Αν μη τι άλλο, ο επικείμενος ανασχηματισμός προαναγγέλθηκε επισήμως χθες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα ...κυβερνητικά χρονικά. Για το πότε, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι εξακολουθούν να μεταδίδουν αντιφατικά μηνύματα, παρότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. --- Η μία πλευρά προκρίνει το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου, όταν δηλαδή θα πλησιάζει στο τέλος της η ελληνική προεδρία της ΕΕ.
--- Η άλλη τον τοποθετεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο – στελέχη και από τις δύο μάλιστα τονίζουν ότι οι ουσιαστικές υποχρεώσεις της προεδρίας εκπληρώθηκαν πριν από τη διάλυση του Ευρωκοινοβυλίου για τις εκλογές της 25ης Μαΐου. Ο Ευ. Βενιζέλος, πάντως, στις δηλώσεις που έκανε έξω από το Μαξίμου δεν ξεκαθάρισε ακριβώς τον παράγοντα «προεδρία» απαντώντας ως εξής στην σχετική ερώτηση: «Όχι, δεν είναι το κριτήριο η λήξη της Προεδρίας με την τυπική έννοια του όρου, αλλά πάντως, πρέπει να λάβουμε υπόψη και ορισμένες υποχρεώσεις που έχουμε ως Προεδρία". Φωτογράφισε δε, το ενδεχόμενο του αιφνιδιασμού, λέγοντας ότι ο ανασχηματισμός "δεν θα γίνει με όρους ειδησεογραφικούς, σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά με όρους πολιτικούς τη στιγμή που πρέπει...".
Αλλαγές και στους Οργανισμούς Επίσης, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνοδευτεί ο ανασχηματισμός από ευρείες αλλαγές στις διοικήσεις των Οργανισμών του Δημοσίου καθώς και από την ανακοίνωση της νέας διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας – για την τελευταία εκκρεμότητα πάντως το dead line βρίσκεται εντός του πρώτου 15μερου του Ιουνίου.
Ο Γιάννης Στουρνάρας παραμένει κεντρικό πρόσωπο του ανασχηματισμού. Μετά τη συνάντηση των δύο αρχηγών, συνεργάτες τους επισήμαιναν ότι το Eurogroup της 19ης Ιουνίου «δεν είναι πρόβλημα», θέλοντας προφανώς να ρίξουν τους τόνους που ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών σήκωσε προχθές με τις διαρρές του επιτελείου του. Η επισήμανση αυτή ωστόσο παραπέμπει είτε σε παραμονή του στο ΥΠΟΙΚ (τουλάχιστον σε αυτή τη φάση μέχρι να λήξει, τον Αύγουστο, το θέμα της ελληνικής εκπροσώπησης στην Κομισιόν) είτε στο παλιό σενάριο που θέλει «σπάσιμο» του υπουργείου με ξεχωριστή την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων για το χρέος.
Η μάχη των υπουργείων και των ονομάτων Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Θεωρείται βέβαιο ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στους δύο εταίρους για το πώς θα κατανεμηθούν τα υπουργεία και για τις αφίξεις-αναχωρήσεις υπουργών θα ξεκινήσουν ατύπως... από σήμερα. Και δεν θα είναι ανέφελη, καθώς το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ένα ακόμη υπουργείο (σ.σ. η συζήτηση αφορά στο Ανάπτυξης) ενώ, με την εμμονή στο «προοδευτικό πρόσημο» που πρέπει να έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα, δείχνει να έχει λόγο στη «γαλάζια» εκπροσώπηση. Πηγές του Μαξίμου αρνούνται κάθε συζήτηση επ΄αυτού – με εξαίρεση την περίφημη διεύρυνηση, καθώς θεωρούν «σίγουρη» την υπουργοποίηση του Α. Λοβέρδου, αλλά δεν προκρίνουν την ένταξη στο σχήμα στελέχους της ΔΗΜΑΡ «μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στο εν λόγω κόμμα και να μην κατηγορηθούν τα υπό αξιοποίηση στελέχη του για καιροσκοπισμό». Από το Μαξίμου επίσης θεωρείται «λήξασα» η συζήτηση που άνοιξε το ΠΑΣΟΚ για αλλαγή του εκλογικού νόμου, δηλαδή η κατάργηση ή μείωση του μπόνους των 50 εδρών, με το επιχείρημα ότι μία τέτοια κίνηση θα δείξει «φόβο» απέναντι στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.
captal.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30 Μαΐου, 2014