pellatv
Live

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας στη 2η Συνάντηση Ολομέλειας του έργου “XGain” για την ψηφιακή συνδεσιμότητα των ευρωπαϊκών αγροτικών περιοχών

Στη 2η Συνάντηση Ολομέλειας (2nd Plenary Meeting) του έργου "XGainσυμμετείχε, ως εταίρος του έργου, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Βασικός στόχος του έργου "XGainείναι η ενίσχυση της ψηφιακής συνδεσιμότητας των αγροτικών περιοχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Πλαίσιο Horizon Europe 2021-202ενώ επικεφαλής εταίρος είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών (ΕΠΙΣΕΥ -ICCS).

Ζητούμενο του έργου "XGainείναι η υλοποίηση αποτελεσματικών δράσεων και πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση της συστημικής ανθεκτικότητας και της ενεργειακής απόδοσης, το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των διαφορετικών ομάδων πολιτών, παραγωγικών τομέων και Περιφερειών της Ε.Ε.. Σκοπός του έργου "XGain" είναι, επίσης, να προτείνει τις κατάλληλες λύσεις αποκεντρωμένης επεξεργασίας δεδομένων (edge processing), μέσα από μία πολυπαραγοντική και πρακτική προσέγγιση καθώς και μέσα από τη συνεκτική αξιολόγηση των κοινωνικών, οικονομικών, τεχνολογικών και περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων.

Στη 2η Συνάντηση Ολομέλειας (2nd Plenary Meeting)του έργου"XGain", την οποία διοργάνωσε στις αρχές του Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία "RAINNO P.C." ως ένας από τους εταίρους του έργου, παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι του εταιρικού σχήματος του έργου, μεταξύ των οποίων και εκπρόσωποι του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, για λογαριασμό της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια της 2ης Συνάντησης Ολομέλειας, οι εκπρόσωποι των εταίρων έκαναν ανασκόπηση της μέχρι τώρα πορείας του έργου "XGain" και συζήτησαν για την πρόοδο στην υλοποίησή του. Παρουσιάστηκε διεξοδικά το Εργαλείο Προαγωγής της Γνώσης (Knowledge Facilitation Tool), που εφαρμόζεται με στόχο να διευκολύνει την ανάπτυξη επιχειρηματικών μοντέλων και να υποστηρίξει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων για την επιλογή ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος με ολική συνδεσιμότητα των απομακρυσμένων κόμβων του δικτύου (last mile connectivity). Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν εκτενώς το σύνολο των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί καθώς και τις πιλοτικές εφαρμογές του συγκεκριμένου εργαλείου (Use Cases) σε διάφορους τομείς σε όλη την Ευρώπη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου "XGain" αντάλλαξαν ιδέες και γνώσεις ενώ συζήτησαν για τα επόμενα βήματα της υλοποίησης των παραδοτέων του έργου, με σκοπό την αναβάθμιση της ψηφιακής συνδεσιμότητας των αγροτικών ευρωπαϊκών περιοχών. Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν ότι οι νέες τάσεις που επικρατούν, όπως η τηλεργασία και το ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς και η αυξανόμενη ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών εργαλείων σε διάφορους τομείς (υγεία, εκπαίδευση, μεταφορές, γεωργία κ.λπ.) λόγω και της πανδημίας του Covid-19, αναδεικνύουν, για άλλη μια φορά, τις ψηφιακές εδαφικές ανισότητες, τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας και την έλλειψη οικονομικών ευκαιριών, οι οποίες δυσχεραίνουν τη βιωσιμότητα και την ευημερία των αγροτικών κοινοτήτων. Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, "η προσβασιμότητα και η συνδεσιμότητα είναι βασικά ζητήματα που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της κοινωνικής και εδαφικής συνοχής".

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τoν ιστότοπο του έργου XGain:

https://xgain-project.eu

Δημοσιεύτηκε στις 18 Οκτωβρίου, 2024


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

23:43 - ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΔΕΙΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΜΕΣΩ ΚΕΠ

10:53 - ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ 5ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

10:48 - ΤΡΙΜΕΡΟ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-Η Έδεσσα ταξιδεύει στο Βιετνάμ.

10:45 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΠΑΣ ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ

10:44 - Μιχάλης Κατρίνης:”Η ΕΕ πρέπει να αποκτήσει δικό της αμυντικό δόγμα και να υπερασπιστεί εμπράκτως τα μέλη της’

10:40 - Λάκης Βασιλειάδης: Στο ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση του Γ.Ν. Πέλλας (ΝΜ Έδεσσας & ΝΜ Γιαννιτσών), ύψους 6.163.415,07 Ευρώ – Αναμένεται ο διαγωνισμός

10:38 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΝΑΚΟΜΙΔΗΣ Ι. ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

10:03 - Διακοπή νερού στην Άψαλο

09:10 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον νέο Διοικητή του Γ.Ν. Πέλλας (Έδεσσας -Γιαννιτσών): «Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα στη Ν.Μ. Έδεσσας»

09:07 - Ξεκίνησε στον Πλαταμώνα η κατασκευή της οδού ήπιας κυκλοφορίας από το Stavento έως την οδό Παντελεήμονος με ταυτόχρονη διατήρηση των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών