pellatv
Live

Πέθανε ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου -Ο ιδρυτής της εφημερίδας «Το Ποντίκι»

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου στα 84 του χρόνια.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου υπήρξε ο δημιουργός της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας «Το Ποντίκι» το 1979. Ο δημοσιογράφος παρέμεινε εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «Το Ποντίκι» για 26 χρόνια, μέχρι το 2005.

Ο Κώστας Παπαϊωάννου, γεννήθηκε το 1938 στη Νέα Σμύρνη. Ο πατέρας του Νίκος προερχόταν από οικογένεια εγκατεστημένη εδώ και πολλούς αιώνες στην Αθήνα («γκάγκαρος Αθηναίος») ενώ η μητέρα του Αγγελική καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη. Ξεκίνησε την δημοσιογραφική του σταδιοδρομία το 1956, σε ηλικία 18 ετών, στην εφημερίδα «Ακρόπολις», όπου αρχικά κάλυπτε το δικαστικό ρεπορτάζ, ενώ στην συνέχεια έκανε ελεύθερο ρεπορτάζ. Έμεινε εκεί μέχρι τη μεταπολίτευση του 1974, οπότε μεταπήδησε στα «Νέα», ως υπεύθυνος πλέον για το πολιτικό ρεπορτάζ. Ταυτόχρονα (1975-78), υπήρξε αρχισυντάκτης του περιοδικού «Αντί».

Το 1979, και ενώ εργαζόταν ως πολιτικός συντάκτης στα «Νέα» (έμεινε έως το 1986), ξεκίνησε παράλληλα και την έκδοση του «Ποντικιού», μιας εβδομαδιαίας «πολιτικής - αποκαλυπτικής - σατιρικής εφημερίδας» (κατά την αυτοπαρουσίασή της), η οποία πολύ γρήγορα προκάλεσε αίσθηση με τα ευρηματικά πρωτοσέλιδά της (συνήθως κάποια γελοιογραφία σε μορφή κολλάζ) αλλά και την εξαιρετική «εσωτερική πληροφόρηση» που διέθετε, ειδικά μετά την άνοδο στην εξουσία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981. Τον Ιούνιο του 2005 ο Παπαϊωάννου συνταξιοδοτήθηκε. Ήταν παντρεμένος και είχε μια κόρη και δύο εγγόνια. Μετά τη συνταξιοδότησή του, κατοικούσε στην Αίγινα.

Ο δημοσιογράφος Κώστας Παπαϊωάννου στη διάρκεια της καριέρας του έγραψε πολλά βιβλία. Μεταξύ άλλων εκδόθηκαν:

Η ιστορία της Κυρίας ΟΥ (Καστανιώτης, 1983) / Ο δράκος του Σέιχ-Σου: υπόθεση Παγκρατίδη (Το Ποντίκι, 1988) / Δέκα μικροί και μεγάλοι νέγροι (Το Ποντίκι, 1989)
Ιστορία μιας νύχτας ατέλειωτης (Το Ποντίκι, 1991) / Αστυνομική ιστορία (Το Ποντίκι, 1992) / Πολιτική δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’48: Υπόθεση Τζωρτζ Πολκ (Το Ποντίκι, 1993) / Πολιτική δολοφονία, Θεσσαλονίκη ’63: Υπόθεση Γρηγόρη Λαμπράκη (Το Ποντίκι, 1993) / 15 Ιουλίου 1965: «Επιχείρηση ΑποσταΣΙΑ» (Το Ποντίκι, 1995) / Αρχίστε από δω τον Γ΄ Παγκόσμιο Πόλεμο!… (Το Ποντίκι, 1995)
Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει: μια πολιτική ανασκο(λο)πηση της Ιστορίας, 1944-2007 (Καστανιώτης, 2008)

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 4 Μαρτίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

12:30 - Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Συμπληρώνουμε τον χάρτη των γεύσεων και προβάλλουμε συνδυαστικά τον ιστορικό, φυσικό, πολιτισμικό και γαστρονομικό πλούτο της Πέλλας»

12:22 - Έσβησε η φωτιά στη Δράμα -Σε επιφυλακή οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για πιθανό κίνδυνο αναζωπυρώσεων

12:15 - Ημερίδα για την Τεχνητή Νοημοσύνη ως επιταχυντή του ψηφιακού μετασχηματισμού στο Δημόσιο και στις επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον ΣΕΤΠΕ

11:00 - Επίδοση της Ετήσιας Έκθεσης Δραστηριοτήτων της Αρχής Προστασίας Δεδομένων στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

10:58 - Δήμος Πέλλας- ΕΔΔΥΠΠΥ- ΚΕΠ Υγείας: Εκδήλωση ευαισθητοποίησης για την παχυσαρκία

10:55 - Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Δάνης Τζαμτζής: «Επιδιώκουμε να είμαστε ετοιμοπόλεμοι για κάθε ενδεχόμενο»

10:50 - Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ ΣΤΟ ΘΕΟΔΩΡΑΚΙ

10:48 - Επίσκεψη Λάκη Βασιλειάδη σε Άγρα, Κερασιά, Βρυτά

14:42 - Το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ «ΠαιχνιδίΖω» στην Κρύα Βρύση είναι εδώ και φέτος!

14:38 - Θέατρο Σκιών στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Καλοκαιρινές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους