pellatv
Live

Παρέμβαση Καραμανλή για το Σκοπιανό: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος»

Για παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για το Σκοπιανό, μιλά το πρωτοσέλιδο της Real News.

Η εφημερίδα επικαλείται αναφορές του πρώην πρωθυπουργού σε συνομιλήτες του αποδίδοντας στον κ. Καραμανλή τη δήλωσή: «Δεν υφίσταται μακεδονικό έθνος» σε πρωτοσέλιδό δημοσίευμά της.

«Αυτό πρέπει να γίνει καθαρό και επισήμως απολύτως αποδεκτό», φέρει να τονίζει ο Κώστας Καραμανλής για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, σύμφωνα πάντα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.

Την ίδια στιγμή, τα Σκόπια βαράνε διάλυση. Όπως σας αποκαλύψαμε σήμερα, η Βουλή στα Σκόπια ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο η αλβανική γλώσσα είναι πλέον η δεύτερη επίσημη γλώσσα του πολυεθνικού κρατιδίου. Πρώτη επίσημη γλώσσα των Σκοπιανών είναι τα βουλγαρικά, τα οποία οι ίδιοι αποκαλούν «μακεδονικά».

Ο Αλβανός πρόεδρος της σκοπιανής Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι, σε δηλώσεις του στο Neës24 [Νέα 24], είπε ότι το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από 69 βουλευτές που βρίσκονταν στη συνεδρίαση, ενώ το αντιπολιτευόμενο VMRO-DPMNE δεν παρέστη.

Το μόνο που απομένει είναι η υπογραφή από τον πρόεδρο της χώρας για να γίνει νόμος του Κράτους.

Ο νέος νόμος επιτρέπει την αλβανική γλώσσα να έχει την ίδια ισχύ με τη βουλγαρική γλώσσα και θα χρησιμοποιείται εξίσου στη δημόσια ζωή, στο Κοινοβούλιο και στα σχολεία (εκπαίδευση), καθιερώνοντας με τον τρόπο αυτόν τη διγλωσσία στη χώρα.

Ουσιαστικά η «Μακεδονία» των Σκοπιανών «απογόνων του Αλεξάνδρου» είναι μια χώρα με επίσημες γλώσσες τα αλβανικά και τα βουλγαρικά («μακεδονικά»). Πρόκειται περί πρωτοφανούς κράτους φάρσα.

Είναι πρωτοφανές μια μειονότητα, να αναβαθμίζεται σε συνιδιοκτήτη και συνδιαχειριστή όλου τους κράτους και όχι μόνο των μειονοτικών περιοχών και να επιβάλει στην πλειοψηφία τη θέλησή της, εκμεταλλευόμενη τον πολιτικό διχασμό που επικρατεί στους Σκοπιανούς, ανάμεσα σε V»M»RO και Σοσιαλιστές και χρησιμοποιώντας έξυπνα τα μικρά αλβανικά κόμματα σε ρόλο «μπαλαντέρ», πότε προς τον Γκρούεφσκι και πότε προς τον Ζάεφ, προκειμένου να αποκομίζει μεγάλα οφέλη!

Από σήμερα λοιπόν τα Σκόπια είναι ντε φάκτο Αλβανο – Σλαβική Ομοσπονδία, με επίσημη γλώσσα και την αλβανική για όλη την επικράτεια, όλη τη διοίκηση, τα έγγραφα, τις σφραγίδες, τις στολές αστυνομικών, του στρατού, τα χαρτονομίσματα, τα γραμματόσημα, τα πάντα!

ΞΗΛΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

Ξηλώνουν τις πινακίδες από τους αυτοκινητόδρομους των Σκοπίων, που είναι γραμμένες στα βουλγαρικά (οι Σλάβοι της ΠΓΔΜ είναι κυρίως βουλγαρόφωνοι), με τα σκοπιανά Μέσα να μεταδίδουν ότι πιθανόν επίκειται η αντικατάστασή τους με πινακίδες δίγλωσσες, στα βουλγαρικά και στα αλβανικά.

