pellatv
Live

Οι πρώτες αιτήσεις για ρύθμιση χρεών

Οι υποθέσεις θα εκδικαστούν στις αρχές Μαΐου, εφόσον μέχρι τότε δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ οφειλέτη - πιστωτών Τα τρία πρώτα υπερχρεωμένα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, τα οποία έχουν αποδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, κατέθεσαν χθες, πρώτη ημέρα της εφαρμογής του σχετικού νόμου, αιτήσεις στο ειρηνοδικείο, για να πετύχουν τη ρύθμιση των χρεών τους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις δικαστικών κύκλων, ο αριθμός των αιτήσεων που θα κατατεθούν τις επόμενες ημέρες θα αυξηθεί με γεωμετρική πρόοδο.
Όπως έγινε γνωστό η διαδικασία ενώπιον του ειρηνοδικείου περιλαμβάνει μια νέα προσπάθεια συμβιβασμού και, σε περίπτωση αποτυχίας αυτής, εξέταση της αίτησης ρύθμισης των οφειλών. Για τους τρεις πρώτους που κατέθεσαν αιτήσεις έχει προσδιοριστεί η υπόθεσή τους να εκδικαστεί στις αρχές Μαΐου.

Η διαδικασία · Μέσα σε ένα μήνα από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο ο οφειλέτης πρέπει να επιδώσει στους πιστωτές του την αίτηση με τον προσδιορισμό δικασίμου, την κατάσταση της υπάρχουσας περιουσίας και των εισοδημάτων του και το σχέδιο διευθέτησης των οφειλών του. · Οι πιστωτές καλούνται με τη σειρά τους να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους και να δηλώσουν αν συμφωνούν ή όχι στο σχέδιο εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης. · Στην περίπτωση που δεν επέρχεται συμφωνία και εντός 15 ημερών από την πάροδο του διμήνου ο οφειλέτης μπορεί να υποβάλει τροποποιημένο σχέδιο, στο οποίο οι πιστωτές οφείλουν να απαντήσουν εντός των επόμενων είκοσι ημερών. · Εφόσον οι πιστωτές δεν πάρουν θέση επί του σχεδίου εντός των προθεσμιών, τεκμαίρεται ότι αποδέχονται το σχέδιο. · Ο δικαστικός συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αν δεν συμφωνούν όλοι οι πιστωτές. Αρκεί να συμφωνούν οι πιστωτές με το ήμισυ τουλάχιστον του συνολικού ποσού των απαιτήσεων. Προϋπόθεση είναι να συμφωνούν οι πιστωτές που έχουν εξασφαλισμένες απαιτήσεις.
Δικάσιμος
Εφόσον δεν επιτευχθεί συμβιβασμός σύμφωνα με τα παραπάνω, ακολουθεί, στη δικάσιμο που έχει οριστεί, η συζήτηση της αίτησης, κατά την οποία το δικαστήριο ελέγχει τη συνδρομή των προϋποθέσεων για τη ρύθμιση των χρεών και ιδίως αν υπάρχει μόνιμη αδυναμία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Εφόσον υφίστανται οι προϋποθέσεις, το δικαστήριο εκδίδει απόφαση, με την οποία υποχρεώνει τον οφειλέτη να καταβάλει μηνιαίως το ποσό που αυτό καθορίζει για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών.
Το ύψος των μηνιαίων καταβολών καθορίζεται από το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη τα εισοδήματα του οφειλέτη, τη δυνατότητα συνεισφοράς του συζύγου και σταθμίζοντας αυτά με τις βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευόμενων μελών της οικογενείας του. Εφόσον παρέλθουν τα τέσσερα έτη και ο οφειλέτης έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, επέρχεται απαλλαγή από το υπόλοιπο των χρεών.

"Ανταποκριθείτε στις αιτήσεις"
Πρόσκληση στις τράπεζες να ανταποκριθούν στις αιτήσεις για συμβιβαστική ρύθμιση των χρεών απηύθυνε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Βασίλης Κεγκέρογλου. "Η ρύθμιση των χρεών μπορεί πλέον να γίνει και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών με αποφάσεις των αρμοδίων ειρηνοδικείων. Τα πιστωτικά ιδρύματα οφείλουν να αναγνωρίσουν την πραγματικότητα που δημιουργεί η εφαρμογή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και να στηρίξουν τις διαδικασίες της εξώδικης ρύθμισης", δήλωσε ο κ. Κεγκέρογλου, καλώντας τις τράπεζες να εξετάζουν με θετική διάθεση και με βάση τις πραγματικές εισοδηματικές δυνατότητες των οφειλετών τις αιτήσεις ρύθμισης των χρεών που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν στο μέλλον.
Με βάση τα τελευταία στοιχεία της γενικής γραμματείας Καταναλωτή, από τις 3.888 αιτήσεις του Συνηγόρου του Καταναλωτή προς τους πιστωτές έχουν απαντηθεί μόλις 123 (ποσοστό 3,16%) και έχουν δοθεί μόλις πέντε θετικές απαντήσεις.
· Σώζεται η πρώτη κατοικία, αναστέλλονται οι κατασχέσεις. Σε περίπτωση ρύθμισης οφειλών διατάσσεται η ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο για την ικανοποίηση των πιστωτών. Ο οφειλέτης, όμως, μπορεί να εξαιρέσει από τη ρευστοποίηση και να σώσει την πρώτη ή τη μοναδική κατοικία του. Στην περίπτωση αυτή αναλαμβάνει να εξοφλήσει ένα πρόσθετο μέρος των χρεών, που ανέρχεται μέχρι το 85% της εμπορικής αξίας της, σε χρονικό διάστημα μέχρι είκοσι έτη με το ευνοϊκό επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου. Μετά την κατάθεση της αίτησης ο οφειλέτης μπορεί να ζητήσει, με τη διαδικασία των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, την παύση των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (πλειστηριασμού) που βρίσκονται σε εξέλιξη ή με τα οποία απειλείται ο οφειλέτης. Για την αναστολή αρκεί να πιθανολογηθεί η ευδοκίμηση της αίτησης για ρύθμιση των χρεών. Πάντως, ειδικά για την περίπτωση της κύριας ή μοναδικής κατοικίας του οφειλέτη προβλέπεται από τον ίδιο τον νόμο η απαγόρευση των πλειστηριασμών έως τις 30 Ιουλίου 2011.

Δημοσιεύτηκε στις 5 Ιανουαρίου, 2011


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής