pellatv
Live

Στο… ράφι αναμένεται να μείνει και φέτος η γαλοπούλα

παρότι η τιμή της στην αγορά θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, σε αντίθεση με το χοιρινό και τα αμνοερίφια, που θα κατακτήσουν την πρώτη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η ζήτηση της γαλοπούλας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 15%-20%, ενώ τιμή της θα κυμανθεί από 7,00 ευρώ έως 8,50-9,00 ευρώ το κιλό. Πάντως οι έμποροι θα δουλέψουν κυρίως με ελληνική γαλοπούλα, που συγκεντρώνει το 30% στο σύνολο των κρεατικών που επιλέγουν οι καταναλωτές ενόψει των εορτών.
Παρά τις συγκρατημένες τιμές σε όλα τα προϊόντα, η αγορά παραμένει μουδιασμένη, έχοντας υποστεί ήδη μεγάλη καθίζηση, αφού η πτώση του τζίρου στα τρόφιμα φτάνει το 20%-30% σε κάποιες περιπτώσεις, ενώ στο 30%-40% είναι η βουτιά που έκανε ο τζίρος στα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης και άλλων ειδών οικιακής χρήσης.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αν δεν είναι φτωχό για πολλά νοικοκυριά, σίγουρα θα παρουσιάζει περιορισμένη ποικιλία κρεάτων. Η γαλοπούλα δεν φαίνεται να κερδίζει την προτίμηση των καταναλωτών της Βόρειας Ελλάδας, για αυτό και μειώνεται ακόμη περισσότερο η ζήτησή της τόσο στην κεντρική αγορά όσο και στα συνοικιακά κρεοπωλεία. Έμποροι εκτιμούν ότι αλλάζουν οι προτιμήσεις από τη γαλοπούλα στο κοτόπουλο, το χοιρινό και τα αμνοερίφια, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα επίπεδα όλης της χρονιάς, ενώ σε όλα τα είδη κρεάτων έχει απορροφηθεί ο ΦΠΑ.
"Η ζήτησή της, παρά την τιμή πώλησής της, που θεωρώ ότι θα αγγίξει τα περσινά επίπεδα, 8,50-9,00 ευρώ το κιλό, θα είναι φέτος ακόμη πιο περιορισμένη από πέρυσι. Οι καταναλωτές δείχνουν ότι επιλέγουν κοτόπουλο, χοιρινό και αμνοερίφια επειδή φτουράνε στο τραπέζι", τόνισε ο πρόεδρος των Συλλόγου Κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης Νίκος Εμμανουηλίδης. Πρόσθεσε πάντως ότι η γαλοπούλα δεν είναι θύμα της κρίσης, καθώς οι τιμές στα αμνοερίφια είναι κατά τι πιο ακριβές, όπως και η τιμή του μοσχαριού, που φτάνει έως και 9 ευρώ το κιλό.

Τα αμνοερίφια νικούν τη γαλοπούλα
Την άποψη ότι σημειώνεται μεταβολή στις προτιμήσεις από τη γαλοπούλα στο κοτόπουλο και τα αμνοερίφια εκφράζει και ο κ. Γιώργος Καλοχριστιανάκης, μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. "Η τιμή της γαλοπούλας δεν έχει κλειδώσει ακόμη, αλλά θεωρώ ότι θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα. Πάντως η στροφή των καταναλωτών είναι δεδομένη και αφορά το κοτόπουλο, που φτάνει μέχρι και τα 7 ευρώ το κιλό, όπως και τα αμνοερίφια, αρνί, κατσίκι, που παραμένουν στα 10 ευρώ το κιλό", σημείωσε ο κ. Καλοχριστιανάκης.
Ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης και του... σφιξίματος των καταναλωτών. "Αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο, δεν έχει συμβεί σε τόσο μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια. Η πτώση του τζίρου στα τρόφιμα μπορεί να φτάνει και το 30%, ενώ στο 40% είναι η πτώση στους τζίρους των καταστημάτων ειδών ένδυσης και υπόδησης", υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου.
Αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη πληγή του παραεμπορίου και των λαθροσφαγών κρεάτων, που πλήττουν, όπως είπε, στο 100% το στεγασμένο εμπόριο. "Αυτό το χάλι με τους πάγκους από κάθε λογής προϊόντα στο κέντρο της πόλης είναι άνευ προηγουμένου και το μόνο που γίνεται είναι να βάζουν λουκέτο ακόμη περισσότερα μαγαζιά", ανέφερε.

Καμία ανοχή στην κακή ποιότητα
Η εικόνα της αγοράς που φτάνει καθημερινά στη διεύθυνση Εμπορίου της νομαρχίας Θεσσαλονίκης είναι απογοητευτική. Σύμφωνα με τον αντινομάρχη Εμπορίου Δημήτρη Ευθυμιάδη, η αγορά συνολικά έχει υποστεί οικονομική καθίζηση και οι έμποροι, που διαπιστώνουν μεγάλη πτώση του τζίρου, αναγκάζονται από μόνοι τους να συμπιέζουν τις τιμές, ώστε να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές. "Αυτός ο πανικός με τις προφορές που φτάνουν το 30% και 35% στα περισσότερα μαγαζιά δεν έχει ξαναγίνει ποτέ. Λες και έχουμε εκπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου". Ο ίδιος πάντως αναφερόμενος στους τζίρους των καταστημάτων φέτος και πέρυσι είπε χαρακτηριστικά ότι είναι πεσμένοι σχεδόν κατά 50% σε σχέση με το 2008.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους που διενεργεί κάθε χρόνο τέτοια εποχή η νομαρχία Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι παρά τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού θα γίνουν κανονικά, χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα. Οι έλεγχοι, όπως είπε, θα αρχίσουν τις επόμενες μέρες και θα αφορούν την ποιότητα και τις τιμές πώλησης και θα εστιαστούν στις λαϊκές, τη λαχαναγορά Καπάνι και Μοδιάνο, καθώς και στα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν η τιμή είναι ίδια στο ράφι και το ταμείο.

Δημοσιεύτηκε στις 9 Δεκεμβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook