στους μεγαλοοφειλέτες (σε 48 δόσεις αντί των 36) και «δεύτερες» ευκαιρίες (όταν για λόγους ανωτέρας βίας «χάνουν» τη ρύθμιση) «ανοίγει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ενόψει της λήξης, στις 15 Οκτωβρίου, της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων των οφειλετών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπενθυμίζεται ότι στον ΟΓΑ οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τα τέλη του έτους.
Τις επιπλέον ειδικές ρυθμίσεις θα μπορεί να αποφασίζει ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε και ενεργοποιείται άμεσα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Γ.Κουτρουμάνη, σύμφωνα με όσα αναφέρει, σε σχετικό δημοσίευμα, η εφημερίδα Ημερησία.
Στην ειδική Επιτροπή θα μπορούν να καταφεύγουν για να ρυθμίζουν, με πιο ευνοϊκούς όρους, τις οφειλές τους:
1) Όσοι χρωστούν στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ κύριες εισφορές, πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις πάνω από 300.000 ευρώ.
2) Για τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία όσοι έχουν οφειλές και πρόστιμα πάνω από 80.000 ευρώ.
3) Για τον ΟΓΑ όσες επιχειρήσεις έχουν οφειλές πάνω από τις 200.000 ευρώ. Για χαμηλότερα ποσά οφειλών αρμόδιοι είναι οι διευθυντές είσπραξης εσόδων των ταμείων, ενώ για όλες τις περιπτώσεις προβλέπεται η πληρωμή κυμαινόμενου ανάλογα με το ύψος της οφειλής παραβόλου (20 ευρώ, για αυτοαπασχολούμενο στον ΟΓΑ έως 400 ευρώ για οφειλή άνω των 300.000 ευρώ).
Η Επιτροπή, κατά παρέκκλιση των γενικών διατάξεων: Θα μπορεί να ρυθμίζει τις οφειλές σε 48 δόσεις (αντί των 36) χωρίς τις παρατάσεις που προβλέπονται για τους ασυνεπείς. Αν ο οφειλέτης αδυνατεί να καταβάλλει μέχρι και 4 συνεχόμενους μήνες, θα του δίνεται η ευκαιρία να συνεχίσει κανονικά την καταβολή των δόσεων από τον επόμενο μήνα. Το 48μηνο θα παρατείνεται τόσους μήνες όσοι είναι οι μήνες της μη καταβολής της δόσης και έως 3 φορές εφόσον καταβάλλονται κανονικά οι δόσεις για 8 συνεχόμενους μήνες κάθε φορά, ενώ θα επιτρέπεται μια εκπρόθεσμη δόση κάθε οκτάμηνο. Μετά από αίτημα του οφειλέτη και ανεξαρτήτως ποσού οφειλής, εφόσον είναι συνεπής στους όρους της ρύθμισης και δεν οφείλει τρέχουσες εισφορές, θα μπορεί να αποφασίζει αιτιολογημένα για τη χορήγηση βεβαιώσεων ασφαλιστικής ενημερότητας για οποιαδήποτε αιτία εκτιμώντας ελεύθερα το ύψος του παρακρατούμενου ποσού (κάτω του 2% που θα ισχύει γενικώς) και
Θα μπορεί να επαναφέρει στη ρύθμιση οφειλέτη που δεν τήρησε τους όρους «για λόγους ανωτέρας βίας». Στοιχεία που θα λαμβάνονται υπόψη για την κρίση της Επιτροπής «θα είναι το μέγεθος του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, ο αριθμός των απασχολουμένων και η συνέπεια που έχει επιδείξει ο οφειλέτης στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών του μέχρι την υποβολή της αίτησης».
Newsroom ΔΟΛ Ο
Δημοσιεύτηκε στις 11 Οκτωβρίου, 2010