του Φιλίππου Β ́ και δραχμών του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ωστόσο, γιατί το ρωμαϊκό νόμισμα με την επιγραφή στα ελληνικά είναι τόσο ιδιαίτερο, γιατί να είναι το πρώτο διεθνές νόμισμα;

Να τι απαντά ο διευθυντής του μουσείου Σωτήρ Ιβάνοφ:

«Μετά την πρώτη μεγάλη κατάκτηση των Ρωμαίων στον ελληνιστικό κόσμο, ήταν σημαντικό να διεισδύσουν πρώτα οικονομικά και μόνο μετά να εδραιώσουν την κατάσταση πολιτικά». Και έτσι καταλήξαμε σε ένα ρωμαϊκό νόμισμα που μοιάζει με μακεδονικό, αλλά σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Πηγή echedoros.blog

Δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου, 2025


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων