pellatv
Live

Η Μεσογειακή Διατροφή Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας

Την εκπόνηση συντονισμένης στρατηγικής για την αναγνώριση της Μεσογειακής Διατροφής ως " μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, ζήτησε η Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από την Κομισιόν μετά από πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή της ΝΔ. κ. Γιάννης Γκλαβάκη. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Επιτροπή Γεωργίας ζήτησε να μάθει με ποιό τρόπο θα προωθήσει η Κομισιόν την πρωτοβουλία. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενο Συμβούλιο Υπουργών που διεξήχθη στις Βρυξέλλες η Κομισιόν είχε δεσμευτεί να στηρίξει την υποψηφιότητα αυτή, η οποία πρόκειται να εξετασθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2009 από την αρμόδια επιτροπή της UNESCO. Η έννοια της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας υιοθετήθηκε την δεκαετία του '90, αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιας Κληρονομίας της UNESCO και χαρακτηρίζεται από γνώσεις, τεχνικές και τεχνογνωσία όπως ο χορός, η μουσική, διάφορες μορφές έκφρασης και παραδόσεις, τελετουργίες και γιορτές που αποτελούν κύριο γνώρισμα μιας ομάδας ή ενός πολιτισμού. Εξ ορισμού λοιπόν, όπως υποστηρίζει ο κ. Γκλαβάκης, "η Μεσογειακή Δίαιτα, δίνει στους μεσογειακούς λαούς μια αίσθηση κοινής ταυτότητας καθώς προβάλλονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τρόπου διατροφής τους". Είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι στο τελικό κείμενο που υπέβαλλαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της UNESCO από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο, ενσωματώθηκαν εισηγήσεις από διάφορες ομάδες και ιδιωτικούς οργανισμούς, γεγονός που ενισχύει ακόμα περισσότερο την ανάδειξη του πλούτου και της ποικιλίας της μεσογειακής διατροφής. Ολοκληρώνοντας ο Έλληνας ευρωβουλευτής, τονίζει ότι η αναγνώριση της μεσογειακής διατροφής ως "μνημείου" της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας θα έχει πολλαπλά και αθροιστικά οφέλη: από την μία προωθείται η σωστή και υγιεινή διατροφή των παιδιών βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Από την άλλη η αναγνώριση συνιστά και ένα αποτελεσματικό μέσο προώθησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και το κρασί, τον κορμό της μεσογειακής διατροφής

Δημοσιεύτηκε στις 16 Ιανουαρίου, 2009


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:24 - Μιχάλης Κατρίνης: Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέρος του ευρωπαϊκού αμυντικού μηχανισμού

13:18 - Το Σάββατο 15 Μαρτίου στη Νέα Έφεσο το 8ο δωρεάν ενημερωτικό – εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

13:16 - EKΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

12:14 - Έκθεση ζωγραφικής του τμήματος Ζωγραφικής Ενηλίκων του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης

12:08 - Συμμετοχή μαθητριών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου -1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας στον διαγωνισμό εικονικής επιχείρησης του JA Greece με την Amaltheia’s Naturals: Φυτικά Καλλυντικά

11:13 - Εργασίες συντήρησης στη Νέα Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης Κιλκίς, στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης- Σερρών και στις Επαρχιακές Οδούς 11, 15 και 2 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

13:07 - Η Κάρα του Αγίου Ιερομάρτυρος Κυπριανού στην Πατρίδα Βέροιας (16-23 Μαρτίου 2025)

13:02 - : Μήνυμα της Δημάρχου Σκύδρας Κατερίνας Ιγνατιάδου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2025

11:41 - Αύριο Σάββατο 8 Μαρτίου στη Λεπτοκαρυά το 7ο δωρεάν ενημερωτικό – εκπαιδευτικό σεμινάριο χρήσης απινιδωτή, απόφραξης αεραγωγού και καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης

10:35 - Ε.Σ.Α.μεΑ.: 1ο Ογκολογικό Συνέδριο Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος- Κήρυξη εργασιών από τον Ι. Βαρδακαστάνη