Με πλαστά ευρώ "πλημμύρισε" η αγορά της Θεσσαλονίκης, φαινόμενο που έχει θορυβήσει τους καταστηματάρχες. Η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς πλησιάζει η περίοδος των γιορτών. Περίπτερα, καταστήματα ρούχων, βενζινάδικα και μπαρ βάζουν στο στόχαστρο οι παραχαράκτες.
Το πρόβλημα μάλιστα έχει κάνει δύσπιστους πολλούς καταστηματάρχες, σε βαθμό που δεν δέχονται μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα (100 και 200 ευρώ). Οι περισσότεροι διαθέτουν ειδικές συσκευές - ανιχνευτές των πλαστών χαρτονομισμάτων.Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα φαίνεται ότι ανησυχεί τον εμπορικό κόσμο και τις αρχές σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Το βράδυ της Δευτέρας οργανώθηκε στις Σέρρες από την τοπική αστυνομική διεύθυνση και την Τράπεζα της Ελλάδος σεμινάριο σε 500 και πλέον καταστηματάρχες της πόλης, σχετικά με την αναγνώριση και την προφύλαξη από τα πλαστά ευρώ. "Πρέπει να δίνεται προσοχή στις ιριδίζουσες ταινίες, στο σχεδιασμό, στα υδατογραφήματα και στην αφή των χαρτονομισμάτων", τονίζει ο αστυνομικός διευθυντής ΣερρώνΕκτός από τη Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα φαίνεται ότι ανησυχεί τον εμπορικό κόσμο και τις αρχές σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Το βράδυ της Δευτέρας οργανώθηκε στις Σέρρες από την τοπική αστυνομική διεύθυνση και την Τράπεζα της Ελλάδος σεμινάριο σε 500 και πλέον καταστηματάρχες της πόλης, σχετικά με την αναγνώριση και την προφύλαξη από τα πλαστά ευρώ. "Πρέπει να δίνεται προσοχή στις ιριδίζουσες ταινίες, στο σχεδιασμό, στα υδατογραφήματα και στην αφή των χαρτονομισμάτων", τονίζει ο αστυνομικός διευθυντής Σερρών. Τις προηγούμενες μέρες, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ένας 23χρονος, που διασκέδαζε σε μπαρ της παραλίας και πλήρωνε με πλαστά 100ευρα. Πάνω του βρέθηκαν συνολικά 11 πλαστά χαρτονομίσματα, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία ο νεαρός ανήκει σε μεγάλο κύκλωμα, με εγκέφαλο έναν 46χρονο ομογενή, παραχαράκτη διεθνούς φήμης.
Επίσης, συνελήφθη στη Ξάνθη ένας νεαρός, που κατηγορείται ότι διοχέτευε στην αγορά πλαστά 100ευρά. Στην κατοχή του και στο σπίτι του βρέθηκαν 30 πλαστά χαρτονομίσματα, μεγάλα χρηματικά ποσά κι εννιά σφαίρες. ΤέλοςφόρμαςΑρχήφόρμαςΆλλος καθημερινός φόβος, έχουν γίνει οι κλοπές πορτοφολιών και κινητών, καθώς τα κρούσματα λαμβάνουν πλέον διαστάσεις επιδημίας. 1.585 κλοπές καταγγέλθηκαν σε όλη τη χώρα από την αρχή της φετινής χρονιάς μέχρι και τον Σεπτέμβριο στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι 210εξιχνιάστηκαν, δηλαδή ποσοστό σχεδόν 13%. Στην Θεσσαλονίκη οι κλοπές στις αστικές συγκοινωνίες είναι καθημερινές και από τις συλλήψεις που έχουν γίνει προκύπτει ότι οι δράστιδες είναι κυρίως νεαρές αλλοδαπές, συνήθως Βουλγάρες ή Ρουμάνες, οι κινήσεις των οποίων είναι ταχυδακτυλουργικές. Λιγότερες φορές είναι τοξικομανείς ή περιστασιακά κλεφτρόνια. Οι συνηθέστερες μέθοδοι κλοπής είναι οι εξής:
Η μέθοδος της ψαλίδας. Ο πορτοφολάς κρατά στο χέρι πάντα ένα προκάλυμμα, συνήθως πανωφόρι ή εφημερίδα, κάτω από το οποίο καλύπτει το χέρι του. Πλησιάζει το θύμα και με μία γρήγορη κίνηση βάζει τα δύο δάχτυλα, δείκτη και μεσαίο (σε σχήμα ψαλίδας), στην τσέπη ή την τσάντα και αφαιρεί το πορτοφόλι. Αυτό δεν μένει στα χέρια του δράστη, αλλά παραδίδεται σε συνεργό του, ο οποίος απομακρύνεται αμέσως από το σημείο και κατεβαίνει από το λεωφορείο. Ο δράστης παραμένει στο λεωφορείο, παριστάνοντας το σοκαρισμένο, μόλις αποκαλυφθεί η κλοπή.
Η μέθοδος της εγχείρησης. Υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες οι δράστες χρησιμοποίησαν ξυραφάκι ή χαρτοκόπτη με λεπίδα, για να κόψουν μία τσάντα ή τσέπη που ενδεχομένως είναι κλεισμένες με φερμουάρ. Αφού σκίσουν το σημείο, αρπάζουν το πορτοφόλι. Κι εδώ υπάρχει συνεργός που παίρνει το πορτοφόλι και εξαφανίζεται.
Η μέθοδος της σύγκρουσης. Παρατηρείται συνήθως κατά την επιβίβαση του θύματος στο λεωφορείο αλλά και κατά τη διάρκεια του συνωστισμού στη διαδρομή. Ένας δράστης πηγαίνει μπροστά από το θύμα και ο δεύτερος πίσω του. Ο πρώτος δήθεν υποχωρεί και πέφτει στο θύμα. Ο πίσω δράστης "δυσανασχετεί" με το σπρώξιμο και σπρώχνει ξανά μπροστά το θύμα. Τότε βρίσκει την ευκαιρία και κλέβει το πορτοφόλι ή ό,τι άλλο υπάρχει στις τσέπες του ανυποψίαστου επιβάτη.
Δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου, 2007