pellatv
Live

Χωρίς ανώτατο όριο 12% για τις μειώσεις μισθών το σχέδιο για τις επιχειρησιακές συμβάσεις

Σήµερα, Τετάρτη, αναµένεται η απάντηση της τρόικας στο σχέδιο της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συµβάσεων έναντι των κλαδικών σε ζηµιογόνες επιχειρήσεις.
Η κ. Κατσέλη θα ενημερώσει εντός της ημέρας για τις εξελίξεις στα εργασιακά τον Πρόεδρο της Δηµοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενώ το σχετικό νοµοσχέδιο θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου την Πέμπτη.
Σύµφωνα µε πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», το σχέδιο Κατσέλη προβλέπει τα εξής:
-Παραµένει η διατήρηση της δυνατότητας του υπουργού Εργασίας να επεκτείνει τις συλλογικές συµβάσεις που υπογράφουν φορείς οι οποίοι εκπροσωπούν το 51% κάθε κλάδου σε µη µέλη των οργανώσεων. Για το θέµα αυτό υπάρχει συγκρατηµένη αισιοδοξία από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα.
-Θα εξακολουθεί να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις ο βασικός µισθός ασφαλείας της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας (σήµερα κινείται στα 740 ευρώ).
-Θα υπερισχύουν οι συµφωνίες σε επιχειρησιακό επίπεδο των συµφωνιών σε κλαδικό ή επαγγελµατικό επίπεδο χωρίς κανέναν αδικαιολόγητο περιορισµό.
- Προβλέπεται ειδική ρήτρα για την αποφυγή οµαδικών απολύσεων n
-Επέρχονται αλλαγές στη µερική απασχόληση και στην εκ περιτροπής εργασία, καθώς και στη διαδικασία προσφυγής στη διαιτησία.
- Χρονικά η ισχύς των συµβάσεων ειδικών συνθηκών θα εκτείνεται έως 2 χρόνια
Πάντως αφαιρέθηκαν από το τελικό σχέδιο του υπουργείου οι αρχικοί περιορισµοί που προβλέπονταν όπως το όριο 12% για την απόκλιση - µείωση των µισθών, η υποχρεωτική συµφωνία των 2/3 των εργαζοµένων για µείωση µισθού σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόµων (σε αυτές τις επιχειρήσεις τη συµφωνία θα καλείται να υπογράψει η οµοσπονδία του κλάδου) και να µην υπάρχει καµία εµπλοκή του κράτους.
Τονίζεται ότι η απάλειψη του 12% ως πλαφόν στη µείωση των µισθών κατά την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συµβάσεων εκτιµάται ότι θα δηµιουργήσει πρόσθετα προβλήµατα.
Για παράδειγµα, ο µισθός ενός νέου εργαζοµένου σε τράπεζα που δεν είναι µέλος εργοδοτικής οργάνωσης και δεν δεσµεύεται από κλαδική σύµβαση θα µπορεί να µειωθεί στα 740 ευρώ από 1.000 που είναι σήµερα (-26%). Εφόσον όµως είναι σε ισχύ κλαδική σύµβαση, τα όρια ακόµη και για την ατοµική συµφωνία θα είναι εκείνα της κλαδικής και όχι της ΕΓΣΣΕ.

Newsroom ΔΟΛ

Δημοσιεύτηκε στις 8 Δεκεμβρίου, 2010


Σχόλια


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

15:28 - Ανακοίνωση από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

15:26 - Κλειστό το ΚΕΠ Κονταριώτισσας έως και την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024

15:22 - ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ: «Έχει κλονιστεί το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Δεν θα χαρίσουμε την ατζέντα για την ασφάλεια του πολίτη στη συντηρητική παράταξη»

15:20 - Θερινό ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων του Δήμου Δίου-Ολύμπου

11:37 - Θεσσαλονίκη: Βρήκαν τους κλέφτες που άρπαξαν κοσμήματα 100.000 ευρώ προσποιούμενοι τους… τεχνικούς!

11:35 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:24 - Πτήση μαρτύριο από Δουβλίνο για Ηράκλειο -Νεαροί Ιρλανδοί έπιναν και κάπνιζαν μέσα στο αεροπλάνο

11:21 - Δήλωση Γιώργου Α. Παπανδρέου – 50 χρόνια Δημοκρατίας

11:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΛΙΜΝΗ

11:17 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