pellatv
Live

Γερμανία: Απίθανη η «έκρηξη ανάκαμψης» της οικονομίας, μετά την πανδημία

Η πρόβλεψη για τη «μετα-πανδημίαν εκρηκτική ανάκαμψη» της γερμανικής οικονομίας φαίνεται να διαψεύδεται, εκτιμάται ωστόσο ότι δεν θα υπάρξει απότομη οικονομική ύφεση κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το Ινστιτούτο Μελετών της Handelsblatt (HRI) αναθεωρεί, σύμφωνα με την εφημερίδα, την πρόβλεψή του για το 2022 και επισημαίνει ότι μετά το τέλος της πανδημίας, η προστασία του κλίματος και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού θα επιβραδύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας. Οι οικονομολόγοι του Ινστιτούτου θεωρούν ότι για το 2022 η ανάπτυξη θα φθάσει στο 3,4%, κατά 0,3% χαμηλότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ το 2023 η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2,3%.

Το HRI είναι πάντως από τα πλέον απαισιόδοξα οικονομικά ινστιτούτα σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη για το νέο έτος. Τα μεγάλα ινστιτούτα δίνουν εκτιμήσεις από 3,5% έως 4%, ενώ η Bundesbank αναμένει ακόμη και 4,2%. Το HRI ήταν όμως πιο επιφυλακτικό και το 2020, όταν είχε προβλέψει ανάπτυξη 2,7% για το 2021, έναντι 5% άλλων ινστιτούτων - και επιβεβαιώθηκε.

«Η γερμανική οικονομία δύσκολα θα σημειώσει ανάπτυξη κατά το χειμερινό εξάμηνο. Λόγω της μάχης της πανδημίας, η μακροοικονομική ζημιά είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερη από ό,τι κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας. Ακόμη όμως και αν η πανδημία ξεπεραστεί το ερχόμενο καλοκαίρι και τα προβλήματα με τις αλυσίδες εφοδιασμού επιλυθούν σταδιακά, είναι απίθανο να σημειωθεί εκρηκτική ανάκαμψη», δήλωσε ο Πρόεδρος του HRI Μπερτ Ρούρουπ και πρόσθεσε ότι «από τα μέσα του τρέχοντος έτους, τα διαρθρωτικά προβλήματα της γερμανικής οικονομίας θα έρθουν και πάλι στο προσκήνιο».

Οι ερευνητές του HRI θεωρούν ταυτόχρονα ότι η κατάσταση μπορεί εκ πρώτης όψεως να θυμίζει την κατάσταση έναν χρόνο πριν, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι οποίες έχουν επίσης αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη: η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού έχει πλέον εμβολιαστεί, ενώ διαπιστώνεται αξιοσημείωτη αποδοχή σε μεγάλα τμήματα της πολιτικής και της κοινωνίας. Επιπλέον, όπως τονίζεται, δεν διαφαίνεται ότι θα επιβληθεί ένα lockdown όπως αυτό του προηγούμενου χειμώνα και, παράλληλα, η Γερμανία επί του παρόντος επωφελείται από το γεγονός ότι πολλές γειτονικές της χώρες έχουν υιοθετήσει σημαντικά αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αυτό περιορίζει τα κρούσματα στη Γερμανία, αναφέρει ο κ. Ρούρουπ και εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αιφνίδια οικονομική ύφεση κατά τον χειμώνα που διανύουμε. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να επιταχυνθεί από το β' τρίμηνο του έτους, αλλά η έκρηξη ανάπτυξης που αναμενόταν από πολλούς αναλυτές για μετά την πανδημία, δεν πρόκειται μάλλον, εκτιμά το HRI, να συμβεί καθόλου.

Όπως εξηγείται από το Ινστιτούτο, η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται από τη μία πλευρά στον κλάδο της λιανικής πώλησης, ορισμένοι τομείς του οποίου επηρεάζονται σημαντικά από την πανδημία, και από την άλλη πλευρά στον κλάδο της εξαγωγικής βιομηχανίας, η οποία αντιμετωπίζει εδώ και λίγο καιρό σοβαρά προβλήματα έλλειψης υλικών. Οι ελλείψεις προκαλούν με τη σειρά τους ασταθείς τιμές π.χ. στο πετρέλαιο, τον χαλκό και την ξυλεία, αλλά και καθυστερήσεις στην παράδοση των προϊόντων.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, το 81,9% των γερμανικών βιομηχανιών διαμαρτυρήθηκε τον Δεκέμβριο για προβλήματα στην προμήθεια βασικών ειδών. Ιδιαίτερα φαίνεται ότι πλήττεται η αυτοκινητοβιομηχανία και γενικά ο μηχανολογικός τομέας. Την ίδια ώρα, οκτώ στους δέκα εμπόρους λιανικής δήλωσαν ότι τα αγαθά που είχαν παραγγείλει δεν παραδόθηκαν εγκαίρως, με σοβαρότερα τα προβλήματα στα ηλεκτρικά είδη. Κάποιοι μάλιστα, όπως γράφει χαρακτηριστικά η Handelsblatt, δήλωσαν ότι η κατάσταση τους θυμίζει τα άδεια ράφια στην πρώην Ανατολική Γερμανία.

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026

22:20 - Αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες για το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Compartments Dance Project” στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, 17-31 Μαΐου

15:53 - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

12:53 - Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2026

12:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

12:17 - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ

12:14 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μουσείου Γέσιου- Μάιος 2026