pellatv
Live

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων με το νέο έτος

Την 1η Απριλίου του ερχόμενου έτους ξεκινά ο διάλογος για τη συγχώνευση των Νοσoκομείων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ανδρ.Λοβέρδος στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Παρόλο που το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή «μετά τις γιορτές», αναρτήθηκε ήδη στο Διαδίκτυο προς διαβούλευση.
Σχετικά με τις συγχωνεύσεις, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι ένας διοικητής θα μπορεί πλέον να διοικεί περισσότερα από ένα νοσοκομεία.
Στο νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, τα πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων εντάσσονται σε ενιαίο Φορέα Πρωτοβάθμιας Υγείας.
Ο ενιαίος αυτός φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο και θα είναι υποχρεωμένος ανά τρεις μήνες να αναφέρει εγγράφως ό,τι έχει πράξει στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.
Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει με την ένταξη στον φορέα των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα εκείνων του ΙΚΑ, καθώς είναι σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.

Αυτό οδήγησε το υπουργείο Υγείας να επιλέξει ο φορέας αυτός να είναι πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και όχι ΑΕ του Δημοσίου.

Και ιδιώτες στον έλεγχο των προμηθειών

Στο ίδιο πολυνομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται η δημιουργία κεντρικού φορέα ο οποίος θα μπορεί να είναι ακόμη και ιδιώτης για την διενέργεια των διαγωνισμών και των προμηθειών.
Ο φορέας αυτός θα έχει την ευθύνη για την αποθήκευση υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.
Στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, ενώ δεν προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πριν από το τέλος του επόμενου χρόνου.

Οι πληρωμές των φαρμακοποιών

Άλλη διάταξη που υπάρχει στο νομοσχέδιο καθιερώνει το κλιμακωτό «Rebate» για τους φαρμακοποιούς, δηλαδή κλιμακωτά αυξανόμενη επιστροφή χρηματικού ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη με τον συνολικό τζίρο κάθε φαρμακείου.
Αυτό θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί θα αποπληρώνονται έγκαιρα από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχουν διευκρινίσεις για τον τρόπο Rebate από την φαρμακοβιομηχανία προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στη συζήτηση για το εν λόγω νομοσχέδιο που διήρκησε περισσότερο από δυόμισι ώρες, διατυπώθηκαν διαφορετικές θέσεις για το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των φαρμακοποιών.
Εκφράστηκε, μεταξύ άλλων, η θέση ότι θα πρέπει να πάψει να ισχύει η κληρονομικότητα, καθώς επίσης και ότι θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση.
Η άποψη για επιτάχυνση εκφράστηκε και για το θέμα της αναδιάρθρωσης των νοσοκομείων.
Όσον αφορά στο θέμα της πώλησης φαρμάκων σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, διατυπώθηκε και η άποψη να υπάρχει δυνατότητα να πωλούνται σε επιλεγμένα από αυτά, ενδεχόμενο που, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Υγείας απέρριψε.
Ακόμη, το Υπουργικό Συμβούλιο ενημερώθηκε ότι έχει συμφωνηθεί ήδη τα φαρμακεία να παραμένουν ανοιχτά και την ημέρα του Σαββάτου. Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής