Στα τέλη του 2021 θα έχουμε στα χέρια μας τις νέες ταυτότητες, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Την ίδια ώρα, μιλώντας στο συνέδριο «Βιομηχανία 4.0 - Η ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί» που διοργανώνει στην Αθήνα ο ΣΕΒ, υπογράμμισε ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2020 θα ξεκινήσει και η λειτουργία της ενιαίας ψηφιακής πύλης του κράτους για τους πολίτες. Η ενιαία ψηφιακή πύλη θα έχει ως πρότυπο την αντίστοιχη πύλη της βρετανικής κυβέρνησης και οι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τους κωδικούς του Taxis ή τους τραπεζικούς κωδικούς.
Πιερρακάκης: «Μέχρι τη Δευτέρα ο διαγωνισμός για τις ταυτότητες»
Αναφορικά με τις ταυτότητες, όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, ο διαγωνισμός θα αναρτηθεί αύριο Παρασκευή ή τη Δευτέρα.
Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης επικεντρώνεται τώρα στη διαλειτουργικότητα των μητρώων του Δημοσίου (πχ το μητρώο των πολιτών με το μητρώο της ΑΑΔΕ) και θα ακολουθήσει η διόρθωση τυχόν διαφορών στα στοιχεία και η συγκέντρωση των πληροφοριών. Παράλληλα προχωρά η ψηφιοποίηση διαδικασιών (όπως έγινε για την φορολογική ενημερότητα, θα ακολουθήσει η ασφαλιστική και το ποινικό μητρώο) και η κατάργηση όσων είναι περιττές.
Τα νέα δελτία θα βασιστούν στις ταυτότητες που χρησιμοποιούνται στην Εσθονία, τα οποία εξ όψεως μοιάζουν με τα ισχύοντα -ελληνικά- διπλώματα οδήγησης. Οι νέες ταυτότητες θα φέρουν μια έγχρωμη φωτογραφία και δυο αριθμούς, ένας εκ των οποίων θα είναι «μοναδικός».
Στόχος είναι ο εν λόγω αριθμός στις νέες ταυτότητες να α αντικαταστήσει όλους τους άλλους που «ακολουθούν» σήμερα τον πολίτη, όπως ο ΑΦΜ και ο ΑΜΚΑ. Το πλέον… φουτουριστικό στοιχείο στις νέες ταυτότητες, ωστόσο, θα είναι το υπερτσίπ -που θα μοιάζει με εκείνο των γνωστών τηλεκαρτών. Το υπερτσίπ στις νέες ταυτότητες θα λειτουργεί ως εργαλείο πιστοποίησης και ταυτοποίησης των στοιχείων του κατόχου.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, ο κάτοχος της νέας ταυτότητας θα μπορεί να πραγματοποιεί συναλλαγές με πλήθος δημόσιων υπηρεσιών, από τον υπολογιστή του, αποφεύγοντας τις ουρές. Ανάμεσα σε αυτές υπηρεσίες θα είναι οι ΔΟΥ, οι υγειονομικές, τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και άλλες διαδικασίες όπως τραπεζικές συναλλαγές, η υπογραφή συμβάσεων, ακόμα και οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Πηγή: iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκε στις 19 Δεκεμβρίου, 2019