pellatv
Live

Στα χαρτιά η ειδική αγωγή και εκπαίδευση για ΑμεΑ

Φορείς καταγγέλλουν ελλείψεις σε σχολεία και προσωπικό, ελαστικές εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων του κλάδου και μια εντυπωσιακή δυσαναλογία: 15.000 ΑΜΕΑ φοιτούν σε δημόσια σχολεία και περίπου 200.000 παραμένουν αποκλεισμένα από τη δημόσια εκπαίδευση. Σήμερα, ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της βουλής, οι δύο φορείς διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης, ζητώντας την άμεση απόσυρσή του.
Η βασική μεταρρύθμιση που επαγγέλλεται το νομοσχέδιο για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση είναι η υποχρεωτικότητα της φοίτησης των ΑΜΕΑ σε ειδικά σχολεία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου η προβλεπόμενη εκπαίδευση αναφέρεται ως δημόσια και δωρεάν, πολλοί είναι αυτοί που επιφυλάσσονται. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) είναι σαφής: ζητά την αυτεπάγγελτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης σε περίπτωση που η αρμόδια δημοτική αρχή παραβλέψει ή αρνηθεί την εγγραφή του μαθητή στο δημόσιο σχολείο, διεκδικεί δικαίωμα προσφυγής στη Δικαιοσύνη εάν το κράτος για οποιονδήποτε λόγο δεν προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες των μαθητών, καθώς και ανάλογη αποζημίωση.
“Το νομοσχέδιο μιλά μεν για υποχρεωτική αλλά όχι για δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση. Στην εισηγητική έκθεση το δημόσιο αποποιείται κάθε ευθύνη, αφήνοντας μόνους υπεύθυνους τους γονείς”, αναφέρει ο εκπαιδευτικός και μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα αναπήρων Νίκος Ματζιάρης και προσθέτει: “Οδηγούμαστε στη δημιουργία ιδιωτικών σχολείων και αυτό είναι ανεπίτρεπτο”. Παράλληλα χαρακτηρίζει απαράδεκτο το γεγονός ότι τυφλά και κωφά παιδιά, με το πρόσχημα της ισοτιμίας, αναγκάζονται να φοιτούν σε κοινά σχολεία. “Χρειαζόμαστε”, λέει, “δημόσια δωρεάν ειδικά σχολεία που να αξιοποιούν στο έπακρο τις νοητικές δυνατότητες, μικρές ή μεγάλες, όλων των μαθητών”.
Σύμφωνα με στοιχεία, σήμερα περισσότερα από 185.000 ΑΜΕΑ στερούνται τη δημόσια παιδεία είτε μένοντας στο σπίτι είτε ολοκληρώνοντας μόνο το δημοτικό σχολείο. “Πρόκειται για έλλειμμα δημοκρατίας”, υπογραμμίζει ο κ. Ματζιάρης, “το οποίο αποδίδεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η ειδική εκπαίδευση αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των υγιών δυνάμεων, όχι μόνο τους ανάπηρους. Κανείς δεν έχει κάνει συμβόλαιο με την τύχη του ώστε να ξέρει αν κάποια στιγμή θα αφορά τον ίδιο ή το παιδί του”.
Σύμφωνα με πρόβλεψη του νομοσχεδίου, (αρ. 3, παρ. 2) ειδική κατηγορία πρόκειται να αποτελούν οι μαθητές με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, με αποτέλεσμα να χρήζουν ειδικής αγωγής. “Το νομοσχέδιο μας γυρνά πίσω, σε μια μεσοπολεμική ευγονική. Πρόκειται για φασιστική νοοτροπία που παραπέμπει σε καθαρόαιμα άλογα, για ακόμα ένα βήμα προς το χάσμα μεταξύ σχολείων της ελίτ και υποβαθμισμένων σχολείων”, δηλώνει ο κ. Ματζιάρης.
Η δυσαναλογία είναι προφανής, όπως υποστηρίζει και ο Σάκης Βαρδαλής, μέλος της γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ: “Σήμερα, σε δημόσια ειδικά σχολεία φοιτούν 15.000 μαθητές ενώ μένουν απʼ έξω περίπου 200.000. Ακόμα και η ηγεσία του υπουργείου το παραδέχεται. Το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να αλλάξει αυτά τα νούμερα και αυτό είναι το σημαντικότερο”. Η εκπαίδευση ιδιωτικοποιείται αναγκαστικά, τονίζει και ο κ. Βαρδαλής, και οδηγούμαστε στην εμπορευματοποίησή της.

Δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου, 2008


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

13:28 - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Α.Α.Τ. ΛΕΥΤΕΡΗ ΑΥΓΕΝΑΚΗ

13:25 - ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ 1ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΔΕΣΣΑΙΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΕΛΛΗΣ

13:22 - ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΕΞΑΠΛΑΤΑΝΟΥ

13:19 - ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΕΛΛΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ

13:15 - Ο Παντελής Θαλασσινός σε εκδήλωση με την ενορία Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών

13:09 - Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Δήμο Δίου-Ολύμπου

13:04 - Λάκης Βασιλειάδης: Υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς τα έργα Ανακαίνισης & Διαμόρφωσης στις Δομές Υγείας της Έδεσσας και της Π.Ε. Πέλλας

10:50 - Μια ξεχωριστή συνέντευξη με τον Παντελή Θαλασσινό στο Ράδιο Εκ Βαθέων

14:45 - Επίσκεψη κλιμακίου της Νέας Δημοκρατίας σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη

14:39 - Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη μεγαλύτερη διεθνή τουριστική έκθεση της Μέσης Ανατολής, Arabian Travel Market, στο Ντουμπάι