pellatv
Live

Σχολεία: Υπέρ της επιστροφής στα θρανία η ΟΙΕΛΕ -Τα 8 μέτρα που ζητούν οι εκπαιδευτικοί

Υπέρ της επιστροφής στα θρανία, για δια ζώσης μαθήματα, αλλά με αυξημένα μέτρα για τα σχολεία, τίθεται η ΟΙΕΛΕ.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι παρακολουθεί «με αγωνία την κορύφωση του πανδημικού κύματος λίγες ημέρες πριν από την επανέναρξη των μαθημάτων. Θεωρούμε πως σε περίπτωση που ανοίξουν τα σχολεία, αυτό θα πρέπει να γίνει με αυστηροποίηση των ιδιαίτερα προβληματικών πρωτοκόλλων αντιμετώπισης που ήδη ισχύουν. Στην περίπτωση εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης, θα πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση (μετά από προσφυγή της ΟΙΕΛΕ) της απόφασης της Αρχής Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και να καταβληθεί επίδομα τηλεργασίας, όπως προβλέπει ο Ν. 4808/2021» σημειώνουν.

Υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας στα σχολεία
Η Ομοσπονδία, συνεχίζει, «έχει πολύ καθαρά τοποθετηθεί υπέρ της δια ζώσης διδασκαλίας για λόγους παιδαγωγικούς αλλά και ψυχοσυναισθηματικούς. Δεν πρόκειται να υποκαταστήσουμε τους επιστήμονες και θα περιμένουμε τα πορίσματά τους. Ωστόσο, η πραγματοποίηση της δια ζώσης διδασκαλίας με μόνη πρόβλεψη τα self tests και ένα προβληματικό υγειονομικό πρωτόκολλο προκαλεί εύλογα έντονη ανησυχία σε ολόκληρη την κοινωνία, ακόμη περισσότερο στους εκπαιδευτικούς, στο υποστηρικτικό προσωπικό των σχολείων, στους μαθητές και στις οικογένειές τους».

Σε περίπτωση, επομένως, προσθέτει η ΟΙΕΛΕ, «που ανοίξουν τα σχολεία, χρειάζεται η εφαρμογή ενός αυστηρού εκπαιδευτικού πρωτοκόλλου, όπως έχει προταθεί από την ΟΙΕΛΕ πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Αυτό είναι ακόμη σημαντικότερο στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Τόσο στα ιδιωτικά σχολεία (λόγω του μεγάλου αριθμού μαθητών ανά τάξη και της μεταφοράς με σχολικά) όσο και στα Φροντιστήρια, στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, στα Κέντρα Μελέτης και στις λοιπές ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες για λόγους που αναφέρθηκαν σε προηγούμενή μας ανακοίνωση, είναι απαραίτητη η τήρηση δέσμης μέτρων για την προστασία μαθητών, εργαζόμενων και της κοινωνίας.

Τα 8 μέτρα για τα σχολεία που ζητά η ΟΙΕΛΕ
Ενδεικτικά η ΟΙΕΛΕ προτείνει:

Πριν ανοίξουν τα σχολεία

• Τον δωρεάν υγειονομικό έλεγχο όλων των μελών της σχολικής κοινότητας πριν την έναρξη των μαθημάτων με δαπάνη είτε της Πολιτείας (για τα δημόσια σχολεία) είτε των ιδιωτικών σχολείων τόσο με rapid όσο και με PCR tests. Είναι αδιανόητο σε μια χώρα βαρύτατα χτυπημένη από την υγειονομική κρίση, με χαμηλούς μισθούς να είναι τόσο υψηλό το κόστος του υγειονομικού ελέγχου σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε.
• Τον καθορισμό ανώτατου ορίου μαθητών σε σχολικά λεωφορεία για τη μεταφορά μαθητών και την τήρηση σχολαστικών μέτρων υγιεινής σε αυτά.

Μέσα στο σχολείο

• Καθορισμός ανώτατου αριθμού μαθητών ανά τάξη (βάσει της μέσης χωρητικότητας των τάξεων και της ανάγκης τήρησης αποστάσεων ο αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 15 άτομα). Πρόσληψη εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες εξαιτίας της αύξησης των τμημάτων. Λειτουργία σχολικών μονάδων με πρωινές και απογευματινές βάρδιες, όπου απαιτείται.
• Συρρίκνωση της διδακτικής ώρας ώστε το διάλειμμα να αυξηθεί.
• Αυστηροποίηση του πρωτοκόλλου για το κλείσιμο τάξης.

Σε περίπτωση ύποπτου/υπαρκτού κρούσματος

• Να αυστηροποιηθεί το πρωτόκολλο ιχνηλάτησης και καραντίνας σε περίπτωση που διαπιστωθεί κρούσμα, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά του ιού στην ευρύτερη κοινότητα
• Να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες εκπαιδευτικών/μαθητών με σαφή και έγκαιρο προσδιορισμό των ομάδων αυτών (ασθενείς, έγκυες, άτομα που έχουν στο περιβάλλον τους ασθενείς κ.λπ.)

Καταλήγοντας, η ΟΙΕΛΕ αναφέρει ότι η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα εξέδωσε την υπ. αριθμ. 50/2021 απόφασή της, σύμφωνα με την οποία σε τουλάχιστον πέντε (5) περιπτώσεις, το ΥΠΑΙΘ έχει παραβιάσει τον Κανονισμό GDPR (ΓΚΠΔ) και έθεσε προθεσμία δύο (2) και τεσσάρων (4) μηνών κατά περίπτωση για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

«Θεωρούμε, επομένως, αυτονόητο ότι, σε περίπτωση που απαιτηθεί η εφαρμογή της εξ αποστάσεως διδασκαλίας, θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η απόφαση της Αρχής. Τέλος, όπως προβλέπει (ακόμη κι ο αντιεργατικός) Ν. 4808/2021, γνωστός κι ως Νόμος Χατζηδάκη, από τη στιγμή που ο εργαζόμενος παρέχει υπηρεσίες τηλεργασίας από το σπίτι με δικές του υποδομές, θα πρέπει να του καταβληθεί σχετικό επίδομα» επισημαίνεται στο κλείσιμο της ανακοίνωσης.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 4 Ιανουαρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:09 - Ανακαινίστηκαν οι χώροι των ΚΕΠ Λεπτοκαρυάς και Λιτοχώρου – ακολουθεί ανακαίνιση των ΚΕΠ Δίου και Κονταριώτισσας

12:49 - “Ecogenia – Άφιξη California Conservation Corps στο Λιτόχωρο”

12:44 - Σεμινάρια ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΘΗΛΑΣΜΟΥ στη Νοσοκομειακή Μονάδα Γιαννιτσών

12:38 - 2ο AXIOS RUNNING FESTIVAL: Πράσινες διαδρομές και ξεχωριστές αγωνιστικές στιγμές στην κοιλάδα του Αξιού!

12:34 - Ημερίδα με θέμα “Παιδική κακοποίηση-Διεπιστημονική προσέγγιση” διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την Τετάρτη 29 Μαΐου

13:27 - Μέρες παιδικού βιβλίου Ο Δημήτρης Μασλάμ στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Έδεσσας

13:22 - ΔΗΜΟΣ ΠΕΛΛΑΣ – ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΘΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

13:13 - Ο Δήμος Πέλλας άναψε τη “Φλόγα της Μνήμης” για τις 353.000 ψυχές των Ελλήνων του Πόντου

13:07 - ΠΑΡΑΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

13:05 - ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ : ΘΕΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