Το ξήλωμα των πινακίδων ξεκίνησε μόλις λίγες ώρες μετά τη ψήφιση από τη Βουλή των Σκοπίων του νομοσχεδίου που καθιστά επίσημη γλώσσα της χώρας και την αλβανική.

Μηχανήματα στον αυτοκινητόδρομο Πρίλεπ, Μοναστηρίου, Αχρίδας ξεκίνησαν το ξήλωμα πληροφοριακών πινακίδων που ήταν γραμμένες μόνο στα βουλγαρικά.

«Έχουμε λάβει πολλές φωτογραφίες που δείχνουν μηχανήματα να απομακρύνουν πινακίδες από τον αυτοκινητόδρομο. Παραμένει άγνωστο, εάν αυτό συμβαίνει λόγο του νέου νόμου που ψηφίστηκε και προβλέπει πως όλες οι πινακίδες θα πρέπει να είναι δίγλωσσες» σχολιάζει η ιστοσελίδα republika, δημοσιεύοντας σχετικό φωτογραφικό υλικό. 

ΤΟ ΒΕΤΟ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ 

Ας επιστρέψουμε όμως στην καθοριστική ημερομηνία. Το ημερολόγιο έγραφε 3 Απριλίου 2008 όταν ο κ. Κώστας Καραμανλής ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί την παραμικρή κουβέντα για το θέμα των Σκοπίων σ’ εκείνη τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. H πόρτα του ΝΑΤΟ έμεινε και θα μείνει κλειστή για τα Σκόπια όσο συνεχίζουν την παρελκυστική και επικίνδυνη πολιτική τους έναντι της Ελλάδος και της σταθερότητας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη περιγράφει ο Χ.Κ.Λαζαρόπουλος σε έγκυρο δημοσίευμα.

Στις 21 Φεβρουαρίου η κατάσταση είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Ο κ. Νίμιτς παρουσίαζε ονομασίες ενώ η αντιπολίτευση είχε βρει αφορμή να ασκήσει κριτική. Την απάντηση έδωσε ο κ. Καραμανλής προσωπικώς από το βήμα της Βουλής στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους ήθελαν να παίξουν με τα εθνικά θέματα.

«Δεν χαιρόμαστε με τις εξελίξεις. Δεν χαιρόμαστε με το ανεμίζουν αμερικανικές σημαίες στο Κοσσυφοπέδιο ή ρωσικές στη Σερβία».

«Ονομασία που περιγράφει το ισχύον πολίτευμα της γειτονικής χώρας δεν είναι σύνθετη», αντέτεινε.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Αμερικανός ειδικός διαμεσολαβητής είχε καταφέρει να πείσει τον πρώην πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, τον υπουργό Εξωτερικών της περιόδου 1996 – 1999 κ. Θεόδωρο Πάγκαλο και τον διάδοχό του κ. Γιώργο Παπανδρέου ότι η ονομασία «Δημοκρατίας της Μακεδονίας – Σκόπια» έπρεπε να αποτελεί βάση διαλόγου.

Η εξέλιξη των πραγμάτων στο Σκοπιανό προβλημάτιζε τον κ. Καραμανλή. Δεν ήθελε να βρεθεί προ τετελεσμένων γι’ αυτό κι άρχισε να προετοιμάζει το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου. Στις 4 Μαρτίου 2008 δέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ για την προετοιμασία της Συνόδου.

Ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος και απόλυτα σαφής. Η θέση της ελληνικής πλευράς για την ονομασία της πΓΔΜ και την πιθανότητα να συμμετάσχει ποτέ στο ΝΑΤΟ είχε εκφραστεί στη Βουλή. Η συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον κ. Σέφερ ήταν τόσο έντονη, ώστε μετά το τέλος της δεν έγινε η παραμικρή δήλωση.

Την στάση της ελληνικής κυβέρνησης θέλησε να επαινέσει δέκα ημέρες αργότερα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Νικολά Σαρκοζί. Υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις στο Σκοπιανό και θέλησε να συναντηθεί με τον κ. Καραμανλή.

