Σε αυτή την απόφαση κατέληξε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, καθώς οι Χρήστος Παπουτσής και Στέφανος Τζουμάκας δεν συγκέντρωσαν τις απαραίτητες υπογραφές.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο ήταν πολύ τεταμένο, καθώς τόσο ο Χρήστος Παπουτσης όσο και ο Στέφανος Τζουμάκας ζήτησαν απλά πολιτική νομιμοποίηση χωρίς να χρειαστεί να συγκεντρώσουν υπογραφές.
Όμως και οι δύο υποψηφιότητες κρίθηκαν και δεν εγκρίθηκαν από το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος διά ανατάσεως της χειρός. Συγκεκριμένα για τον κ. Παπουτσή σήκωσαν το χέρι 13 άτομα ενώ για τον Στέφανο Τζουμάκα μόνο 3 άτομα.
Οι «Βενιζελικοί» κράτησαν σκληρή στάση καθώς ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε συγκεντρώσει 189 υπογραφές, πολύ περισσότερες από τις 94 που ορίζει το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία της συλλογής υπογραφών αμφισβητήθηκε ως η αυθεντική ερμηνεία του Καταστατικού, μιας και δεν είχε εκδοθεί ο προβλεπόμενος ερμηνευτικός κανονισμός και κατατέθηκαν προτάσεις να τεθεί το θέμα σε ψηφοφορία. Το προεδρείο της συνεδρίασης έθεσε σε ψηφοφορία τις υποψηφιότητες των Χ. Παπουτσή και Στ. Τζουμάκα, αλλά καμία δεν συγκέντρωσε 94 ψήφους, σύμφωνα με την ερμηνεία του άρθρου 41 του Καταστατικού, όπως την διατύπωσε η ΕΚΑΠ. Παρεμβαίνοντας στη διαδικασία ο Χρήστος Παπουτσής δήλωσε ότι στο επόμενο Συνέδριο του Κινήματος θα προτείνει αλλαγή της διαδικασίας εκλογής Προέδρου, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την ισχύουσα, η οποία επελέγη, όπως ανέφερε, για επικοινωνιακούς λόγους και με την οποία είχε διαφωνήσει όταν υιοθετήθηκε. Τις προθέσεις του έδειξαν από νωρίς τα μέλη του στρατοπέδου Βενιζέλου με την Τόνια Αντωνίου να παίρνει το λόγο και να ζητά αυστηρή τήρηση του καταστατικού, ενώ τόσο ο κ. Παπουτσής όσο και ο κύριος Τζουμάκας δεν βρήκαν τη στήριξη που έψαχναν στο Εθνικό Συμβούλιο. Έτσι στις 18 Μαρτίου θα στηθούν οι κάλπες με υποψήφιο μόνο τον υπουργό Οικονομικών.
Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου, 2012