Η 17μελής επιτροπή ανέλαβε με κοινή υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τους υπουργούς Εσωτερικών Παναγιώτη Σκουρλέτη, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Παράλληλά, ανέλαβε την εκπόνηση βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδίου δράσης για την πρόληψη των παραγόντων κινδύνου στους χώρους εργασίας των φορέων στους οποίους παρατηρούνται επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση έργο της επιτροπής είναι ο προσδιορισμός συγκεκριμένων κριτηρίων που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους εξαιτίας των συνθηκών που επικρατούν στο χώρο εργασίας όπου απασχολούνται, των ουσιών με τις οποίες έρχονται σε επαφή ή της φύσης και του αντικειμένου της απασχόλησής τους.
Η επιτροπή έχει αναλάβει τον προσδιορισμό της μεθοδολογίας, του τρόπου υπολογισμού του ύψους και των κατηγοριών του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και την υπαγωγή των ειδικοτήτων και χώρων εργασίας στα ανωτέρω κριτήρια, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα ανωτέρω κριτήρια.
Στη βάση αυτή η επιτροπή οφείλει να υποβάλει σχετική γνωμοδότηση, συνοδευόμενη από αναλυτική μελέτη σύμφωνα με την ως άνω περιγραφή του έργου της, στους συναρμόδιους υπουργούς έως τις 30 Μαΐου 2018, καθώς και προκαταρκτική ποσοτικοποίηση της εκτιμώμενης επίπτωσης της εν λόγω γνωμοδότησης.
Όπως αποσαφηνίζεται στην ΚΥΑ, η διάρκεια λειτουργίας της επιτροπής ορίζεται μέχρι την έκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης που θα προσδιορίζει τους δικαιούχους, το ύψος και τους όρους και προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε κάθε περίπτωση όχι πέραν του Φεβρουαρίου 2019.
Πηγή: cnn.gr