Απορρίφθηκε η αίτηση ασύλου ενός Πακιστανού που είχε αποκηρύξει τη μουσουλμανική θρησκεία και έγινε ανθρωπιστής, στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή δεν απάντησε σωστά σε ερωτήσεις για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους.
Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας δήλωσε πως η αποτυχία του Χαμζά μπιν Γουαλαγιάτ να αναγνωρίσει τον Πλάτων και τον Αριστοτέλη ως ανθρωπιστές φιλοσόφους, έδειξε ότι η γνώση του για τον ανθρωπισμό ήταν «στην καλύτερη περίπτωση υποτυπώδης».
Επίσης, ανέφερε πως ο Γουαλαγιάτ δεν αντιμετωπίζει διώξεις για τις πεποιθήσεις του. Στην απορριπτική επιστολή του, που έχει στα χέρια της η Guardian, αναφέρει πως ο ισχυρισμός του ότι κινδυνεύει στο Πακιστάν και πως θα μπορούσε να σκοτωθεί η οικογένειά του λόγω των πεποιθήσεών του και της απόρριψης του Ισλάμ, ήταν αβάσιμος.
Ο Γουαλαγιάτ, που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2011, δήλωσε ότι αντιμετωπίζει απειλές θανάτου από μέλη της οικογένειας και της κοινότητάς του στο Πακιστάν μετά την ένταξή του στην βρετανική ζωή, τη δημιουργία επαγγελματικής σχέσης με έναν μη Μουσουλμάνο και την άρνησή του να ανταποκριθεί στις προσδοκίες του συντηρητικού Ισλάμ.
Οι αποστάτες υπόκεινται σε διώξεις και βία στο Πακιστάν. Τον Μάρτιο του περασμένου έτους ένας φοιτητής που είχε δηλώσει ανθρωπιστής στη σελίδα του στο Facebook, δολοφονήθηκε στο πανεπιστήμιό του.
Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο από το πακιστανικό δίκαιο. Τον Αύγουστο, 24 Βρετανοί πολιτικοί έγραψαν επιστολή προς την πακιστανική κυβέρνηση προτρέποντάς την να καταργήσει τον δρακόντειο νόμο της για τη βλασφημία, που χρησιμοποιείται εναντίον θρησκευτικών μειονοτήτων και ανθρωπιστών.
Ο Γουαλαγιάτ ζήτησε άσυλο τον περασμένο Ιούλιο καθώς πέρυσι είχε παραλάβει έγγραφα που ζητούσαν την επικείμενη απέλαση του, μετά την λήξη της φοιτητικής του βίζας.
Μετά από συνέντευξη με αξιωματούχους μετανάστευσης, το Υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε πως «δεν ήταν σε θέση να παράσχει ούτε μία σωστή πληροφορία όσον αφορά στην κύρια πλευρά της αξίωσής του, δηλαδή πως ήταν ανθρωπιστής».
Όταν ρωτήθηκε για τις γνώσεις του για τον ανθρωπισμό, ο Γουαλαγιάτ έδωσε έναν «βασικό ορισμό» αλλά δεν μπορούσε να αναγνωρίσει «κανέναν διάσημο Έλληνα φιλόσοφο που ήταν ανθρωπιστής».
Η επιστολή ανέφερε: «Όταν πληροφορηθήκατε από τον υπεύθυνο της συνέντευξης ότι αναφερόταν στον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη, απαντήσατε: ‘Ναι, το θέμα είναι πως η φαρμακευτική μου αγωγή είναι τόσο δυνατή, που συχνά ξεχνάω τέτοια πράγματα».
Το υπουργείο Εσωτερικών κατέληξε στο συμπέρασμα: «Η γνωη σας για τον ανθρωπισμό είναι υποτυπώδης στην καλύτερη περίπτωση και όχι του επιπέδου που θα περίμενε κανείς από έναν αυθεντικό οπαδό του ανθρωπισμού».
Ο Γουαλαγιάτ είναι μέλος του Οργανισμού Ανθρωπιστών του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Αύγουστο και όπως λέει πιστεύει στις βασικές αρχές του ανθρωπισμού από την παιδική του ηλικία.
Πηγη:iefimerida.gr
Δημοσιεύτηκε στις 18 Ιανουαρίου, 2018