pellatv
Live

Ο ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ κ. ΙΩΗΛ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

Με ιεροπρέπεια, κατάνυξη και πάνδημη συμμετοχή του πιστού λαού εορτάσθηκε η Κοίμησις της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιστορικό ναό των Γιαννιτσών γνωστό ως Μητρόπολη.
Την παραμονή της εορτής, στις 7.00 μ.μ., τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμ. Ισιδώρου Κυριάζου. Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Πλίσκας, ο οποίος εξήρε το γεγονός ότι στο πρόσωπο της Θεοτόκου νικήθηκαν οι όροι της φύσεως. Έγινε μητέρα, ενώ παρέμεινε παρθένος. Γνώρισε τον θάνατο, αλλά το σώμα της δεν υπέστη φθορά. Κυοφόρησε τον Χριστό με θαυμαστό τρόπο αλλά και δεν είχε τις ωδίνες του τοκετού. Όλα αυτά φανερώνουν ότι για τον Θεό τα πάντα είναι δυνατά. Ακόμη και όταν μας εγκαταλείπουν οι δυνάμεις μας, έρχεται η χάρις του Θεού, έρχεται η Θεοτόκος και μας αξιώνουν να ζήσουμε μεγάλα θαύματα. Γι᾿ αυτό και δοξάζουμε τον Θεό και τιμούμε την Παναγία μητέρα Του. Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και της τιμίας και χαριτοβρύτου κάρας της αγίας νεομάρτυρος Ελένης της εκ Σινώπης, η οποία μεταφέρθηκε από τον ιερό ναό Αγ. Μαρίνης Θεσσαλονίκης με την ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ. Φιλοθέου για την διάρκεια του εορτασμού.

Την ημέρα της εορτής, Πέμπτη 15 Αυγούστου, το πρωί τελέσθηκε ο Όρθρος και ακολούθησε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ. Μετά την ευλόγηση του κολλύβου, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε Αναγνώστη τον νεωκόρο του ιερού ναού, κ. Παύλο Αλεξανδρίδη. Έδωσε τέλος πατρικές ευχές σε όλο το εκκλησίασμα για την μεγάλη εορτή.
Στις ιερές ακολουθίες παρέστησαν ο Υφυπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης κ. Δ. Σταμενίτης, οι βουλευτές Πέλλας κ.κ. Γ. Καρασμάνης και Β. Βασιλειάδης, ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Ε. Φουντουκίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, ο Διοικητής της 2ης Μ/Κ Μεραρχίας Υποστράτηγος Αθ. Κοντός, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας Ταξίαρχος Π. Περδικάτσης και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Το απόγευμα της 15ης Αυγούστου στις 6.30 μ.μ. θα τελεσθεί μεθέορτος Εσπερινός και Παράκλησις της αγίας Νεομάρτυρος Ελένης. Η τιμία κάρα της Αγίας θα παραμείνει στον ιερό ναό μέχρι τις 9.00 μ.μ. της ίδιας ημέρας.

Δημοσιεύτηκε στις 15 Αυγούστου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:29 - Συνάντηση Διονύση Σταμενίτη με τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο

18:24 - Ο Γιώργος Καρασμάνης παρακολούθησε τις εργασίες της 29ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων στην οποία συμμετείχαν και τρία δικά μας παιδιά από την Πέλλα

18:19 - Πανσέληνος στην Άφυτο – Μουσική και Χορός κάτω από το φως του φεγγαριού Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 | Λόφος Κουτσόμυλου, Άφυτος

18:16 - Λάκης Βασιλειάδης: Να γίνει δεκτό το αίτημα των σχολικών κυλικείων για λιγότερες μέρες φορολόγησης σύμφωνα με την λειτουργία τους

18:12 - Λουτρά Πόζαρ: Κέντρο Πολιτιστικής Εμπειρίας και Εκπαίδευσης – Συνεργασία με το Charles Darwin University

13:34 - ΔΉΜΟΣ ΈΔΕΣΣΑΣ- ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

13:31 - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ MIRACULOUS, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:02 - Δικαίωση των Εκπαιδευτικών Ειδικών Κατηγοριών μετά από τις Παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ

10:49 - Πρόσκληση – Πρόγραμμα εκδήλωσης Δήμου Σκύδρας για την Κύπρο

10:47 - Δήμος Έδεσσας: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων για προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες