pellatv
Live

Ανεμβολίαστα εκατομμύρια παιδιά

Εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο, τα περισσότερα κάτοικοι φτωχών χωρών, δεν έλαβαν τα εμβόλιά τους τα τελευταία δύο χρόνια εξαιτίας ένοπλων συρράξεων, επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, εκστρατειών παραπληροφόρησης και εμβολιασμών ή lockdown, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση διεθνών οργανισμών.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη μείωση των τακτικών εμβολιασμών τα τελευταία 30 χρόνια και σε συνδυασμό με την εξάπλωση του υποσιτισμού απειλεί τη ζωή εκατομμυρίων παιδιών. «Αυτή είναι μια κρίση της παιδικής υγείας. Οφείλουμε να σκεφτούμε τις άμεσες συνέπειες, όπως ότι πολλά ανεμβολίαστα παιδιά θα πεθάνουν από ιάσιμες ασθένειες», προειδοποιεί η Λίλι Καπράνι, επικεφαλής προγραμμάτων της UNICEF.

 

Το ποσοστό παιδιών παγκοσμίως που έχουν εμβολιασθεί με τρεις δόσεις του εμβολίου κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου και του κοκκύτη, γνωστό ως «τριπλούν», υποχώρησε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ 2019 και 2021, στο 81%. Τα ποσοστά εμβολιασμών κατά της παρωτίτιδας και της πολιομυελίτιδας εμφανίζουν επίσης συρρίκνωση. Η ανοσία αγέλης απαιτεί ποσοστό εμβολιασμού 94% προκειμένου να διακοπεί η μετάδοση της ασθένειας στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει ότι 25 εκατ. παιδιά δεν εξασφάλισαν ανοσία κατά των ενίοτε θανατηφόρων αυτών ασθενειών.

«Εργο 30 ετών χάθηκε σε μία νύχτα. Για πρώτη φορά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βραζιλίας δεν συνέστησε συγκεκριμένο εμβόλιο για τον εμβολιασμό παιδιών, δημιουργώντας αμφιβολίες και υπόνοιες σε μια κοινωνία παραδοσιακά θετική στον εμβολιασμό», λέει η επιδημιολόγος δρ Κάρλα Ντομίνγκεζ. Ο εμβολιασμός έχει καταστεί πολιτικά ευαίσθητο ζήτημα στη χώρα, με τον πρόεδρο Μπολσονάρο να δηλώνει ότι δεν θα εμβολιάσει το εντεκάχρονο παιδί του κατά του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα, επιδημία παρωτίτιδας έχει ξεσπάσει στη Ζιμπάμπουε, όπου 10% των παιδιών που νοσηλεύθηκαν για την ασθένεια υπέκυψαν στο νοσοκομείο, ενώ το σύνηθες ποσοστό θνησιμότητας δεν ξεπερνάει το 1%, ακόμη και σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου με χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά.

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιουλίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook