Αιμορραγία στην τσέπη των νοικοκυριών και έντονους πονοκεφάλους στο οικονομικό επιτελείο προκαλεί το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά. Η ανακοινωθείσα την περασμένη εβδομάδα αναρρίχηση του πληθωρισμού το Νοέμβριο στο 3,9% -σε επίπεδα πολύ υψηλότερα ακόμα και σε σχέση με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των αναλυτών- αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Οι τιμές ζυμαρικών, άρτοσκευασμάτων,ζαχαροπλαστικής εκτινάχθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά έως και 20%. Τα πουλερικά κατά 11,2%, τυριά κατά 10,6% και του γάλακτος κατά 5,6%. Αυξήσεις - φωτιά σημειώθηκαν στο ίδιο διάστημα στα νωπά φρούτα (11,5%) και στα όσπρια (8,5%).
Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά για τους καταναλωτές; Πολύ απλά, ότι ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό, που ξόδευε πέρυσι 80 ευρώ το μήνα για να ψωνίσει ψωμί, ζυμαρικά, πουλερικά και τυρί, σήμερα πληρώνει για τα ίδια ακριβώς προϊόντα 100 ευρώ, δηλαδή 20 ευρώ περισσότερα. Μόνο από αυτές τις ανατιμήσεις εξανεμίζονται οι αυξήσεις μισθών που δόθηκαν το 2007, χωρίς καν να συνυπολογιστεί η έκρηξη του κόστους ζωής σε όλους, σχεδόν, τους υπόλοιπους τομείς, από τα νοίκια και τα δίδακτρα, μέχρι τις τιμές των εισιτηρίων και τις ιατρικές υπηρεσίες. Ειδικό κεφάλαιο, σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών αποτελούν φυσικά τα πετρελαιοειδή, καθώς το κόστος της θέρμανσης και της κίνησης του Ι.Χ. έχει εκτοξευτεί φέτος σε δυσθεώρητα ύψη. Το μεν πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται σήμερα 30% ακριβότερα σε σχέση με την ίδια εποχή πέρυσι, ενώ ακριβότερη κατά 17% είναι η τιμή της βενζίνης. Για ένα τυπικό τετραμελές νοικοκυριό που χρειάζεται 2 τόνους πετρέλαιο θέρμανσης για να βγάλει το χειμώνα, αυτό σημαίνει ότι πέρυσι πλήρωσε 1.200 ευρώ για τη συγκεκριμένη ποσότητα, ενώ φέτος θα πληρώσει για την ίδια ποσότητα 1.500 ευρώ. Από τις αρχές του 2008 αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα καύσιμα, που θα "φουσκώσει" κι άλλο τις τιμές, τόσο στην αμόλυβδη όσο και στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Το κακό είναι ότι τα χειρότερα έπονται για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς:
Ήδη τέθηκαν σε ισχύ τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ, που για μια μεγάλη μερίδα οικιακών καταναλωτών σημαίνουν αυξήσεις στο ρεύμα της τάξης του 8%. Τον Ιούλιο έπεται άλλη μία αύξηση του ρεύματος κατά 7%.
Από τον Ιανουάριο θα χτυπήσει τα σούπερ μάρκετ νέο κύμα ανατιμήσεων, καθώς ήδη οι βιομηχανίες προετοιμάζουν τους τιμοκαταλόγους του πρώτου τριμήνου του 2008.
Την ίδια στιγμή, δραματικές ανατιμήσεις σημειώνονται στις τιμές παραγωγού των βιομηχανικών και αγροτικών προϊόντων, δηλαδή στις τιμές στις οποίες πουλάνε τα προϊόντα τους οι ίδιοι οι παραγωγοί, είτε πρόκειται για τους αγρότες είτε για τις εγχώριες επιχειρήσεις του βιομηχανικού τομέα. Οι τιμές αυτές εκτινάχθηκαν τον Οκτώβριο κατά 6,3% στην περίπτωση των βιομηχανικών προϊόντων και έως και κατά 60% σε αγροτικά προϊόντα όπως το ρύζι. Οι συνέπειες αυτών των ανατιμήσεων για τον τελικό καταναλωτή θα φανούν το επόμενο διάστημα, αφού προσθέσουν τα περιθώρια κέρδους τους και οι επόμενοι "κρίκοι" της αλυσίδας της αγοράς. Προς το παρόν η κυβερνητική γραμμή είναι σαφής: Η ακρίβεια είναι εισαγόμενη και οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες, όπως τα ράλι των τιμών του πετρελαίου και των πρώτων υλών. Τη θέση αυτή διατύπωσαν τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.
Δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου, 2007