Τέτοιες συναντήσεις δεν είχαν πάντα το χαρακτήρα της αβρότητας αλλά δεν μπορούσε να την απορρίψει εν όψει της Συνόδου στο Βουκουρέστι. Ο πρώην πρωθυπουργός θυμόταν ότι όταν παρέθεσε γεύμα προς την καγκελάριο κ. Άνγκελα Μέρκελ στο σπίτι του στη Ραφήνα το καλοκαίρι του 2007, εκείνη ξεπέρασε κάθε πρωτόκολλο και έθεσε κατ’ ευθείαν το ζήτημα που την απασχολούσε. Η καγκελάριος είχε πει τότε ότι εφ’ όσον το 2006 ακυρώθηκε η παραγγελία των αμερικανικών F-16, ήταν επιτακτική ανάγκη «να αντιμετωπίσει η Ελλάδα τις προκλήσεις» αγοράζοντας μαχητικά Eurofighter.

Με αυτήν την ανάμνηση προσήλθε προετοιμασμένος στη συνάντηση με τον κ. Σαρκοζί ο πρώην πρωθυπουργός. Μετά τις απαραίτητες αβρότητες ο πρόεδρος της Γαλλίας μπήκε στο θέμα.

«Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία πρέπει να προμηθευτεί μαχητικά Rafale»ήταν η κεντρική ιδέα της συνάντησης. Ο προετοιμασμένος κ. Καραμανλής απάντησε ότι θα ήταν καλύτερα να επιστραφούν στη Γαλλία τα 40 πεπαλαιωμένα Mirage 2000 του ΓΕΑ και στο πλαίσιο της απόσυρσης να γίνει προμήθεια Rafale με μειωμένη τιμή. Εξεπλάγη ο κ. Σαρκοζί, σκέφθηκε για λίγο και τελικά απάντησε: «Κώστα, μου αρέσει η ιδέα!».

Εκτός εαυτού η Μέρκελ εναντίον Καραμανλή

«Είναι αλήθεια;» ήταν το ψυχρό ερώτημα που δέχθηκε ο τότε πρωθυπουργός από την καγκελάριο της Γερμανίας, σύμφωνα με όσα γράφει ο κ. Μανώλης Κοττάκης στο βιβλίο του «Off the record». Η κ. Άνγκελα Μέρκελ είχε ενοχληθεί από την κίνηση του κ. Καραμανλή και φαίνεται πως δεν πείσθηκε από την απάντησή του.

Τρεις ημέρες πριν από τη σύνοδο του Βουκουρεστίου, η κ. Μέρκελ έδειξε τις πραγματικές προθέσεις της όχι εναντίον του κ. Καραμανλή μόνο, αλλά εναντίον του Ελληνισμού. Απαίτησε να μην χρησιμοποιήσει η Αθήνα το δικαίωμα της αναβλητικής αρνησικυρίας (σ.σ. βέτο) στην ένταξη των Σκοπίων.

«Χρησιμοποιείτε τα αντίθετα επιχειρήματα απ’ αυτά που επικαλεστήκατε για να ενταχθεί η Κύπρος στην Ε.Ε. Η μη λύση δεν εμπόδισε την ένταξη στην Κύπρο, ενώ τώρα λέτε «μη λύση – μη ένταξη» για τα Σκόπια», δήλωσε η καγκελάριος.

«Ανακρίβειες» απάντησε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος είχε ζητήσει τόσο από τον κ. Πέτρο Μολυβιάτη, όσο και από την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να ενημερωθεί περί του θέματος καιρό πριν τού τηλεφωνήσει η κ. Μέρκελ.

Μετά το φραστικό επεισόδιο ο τότε πρωθυπουργός κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου την τότε υπουργό Εξωτερικών και την ενημέρωσε για όλα όσα συνέβησαν.

Έπειτα από 48 ώρες, ο κ. Καραμανλής κάλεσε στο Μαξίμου τόσο τον υπουργό Εθνικής Αμύνης κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και την επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Σύμφωνα με όσα διέρρευσαν ύστερα από εκείνη τη σύσκεψη, ο τότε πρωθυπουργός έκανε συνολική επισκόπηση της κατάστασης.

