pellatv
Live

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους κοινωνικούς εταίρους για την ανεργία

Σε ευρεία σύσκεψη κάλεσε ο πρωθυπουργός όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να συζητηθεί το θέμα της εργασίας και της ανεργίας, την Τρίτη. Επί τάπητος, όπως γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, θα τεθεί το «ευρύ οπλοστάσιο μέτρων» που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης στην απασχόληση, και θα αναληφθούν αμοιβαίες δεσμεύσεις.
Όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός Λ.Κατσέλη πρόκειται για 17 προγράμματα στήριξης, συνολικού ύψους 2,3 δισ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από τον ΟΑΕΔ και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Τα προγράμματα αυτά θα αφορούν στην ενίσχυση επιχειρήσεων για τη δημιουργία 200.000 νέων θέσεων εργασίας υπό τον όρο ότι οι ίδιες επιχειρήσεις θα διατηρήσουν άλλες 200.000 θέσεις εργασίας, δηλαδή αφορά σε 400.000 εργαζόμενους. Το σύνολο των εργαζομένων που θα ενταχθούν στα προγράμματα αυτά ανέρχεται σε 660.000, καθώς θα αφορά ανθρώπους για ένταξη ή επανένταξη στην εργασία, άτομα με ειδικές ανάγκες, ειδικές ρυθμίσεις για τις γυναίκες, τους νέους κλπ. «Θα αναλάβουμε αμοιβαίες δεσμεύσεις, ώστε να αμβλυνθούν - στο μέτρο του δυνατού - οι κοινωνικές επιπτώσεις αυτής της μεγάλης κρίσης και, παράλληλα, να δώσουμε και ένα άλλο πλαίσιο κοινωνικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τους ανέργους, ένα πλαίσιο το οποίο διαφέρει από το πολυδαίδαλο και πολλές φορές αναποτελεσματικό και πελατειακό πλαίσιο, που υπήρχε παλαιότερα», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, η αποτροπή της ανεργίας, η προστασία των εργαζομένων, είναι απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως καθοριστική είναι και η δημιουργία ενεργητικής πολιτικής, ώστε να μπορούν να συνεχίσουν ή και να μπουν στην αγορά εργασίας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται σημαντική αναμόρφωση σε όλο το σύστημα πρόνοιας. Ήδη, όπως είπε, «από το καλοκαίρι, έχει γίνει μια δουλειά από το Κίνημα, μαζί με τους υπουργούς, με ένα διαθεσμικό όργανο, το οποίο λειτούργησε μαζί και με το ΙΣΤΑΜΕ.» »Πάνω σʼ αυτό σχεδιάζουμε και τις περαιτέρω παρεμβάσεις μας, για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος πρόνοιας. Και όταν λέω ''πρόνοια'', εννοώ το σύνολο της κρατικής πρόνοιας - δεν εννοώ τη στενή έννοια της πρόνοιας – μεγάλο κομμάτι της οποίας, βεβαίως, μεγάλο κομμάτι αυτών των υπηρεσιών, θα το διαχειρίζεται πια και η Αυτοδιοίκηση». Στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:00 το μεσημέρι, θα συμμετέχουν οι πρόεδροι της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ), Χρήστος Πολυζωγόπουλος, της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), Γιάννης Παναγόπουλος, της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Δημήτρης Ασημακόπουλος, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Δημήτρης Δασκαλόπουλος, της Εθνικής Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Βασίλης Κορκίδης και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Νίκος Αγγελόπουλος. Στη συνάντηση, θα συμμετέχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, που θα παρουσιάσει τις βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της ανεργίας και δράσεις για τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σημειώνεται ότι αργότερα το μεσημέρι, στις 2:00 μ.μ, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουτρουμάνης, μαζί με τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, Ηλία Κικίλια, θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα εξειδικευτούν οι κατευθύνσεις πολιτικής και τα προγράμματα που προωθούνται για την άμεση στήριξη της εργασίας. ΝΔ: η ύφεση γιγαντώνει την ανεργία Δριμεία κριτική για την ανεργία άσκησε στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία διά του εκπροσώπου της Πάνου Παναγιωτόπουλου, προεξοφλώντας την αποτυχία των προγραμμάτων.
«Όποια προγράμματα του ΟΑΕΔ και αν ανακοινώσει η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορέσουν να ανακόψουν τη νέα εκτίναξη της ανεργίας. Και αυτό, γιατί είναι η βαθιά και παρατεταμένη ύφεση, που τροφοδοτεί την ανεργία και τη γιγαντώνει» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.
«Μόνο ουσιαστικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, μέτρα υπέρ της ανάπτυξης, όπως αυτά που προτείνει η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της Αντώνης Σαμαράς, μπορούν να μας βοηθήσουν να φύγουμε, το ταχύτερον δυνατόν, από το φαύλο κύκλο της ύφεσης, να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας και να μπορέσουμε να προωθήσουμε αποτελεσματικά την απασχόληση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσιεύτηκε στις 19 Οκτωβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

17:33 - Θ. Τζάκρη – Ερώτηση στη Βουλή για τις σοβαρές ελλείψεις στα Παιδιατρικά Τμήματα των δυο νοσοκομείων Έδεσσας και Γιαννιτσών

17:31 - Συνελήφθη ένα άτομο στην Πιερία για κατοχή ναρκωτικών

17:30 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ : ‘’ Η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας δεν είναι οικογενειακή υπόθεση. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.’’

17:28 - Ξεκίνησαν ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για δωρεάν φοίτηση στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΜΕΑ του Δήμου Πέλλας – Προθεσμία ως 1η Αυγούστου

17:27 - Θερινό Πρόγραμμα διάδοσης της Ελληνικής Γλώσσας και του Πολιτισμού

17:25 - Θερινό σινεμά στην Έδεσσα- Πρόγραμμα

17:22 - Συναυλία-Μουσική βραδιά “ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΘΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ”

17:19 - : Θερινός κινηματογράφος στη Σκύδρα

17:18 - ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΪΣΙΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ

17:16 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με Υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής