pellatv
Live

Επιστήμονες δημιούργησαν την πρώτη τεχνητή ωοθήκη από ανθρώπινο ιστό

Δανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι δημιούργησαν από ανθρώπινο ιστό στο εργαστήριο και μετά εμφύτευσαν σε πειραματόζωα την πρώτη τεχνητή ωοθήκη, η οποία αποδείχθηκε λειτουργική.

Στο μέλλον μια τέτοια ωοθήκη, που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ώριμων ωαρίων κατάλληλων για γονιμοποίηση και στη συνέχεια για εμφύτευση στη μήτρα, θα βοηθήσει να αποκτήσουν παιδιά οι γυναίκες που έχουν χάσει τη γονιμότητά τους μετά από χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία λόγω καρκίνου ή εξαιτίας παθήσεων όπως η πολλαπλή σκλήρυνση ή ακόμη όσες έχουν υπερβολικά πρόωρη εμμηνόπαυση.

Οι ερευνητές της κλινικής Rigshospitalet της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη δρα Σούζαν Πορς, που θα κάνουν σήμερα τη σχετική παρουσίαση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στη Βαρκελώνη, σύμφωνα με τις βρετανικές Guardian και Independent, έδειξαν ότι πειραματική ωοθήκη μπορεί να διατηρήσει τα ανθρώπινα ωάρια ζωντανά επί εβδομάδες.

Ορισμένοι καρκίνοι όπως των ωοθηκών και η λευχαιμία μπορούν να εξαπλωθούν στον ίδιο των ιστό των ωοθηκών, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να γεννήσουν. Οι ερευνητές χρησιμοποιούν μια χημική διαδικασία για να απογυμνώσουν τον ιστό των ωοθηκών από όλα τα κύτταρά του, υγιή και καρκινικά, έτσι ώστε να εξαλειφθεί η πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες δημιουργούν εξ αρχής μια νέα ωοθήκη στο εργαστήριο, χρησιμοποιώντας ως βάση ένα «σκελετό» από κολλαγόνο πάνω στον οποίο καλλιεργούνται νέα υγιή κύτταρα. Μια τέτοια ωοθήκη με 20 θυλάκια ανθρώπινων ωαρίων εμφυτεύθηκε σε ποντίκια και το ένα τέταρτο των ωαρίων επιβίωσαν επί τουλάχιστον τρεις εβδομάδες. Στο μεταξύ, αιμοφόρα αγγεία είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται γύρω από την ωοθήκη.

«Είναι η πρώτη απόδειξη ότι πράγματι μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτά τα ωοκύτταρα. Είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου», δήλωσε η Πορς, αλλά επεσήμανε ότι «θα χρειασθούν πολλά χρόνια, προτού μια τέτοια ωοθήκη τοποθετηθεί σε γυναίκα».

Θα πρέπει να περάσουν ακόμη πέντε έως δέκα χρόνια ερευνών και δοκιμών, εωσότου οι εργαστηριακές ωοθήκες θεωρηθούν ασφαλείς και έτοιμες για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι γυναικολόγοι πάντως βλέπουν μεγάλες προοπτικές - εφόσον όλα πάνε καλά- η εργαστηριακή ωοθήκη να αξιοποιηθεί ευρύτερα από τις κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης στις υπογόνιμες γυναίκες.

Δημοσιεύτηκε στις 2 Ιουλίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

14:23 - Ο Δήμος Σκύδρας τιμήθηκε με το Βραβείο Ολυμπισμού 2024

14:21 - Συνάντηση επιμόρφωσης για τα στελέχη των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

14:19 - Το ταμείο του Δήμου στο Δημαρχείο Κονταριώτισσας θα λειτουργήσει Δευτέρα και Τρίτη 23-24 και 30-31 Δεκεμβρίου

14:17 - Συνάντηση εργασίας Δημάρχου Έδεσσας με Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Ζητήματα ανταποδοτικότητας για τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς

14:16 - Δήμος Δίου-Ολύμπου: Συγχαρητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βαγγέλη Γερολιόλιου προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Σοφία Μαυρίδου, για τον ορισμό της ως Αναπληρώτρια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

19:11 - Εορταστικό «Είμαι στον τόπο σου» στην TV100 – Πέλλα: Γιορτή τέχνης

18:55 - Ολοκληρώθηκε η πρωτοβουλία του Δ΄ημου Σκύδρας ΄ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο 2024′

14:04 - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΑΚΙ ΤΗΣ ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΟΥΠΟΛΗ

14:00 - 5η Δ. ΣΥΝΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗΣ 18/12: Χωρισμός και Υπόσχεση (Γέν. 13,11-18)

10:58 - Στο Κάιρο ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης για το SUPMED του CIHEAM – Montpellier