Το αίσθημα αδικίας των εκατομμυρίων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, παγιώνουν οι δικαστικές αποφάσεις με τις οποίες ακυρώνονται οι περικοπές μισθών που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια το έτος 2012, σε ορισμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Την ώρα που οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί κατά 40% σε σύγκριση με τα προ κρίσης επίπεδα, και σήμερα το 30% είναι υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης, αποφασίζεται να επιστραφούν αναδρομικά έξι ετώνσε ειδικά μισθολόγια, αλλά και οι μισθοί να επανέλθουν στα προς των περικοπών επίπεδα.
Στον αντίποδα, οι μισθοί των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα όχι μόνο δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα προ της 1ης Αυγούστου του 2012 ή στα προ κρίσης επίπεδα, αλλά κατά κανόνα καταβάλλονται "κουτσουρεμένοι" και με μεγάλη καθυστέρηση.
Το κόστος των συγκεκριμένων μισθολογικών επανορθώσεων, που θα υπερβεί το 1 δισ. ευρώ, θα το επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός - δηλαδή θα το επωμισθούν όλοι οι φορολογούμενοι.
Πρόκειται για αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες έχουν κριθεί αντισυνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν το 2012 στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών, των πανεπιστημιακών και των γιατρών του ΕΣΥ, αλλά και των συνταξιούχων στρατιωτικών.
Το συνολικό ποσό των αναδρομικών (έξι ετών), που θα κληθεί να καταβάλει το Δημόσιο, υπολογίζεται σε άνω του 1 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθετη επιβάρυνση θα προκύψει από τους αυξημένος μισθούς που θα αναγκαστεί να καταβάλει το δημόσιο.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων οι κατηγορίες υπαλλήλων του δημοσίου και συνταξιούχων που δικαιώθηκαν είναι:
* Οι εν ενεργεία αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίοι σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ θα πρέπει να λάβουν το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, ποσά αναδρομικών που κυμαίνονται από 644 έως 27.903 ευρώ και αντιπροσωπεύουν περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, οι οποίες επιβλήθηκαν από την 1η Αυγούστου 2012 έως την 31η Δεκεμβρίου 2017. Τα ποσά των αναδρομικών που δικαιούνται να λάβουν χιλιάδες εν ενεργεία στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες αντιστοιχούν στο 50% των περικοπών που έγιναν στις αποδοχές τους βάσει του ν. 4093/2012 και δεν τους επεστράφησαν, αν και κρίθηκαν αντισυνταγματικές βάσει παλαιότερων αποφάσεων του Σ.τ.Ε.
Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των αναδρομικών υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ, ενώ αν δεν συμμορφωθεί το Δημόσιο, θα του επιβληθεί πρόστιμο.
•Αντισυνταγματικές, σύμφωνα με το ΣτΕ είναι και οι περικοπές στις αμοιβές των συνταξιούχων στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών για τις περικοπές που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τους, την περίοδο από 1η-8-2012 έως 31-12-2017 βάσει του ν. 4093. Στο πλαίσιο αυτό, οι απόστρατοι δικαιούνται να εισπράξουν μηνιαίες αυξήσεις από 32 έως 166 ευρώ τον μήνα και αναδρομικά που αρχίζουν από τα 2.102 ευρώ για χαμηλόβαθμους αξιωματικούς και φτάνουν στα 10.790 ευρώ για τους ανώτατους, το δημοσιονομικό κόστος υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ.
•Αντισυνταγματικές έχουν κριθεί επίσης οι περικοπές των αποδοχών που επιβλήθηκαν από την 1η-8-2012 στους καθηγητές Πανεπιστημίων, στους γιατρούς του ΕΣΥ και στους καθηγητές των ΤΕΙ. Το ΣτΕ ορίζει και γι’αυτές τις κατηγορίες ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επιστρέψουν στα επίπεδα προ της 1ης-8-2012.
Ωστόσο, στις περιπτώσεις αυτές η αναδρομική αποκατάσταση των αποδοχών στο προ της 1ης-8-2012 καθεστώς και η επιστροφή του συνολικού ποσού των περικοπών είναι υποχρεωτική μόνο για όσους προσέφυγαν στο ΣτΕ ή στα διοικητικά δικαστήρια. Για να διεκδικήσουν τα αναδρομικά οι υπόλοιποι υπαγόμενοι στα παραπάνω ειδικά μισθολόγια, θα πρέπει κι αυτοί να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.
Τα ακαθάριστα ποσά αναδρομικών που μπορούν να διεκδικήσουν οι πανεπιστημιακοί κυμαίνονται από 12.084 έως 33.209 ευρώ, ενώ τα αντίστοιχα ποσά για τους ιατρούς του ΕΣΥ κυμαίνονται από 5.636 έως 34.266 ευρώ.
Ωστόσο, υποχρεωτικά θα αυξηθούν οι αποδοχές όλων των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ και των γιατρών των ΤΕΙ, στα επίπεδα της 31ης Ιουλίου 2012, αλλά για να λάβουν και αναδρομικά ο καθένας θα πρέπει να ασκήσει ειδική προσφυγή.
Πηγή: sofokleousin.gr
Δημοσιεύτηκε στις 12 Μαρτίου, 2018