pellatv
Live

Η Μεσογειακή Διατροφή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας

Την εκπόνηση συντονισμένης στρατηγικής για την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως " μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κομισιόν μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ. κ. Γιάννης Γκλαβάκη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε να μάθει με ποιό τρόπο θα προωθήσει η Κομισιόν την πρωτοβουλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες η Κομισιόν είχε δεσμευτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα αυτή, η οποία πρόκειται να εξετασθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2009 από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO. Η έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας υιοθετήθηκε την δεκαετία του '90, αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και χαρακτηρίζεται από γνώσεις, τεχνικές και τεχνογνωσία όπως ο χορός, η μουσική, διάφορες μορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες και γιορτές που αποτελούν κύριο γνώρισμα μιας ομάδας ή ενός πολιτισμού. Εξ ορισμού λοιπόν, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκλαβάκης, "η Μεσογειακή Δίαιτα, δίνει στους μεσογειακούς λαούς μια αίσθηση κοινής ταυτότητας καθώς προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου διατροφής τους". Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι στο τελικό κείμενο που υπέβαλλαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της UNESCO από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο, ενσωματώθηκαν εισηγήσεις από διάφορες ομάδες και ιδιωτικούς οργανισμούς, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της μεσογειακής διατροφής. Ολοκληρώνοντας ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζει ότι η αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως "μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας θα έχει πολλαπλά και αθροιστικά οφέλη: από την μία προωθείται η σωστή και υγιεινή διατροφή των παιδιών βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Από την άλλη η αναγνώριση συνιστά και ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρασί, τον κορμό της μεσογειακής διατροφής

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:11 - ΔΗΛΩΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΡΙΝΗ: ”Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αναλαμβάνω τα καθήκοντα του Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΠΑΣΟΚ.”

17:09 - Ανακοίνωση: Κλειστό όλο το εικοσιτετράωρο τμήμα δρόμου στο Λιτόχωρο λόγω έργων ΔΕΔΔΗΕ από τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου – Στη διάθεση πεζών και οδηγών την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 3μμ

17:08 - ΕΚΟΙΜΗΘΗ Ο ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΙΟΝΔΗΣ

17:05 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Σε εξέλιξη βρίσκεται η εγκατάσταση της νέας δεξαμενής πόσιμου νερού στην Καρίτσα, χωρητικότητας 600 κυβικών μέτρων (προϋπολογισμού 86.800 ευρώ)

17:03 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πρώτη δράση κοινωνικής φροντίδας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, αφιερωμένη σε θέματα ψυχικής υγείας

17:01 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων 28ης Οκτωβρίου 2024 ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ

16:59 - Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η & Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Εορτασμού Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο Δήμο Σκύδρας

10:19 - Παρουσίασε το βιβλίο της η Σία Κοσιώνη στη Βιβλιοθήκη Καλαμπάκας

10:17 - ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

10:13 - Πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων των εθνικών επετείων της 26ης Οκτωβρίου 1912 και της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης