pellatv
Live

Μακρή για άνοιγμα σχολείων: Σε αναστολή οι εκπαιδευτικοί που δεν προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Για το άνοιγμα των σχολείων και τα μέτρα κατά του κορωνοϊού για εκπαιδευτικούς και μαθητές, μίλησε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, Ζέττα Μακρή.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Στο Πρώτο αλλιώς», είπε πως «έχουν γίνει βήματα, είμαστε σε στενή συνεννόηση με την Επιτροπή των Ειδικών εδώ και δύο εβδομάδες. Ηδη εδώ και αρκετές ημέρες έχουν εκδοθεί οδηγίες για εκπαιδευτικούς και μαθητές».

Οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι είναι εμβολιασμένοι, θα πρέπει να προσκομίσουν το πιστοποιητικό. Επίσης, εκείνοι που έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, θα πρέπει να έχουν τη βεβαίωση νόσησης. Και αν δεν εμπίπτουν σε καμία από τις δύο κατηγορίες θα πρέπει να κάνουν με δαπάνες και υπό ευθύνη τους, δύο εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Παρασκευή, όπως ανέφερε και η κ. Μακρή.

Πότε ένας εκπαιδευτικός μπαίνει σε αναστολή;
Οσο αφορά στον τρόπο ελέγχου των πιστοποιητικών-βεβαιώσεων, «βεβαίως θα τα ελέγχει ο διευθυντής του σχολείου. Ειδικά, την πρώτη εβδομάδα το εργαστηριακό τεστ θα πρέπει να έχει γίνει 24 ώρες πριν την πρώτη προσέλευση στη σχολική μονάδα. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές, με τη διαφορά ότι εκείνοι θα πρέπει να κάνουν δύο self test τις ίδιες ημέρες επιδεικνύοντας το πιστοποιητικό στον διευθυντή της σχολικής μονάδας».

Και σε περίπτωση που ένας εκπαιδευτικός δεν προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τα τεστ, η κ. Μακρή είπε πως «σε αυτή την περίπτωση δεν ασκεί τα διδακτικά του καθήκοντα, συνεπώς είναι σε αναστολή εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον Δημόσιο Τομέα. Αυτό συμβαίνει διότι δεν αποδεικνύει ότι εμπίπτει στην κατηγορία των εργαζομένων που ασφαλώς μπορούν να παρέχουν εργασία».

«Αν μετά από κάποιες ημέρες προσκομίσει το τεστ, προφανώς επανέρχεται στα καθήκοντά του», προσέθεσε η κ. Μακρή, αναφέροντας ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχει εμβολιαστεί αγγίζει το 80%, ενώ ένα επιπλέον 10% έχει νοσήσει. «Μένει ένα ποσοστό γύρω στο 10% που δεν έχει εμβολιαστεί. Δεν είναι δραματικό, αλλά κάνουμε προσπάθειες και απευθύνουμε εκκλήσεις ώστε να εμβολιαστούν όλοι. Είμαι αισιόδοξη ότι το μήνυμα θα περάσει και θα αγγίξουμε το 100%», εξήγησε.

Πάντως, δήλωσε πως «δεν υπήρξαν εκπαιδευτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που αμέλησαν το καθήκον τους. Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και τώρα».

Αναλυτικές οδηγίες προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς
Οσο αφορά στο πότε θα κλείνει ένα τμήμα λόγω κορωνοϊού, η υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως «το 50% συν ένα είναι αυτό που υποχρεώνει ένα τμήμα να μην λειτουργήσει δια ζώσης. Τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι κάτι που δεν θα αξιολογήσει το υπουργείο Παιδείας, αλλά οι ειδικοί», σημειώνοντας πως τα μέτρα στα σχολεία είναι αποτέλεσμα «συνεργασίας με τους ειδικούς».

«Μέσα στην εβδομάδα θα δοθούν αναλυτικές οδηγίες προς μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να νοιώθουν όλοι ασφαλείς και να γνωρίζουν τι πρόκειται να συμβεί σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να επανέλθουμε στη δια ζώσης εκπαίδευση, την οποία στερήθηκαν τα παιδιά», επεσήμανε η υφυπουργός Παιδείας.

Τέλος, απαντώντας στις αιτιάσεις της ΟΛΜΕ και της αντιπολίτευσης για τον αριθμό των μαθητών στις τάξεις, η κ. Μακρή επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τα οποία η χώρας μας βρίσκεται στην τέταρτη θέση της σχετικής λίστας.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:14 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον Σύλλογο Μηχανικών Αλμωπίας για την ένταξη των ωφελούμενων του «Εξοικονομώ 2025»

14:11 - Δελτίο Τύπου Έκθεσης Έργων και Κατασκευών του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Έδεσσας

14:06 - ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ 2025

14:04 - Πρόγραμμα ιερών ακολουθιών κατά την διάρκεια της παραμονής της ι. εικόνος Παναγίας «Βηματάρισσας»

14:00 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υπουργό Υγείας για το αίτημα Παραχώρησης του Πολύκεντρου (Πεζόδρομος Γιαννιτσών) στον Δήμο Πέλλας και τη μετατροπή του σε Πολιτιστικό Κέντρο

12:10 - Δράση Προσυμπτωματικού Ελέγχου Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής με Δωρεάν Υπερηχογράφημα στον Δήμο Έδεσσας

12:04 - Κοινοβουλευτική Αναφορά Λάκη Βασιλειάδη για την Ανάγκη Στήριξης των παραγωγών Σπαραγγιών: «Στήριξη των παραγωγών σημαίνει στήριξη της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας»

12:00 - Υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Έδεσσας και Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για το Στρατηγικό Σχέδιο της Έδεσσας του 21ου αιώνα

11:58 - Αθ. Κώτσιος: Έγκλημα στην Marfin -15 χρόνια χωρίς τιμωρία. Η προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία είναι αδιαπραγματεύτη αξία ζωής.

11:54 - Ο Λάκης Βασιλειάδης στον Αγώνα Απόλλων Κρύας Βρύσης – ΝΠΣ Σκύδρας