Προβληματισμό για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον Παγασητικό Κόλπο, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel και των πλημμυρών που έπληξαν την περιοχή μέσα σε ένα μήνα, προκαλούν τα πρώτα αποτελέσματα δειγματοληψιών που έλαβαν οι ειδικοί του τμήματος Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι δειγματοληψίες έλαβαν χώρα πριν από περίπου ένα μήνα στο δυτικό, κεντρικό και ανατολικό τμήμα του Παγασητικού κόλπου, και σε βάθη από 60 μέχρι 100 μέτρων. Μετρήθηκαν τα φυσικοχημικά και βιολογικά χαρακτηριστικά της υδάτινης στήλης (θερμοκρασία, αλατότητα, διαλυμένο οξυγόνο, ενεργός οξύτητα και χλωροφύλλη α), με συνεχή καταγραφέα CTD και συγκρίθηκαν με δεδομένα προηγούμενων ετών.
Σημαντικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά και στην ποιότητα νερού του Παγασητικού
Τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν μία σαφή εισροή γλυκού νερού στο επιφανειακό στρώμα του Παγασητικού και σε βάθος μέχρι τα 20-25 μέτρα, η οποία έχει επηρεάσει εμφανώς τη θερμοκρασία, την αλατότητα και την ενεργό οξύτητα (pH).
Η θερμοκρασία στο επιφανειακό στρώμα εμφανίστηκε ελαφρώς αυξημένη και κυμάνθηκε περίπου στους 24-25οC.
Η αλατότητα εμφανίστηκε ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις και κυμάνθηκε περίπου στο 33-35‰.
Η ενεργός οξύτητα (pH) εμφανίστηκε ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με προηγούμενες μετρήσεις.
Το διαλυμένο οξυγόνο δεν εμφάνισε σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις φυσιολογικές τιμές του κόλπου την αντίστοιχη περίοδο του έτους.
Η χλωροφύλλη α εμφάνισε μειωμένες τιμές στο κεντρικό και ανατολικό τμήμα του κόλπου.
Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30 Οκτωβρίου, 2023