pellatv
Live

Αλλαγές στο συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ : Τα τρία πιθανά σενάρια

Κατάργηση για φυσικά πρόσωπα από το 2022.

Τίτλους τέλους στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων εξετάζει να «ρίξει», σταδιακά από το 2022, η κυβέρνηση, εφόσον ωστόσο το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Με αυτό τον τρόπο θα αποτραπούν οι επιβαρύνσεις που προκαλεί σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων το «άλμα» των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε 3.478 νέες περιοχές σε όλη τη χώρα, αναφέρει η «Καθημερινή».

Οι τρεις επιλογές

1. Πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα φυσικά πρόσωπα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, ο συμπληρωματικός φόρος που πληρώνουν σήμερα τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο ποσό των 358 εκατ. ευρώ.

Το ποσό αυτό, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, μπορεί να καλυφθεί από τον ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν τα ακίνητα που βρίσκονται στις περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων. Πρόκειται για το επικρατέστερο σενάριο, ωστόσο τα νομικά πρόσωπα θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τον συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος ανέρχεται στα 272,8 εκατ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

2. Μείωση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ κατά 50%. Στο σενάριο αυτό μειώνεται ο φόρος για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Το κόστος του μέτρου υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ για το 2022. Εφόσον προκριθεί, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην πλήρη κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου το 2023.

3. Διατήρηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για πολύ μεγάλες περιουσίες. Η πρόταση προβλέπει τη δημιουργία ενός νέου Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), ο οποίος θα επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 500.000-600.000 ευρώ, με στόχο την είσπραξη ποσού της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ, τόσο από τα φυσικά όσο και από τα νομικά πρόσωπα. Στο σενάριο αυτό εξαιρούνται όλοι οι ιδιοκτήτες με περιουσίες κάτω των 500.000-600.000 ευρώ οι οποίοι θα καταβάλουν μόνο τον κύριο ΕΝΦΙΑ.

 

Σε κάθε περίπτωση το ποσό που πρέπει να εισέλθει στον κρατικό κορβανά το 2022 από τον ΕΝΦΙΑ δεν πρέπει να είναι μικρότερο των 2,1 δισ. ευρώ με βάση τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

 

Οι μειώσεις το 2021

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» με άλλη διάταξη το υπουργείο Οικονομικών επεκτείνει και για το έτος 2021 τη μείωση στον ΕΝΦΙΑ φυσικών προσώπων, ως εξής:

  •  Για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 60.000 ευρώ κατά 30%,
  •  για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 70.000 ευρώ κατά 27%,
  • για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 80.000 ευρώ κατά 25%,
  • για αξία ακίνητης περιουσίας μέχρι 1.000.000 ευρώ 20% και
  • για αξία ακίνητης περιουσίας άνω του 1.000.000 ευρώ κατά 10%.

    Πηγή: Lifo.gr

Δημοσιεύτηκε στις 22 Ιουνίου, 2021


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

10:43 - Πάμε θερινό σινεμά στην Έδεσσα

10:41 - Παρέμβαση Καρασμάνη για την Αγία Αικατερίνη του Σινά – Διεθνής σεβασμός και νομική κατοχύρωση

10:36 - Επίσκεψη του Προέδρου της ΝΙΚΗΣ Δημητρίου Νατσιού στην Πυροσβεστική Πάτρας

10:33 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΜΕ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΑΦΘΑΡΤΟΥ ΔΕΞΙΑΣ ΧΕΙΡΟΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΕΥΓΕΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

10:32 - Μουσική βραδιά από τους «Μελωδούς της Παράδοσης» την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Λιτόχωρο

08:37 - Νατσιός για σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: «Το τέλος του σάπιου καθεστώτος μόλις άρχισε»

10:29 - Άσκηση επί χάρτου «ΕΛΕΥΘΕΡΟΧΩΡΙ 2025»: Ο Δήμος Πέλλας ενισχύει την Αντιπυρική Προστασία στην πιο ευάλωτη περιοχή του

10:26 - Παραχώρηση έκτασης γηπέδου Μεγαπλατάνου από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας στον Δήμο Αλμωπίας

10:23 - Παρουσίαση του Φεστιβάλ Κασσάνδρας 2025 Μια γιορτή Πολιτισμού που μεγαλώνει και εμπνέει

10:20 - Πρόγραμμα 21ου Olympus Marathon 2025