Οι πρώτες ώρες της ελληνικής αντιπροσωπείας στο Βουκουρέστι χαρακτηρίσθηκε από ένα ακόμα επεισόδιο. Έξαλλη η καγκελάριος της Γερμανίας αναζητούσε τον πρωθυπουργό. Είχε ενοχληθεί επειδή ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη κι εκείνη τον Γερμανό τότε ομόλογό της κ. Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάυερ, ο οποίος ανήκε στους αντιπάλους (αλλά κυβερνητικούς εταίρους) σοσιαλιστές του SPD.

Από τότε σημειώθηκε οριστικό ρήγμα στις σχέσεις Καραμανλή – Μέρκελ. Τυπική ήταν όμως και η χειραψία που αντάλλαξε ο τότε πρωθυπουργός με τον Αμερικανό Πρόεδρο κ. Τζωρτζ Μπους.

Το φιλοσκοπιανό ντελίριο του υφυπουργού κ. Ντάνιελ Φρηντ δεν διαμόρφωνε και τις καλύτερες συνθήκες για αβρότητες σε δεξιώσεις…

Η κρίσιμη Σύνοδος

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εθεωρείτο «λίαν σημαντικό» ζήτημα για την πολιτική παρακαταθήκη του κ. Μπους Τζούνιορ. Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρέσβυς της Ελλάδος στις ΗΠΑ κ. Αλέξανδρος Μαλλιάς σε εκτενές τηλεγράφημά του προς το ΥΠΕΞ. Ο έμπειρος διπλωμάτης δέχθηκε μάλιστα «συμβουλές» από την αναπληρώτρια σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας κ. Τζούντυ Άσλεϋ. Ελληνική αρνησικυρία «θα σήμαινε ατυχή επιλογή με συνέπειες», υποστήριξε η κ. Άσλεϋ και προανήγγειλε την αναβολή κάθε εξέλιξης στο πρόγραμμα Visa Waiver.

Μιλώντας στο βήμα της Συνόδου, ο κ. Μπους έκανε λόγο για ιστορική απόφαση για την ένταξη της Αλβανίας, της Κροατίας και της «Μακεδονίας» στη Συμμαχία. Μόλις το άκουσε αυτό ο κ. Καραμανλής ζήτησε να παρέμβει. «Αυτό δεν θα συμβεί επ’ ουδενί λόγω» επισήμανε, εξήγησε τους λόγους που χρησιμοποιούσε η Ελλάδα το αναφαίρετο κι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμά της σε βέτο και εξήγησε πως τα Σκόπια «δεν πληρούν το κριτήριο της καλής γειτονίας» απέναντι σε ένα κράτος – μέλος της Συμμαχίας από τις 18 Φεβρουαρίου 1952.

Όταν κάθισε ο πρώην πρωθυπουργός, ο Τούρκος πρόεδρος κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ έσπευσε να υποστηρίξει όσα ισχυρίσθηκε ο κ. Μπους και να ταχθεί θετικά στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Αμέσως ανασηκώθηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας. Γύρισε το πρόσωπό του προς τον κ. Καραμανλή, ο οποίος τον κοίταξε. Με το δείκτη του δεξιού χεριού του στον κρόταφο φάνηκε να λέει: «το περίμενα». Ο κ. Σαρκοζί είχε εκφράσει αντιρρήσεις στην υποστήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., δεν το έκρυβε και ζητούσε μεγαλύτερη υποστήριξη στην ανάδειξη της Γενοκτονίας εναντίον των Αρμενίων.

Η αποφασιστικότητα του κ. Καραμανλή είχε αποτέλεσμα. Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ιρλανδία υποστήριξαν τις ελληνικές θέσεις. Υπέρ των Σκοπίων τάχθηκαν Τουρκία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Δανία, Τσεχία, Εσθονία, Λιθουανία και Νορβηγία. «Κατανόηση» επέδειξαν Γερμανία, Ουγγαρία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία και Σλοβακία.

 

Πηγή: oladeka.com

Δημοσιεύτηκε στις Ιανουάριος 14th, 2018


Σχόλια

pellanet facebook