pellatv
Live

Από την πλαστελίνη μέχρι τα τσιπς: 7 εφευρέσεις από το… πουθενά [εικόνες]

Κάποιοι επιστήμονες προσπαθούν μανιωδώς να δημιουργήσουν κάτι που θα... αλλάξει τον κόσμο, αλλά αποτυγχάνουν. Κάποιοι άλλοι, απλώς είναι πολύ... τυχεροί.

Στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν κάτι εντελώς άσχετο, άνθρωποι έχουν βρεθεί στην απροσδόκητα ευχάριστη θέση να εφεύρουν προϊόντα που έκαναν θραύση. Κάποιες από τις ιστορίες των πιο απρόοπτων εφευρέσεων, σε κάνουν πραγματικά να απορείς.

Οι πιο... τυχαίες ανακαλύψεις όλων των εποχών

Πλαστελίνη

Στις αρχές του 1950, η εταιρία Kutol Products Company προσπάθησε να φτιάξει ένα υλικό που θα μπορούσε να αφαιρεί τα σημάδια που άφηνε το κάρβουνο στους τοίχους των σπιτιών. Η ιδέα της εταιρίας απέτυχε, αφού εκείνη την εποχή ολοένα και περισσότερα σπίτια στις Η.Π.Α θερμαίνονταν με πετρέλαιο.

Το νέο προϊόν της εταιρίας απέτυχε παταγωδώς. Ωστόσο, ο ιδρυτής της εταιρίας Joseph McVicker, παρατήρησε πως η αδερφή του, που ήταν δασκάλα σε σχολείο, έπαιρνε πλαστελίνη για τους μαθητές της. Από υλικό καθαρισμού, η πλαστελίνη μετατράπηκε σε παιχνίδι και οι εφευρέτες της από... χρεοκοπημένοι σε εκατομμυριούχοι.

Coca Cola

(Φωτογραφία από: Pixabay)

Το 1880 στην Ατλάντα, ο φαρμακοποιός John Pemberton δημιούργησε ένα μείγμα με βασικό συστατικό το κρασί, το οποίο ονόμασε Pemberton's French Wine Coca και καταπολεμούσε τον πονοκέφαλο αλλά και κάποιες νευρικές διαταραχές.

Πέντε χρόνια αργότερα η πολιτεία απαγόρευσε την πώληση αλκοόλ, και έτσι ο Pemberton αναγκάστηκε να τροποποιήσει το προϊόν του, αφαιρώντας το κρασί και προσθέτοντας ανθρακούχο νερό. Κάπως έτσι... δημιουργήθηκε η πρώτη Coca Cola, που γρήγορα μετατράπηκε από φάρμακο σε αναψυκτικό.

Τσιπς

(Φωτογραφία από: Pixabay)

Σε ένα εστιατόριο της Νέας Υόρκης το 1853, ο σεφ George Crum βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν πολύ απαιτητικό πελάτη, ο οποίος είχε παραγγείλει τηγανιτές πατάτες. Ο πελάτης επέστρεφε συνέχεια πίσω το πιάτο του, λέγοντας πως θέλει τις πατάτες πιο λεπτοκομμένες και τραγανές.

Ο Crum έχασε την υπομονή του και όταν, για πολλοστή φορά, του επεστράφη το πιάτο, έκοψε τις πατάτες σε υπερβολικά λεπτές φέτες και τις τηγάνισε μέχρι αυτές να γίνουν σκληρές. Το αποτέλεσμα, φυσικά, τρέλανε τον πελάτη!

Φούρνος Μικροκυμάτων

Το 1946 ο μηχανικός Percy Spencer διεξήγαγε στο εργαστήριο του μια έρευνα γύρω από τα ραντάρ, σε έναν κενό σωλήνα. Οσο πειραματιζόταν, ένα γλυκό στην τσέπη του άρχισε να λιώνει. Ο μηχανικός που ήδη είχε δημιουργήσει την φήμη του εφευρέτη, έχοντας περισσότερες από 100 πατέντες, εκμεταλλεύτηκε άμεσα την ευκαιρία. Εβαλε μέσα στον σωλήνα καλαμπόκι και είδε πως αυτό γρήγορα σκάει και γίνεται ποπ-κορν. Η μηχανή που δημιούργησε, λίγα χρόνια μετά βρισκόταν στις κουζίνες εκατομμυρίων σπιτιών.

Post-it

Ο Spencer Silver ερευνητής στην εταιρία 3M Laboratories, είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια κόλλα χαμηλής κολλητικότητας, όμως δεν κατάφερε να σκεφτεί κάποια πιθανή χρήση του προϊόντος του.

Η κόλλα του Silver είχε το μοναδικό προτέρημα, πως μπορούσε να κολλήσει δύο επιφάνειες, οι οποίες μετά θα μπορούσαν να ξεκολλήσουν χωρίς να καταστραφούν. Μετά από χρόνια, ενώ ο Silver δεν είχε ακόμα βρει κάποια ιδέα για την κόλλα του, ο συνεργάτης του Art Fry έψαχνε να βρει έναν τρόπο ώστε να κολλάει χαρτάκια πάνω στα βιβλία του. Ο ένας είχε την ιδέα, ο άλλος την εφαρμογή και κάπως έτσι φτιάχτηκαν τα post-it.

Corn flakes
(Φωτογραφία από: Pixabay)

Το 1898, τα αδέρφια John και Will Kellogg έβραζαν σιτάρι για να φτιάξουν γκρανόλα. Μια μέρα όμως, ξέχασαν το βρασμένο σιτάρι μέσα στην κατσαρόλα. Μετά από μια βδομάδα, στην κατσαρόλα βρήκαν μουχλιασμένα κομμάτια από σιτάρι, τα οποία όμως ήταν ξηρά και πυκνά.

Τα αδέρφια πειραματίστηκαν πάνω στην τυχαία εφεύρεση τους, κατάφεραν να ξεφορτωθούν την μούχλα και δημιούργησαν τα corn flakes.

Πενικιλίνη

Ο Alexander Fleming ήταν ένας επιστήμονας που προσπαθούσε να βρει ένα υπερ-φάρμακο που θα μπορούσε να αντιμετωπίζει τις περισσότερες ασθένειες. Τελικά, κατάφερε να το δημιουργήσει όταν... απογοητεύτηκε και αποφάσισε να παρατήσει τα πειράματα του.

Το 1928 ο Fleming παρατήρησε πως ένα μολυσμένο τρυβλίο που είχε πετάξει, εμφάνισε ένα είδος μούχλας το οποίο διέλυε όλα τα βακτήρια που υπήρχαν στην γύρω περιοχή. Αποφάσισε να αναπτύξει την συγκεκριμένη μούχλα, βλέποντας πως περιέχει ένα ισχυρότατο αντιβιοτικό, την πενικιλίνη. Ενα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα φάρμακα, προήλθε από τα... σκουπίδια.

 

Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιουλίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

19:11 - Εορταστικό «Είμαι στον τόπο σου» στην TV100 – Πέλλα: Γιορτή τέχνης

18:55 - Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Δ΄ημου Σκύδρας ΄ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο 2024′

14:04 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ

14:00 - 5η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18/12: Χωρισμός και Υπόσχεση (Γέν. 13,11-18)

10:58 - Στο Κάιρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης για το SUPMED του CIHEAM – Montpellier