pellatv
Live

Δώρο Πάσχα: Έως την Μεγάλη Τετάρτη σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν πλήττονται

Στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εναπόκειται αν θα καταβάλει το δώρο Πάσχα την Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου στους εργαζόμενους που εργάζονται σε επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών.

Ειδικότερα οι επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους υποχρεωτικά με εντολή δημόσιας αρχής και όσες έχουν πληγεί βάσει των ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούται να καταβάλλουν το δώρο Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020.

Ακόμη και αν στις επιχειρήσεις που πλήττονται υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν, κανονικά υποχρεούται και γι αυτούς να καταβληθεί το δώρο Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου. Ωστόσο, φυσικά ο εργοδότης μπορεί να το πληρώσει και νωρίτερα ή και μέχρι την μεγάλη Τετάρτη.

Οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή της σύμβασης εργασίας δε θα πάρουν ολόκληρο το δώρο από τον εργοδότη τους αλλά όσο αντιστοιχεί πριν την αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Το υπόλοιπο ποσό θα τους καταβληθεί από το κράτος στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει μέσω του Συστήματος supportemployees.yeka.gr.

Αυτό σημαίνει πως οι εργοδότες θα καταβάλλουν το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα από 1η Ιανουαρίου έως την στιγμή της αναστολής – είτε με κρατική εντολή είτε με απόφαση του εργοδότη – ενώ το κράτος θα συμπληρώνει το τμήμα του Δώρου που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα της αναστολής της σύμβασης εργασίας. Η αναστολή για τις επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ, αλλά μένουν ανοιχτές διαρκεί για 45 ημέρες.

Για παράδειγμα,μισθωτός που τέθηκε σε αναστολή στις 18 Μαρτίου ο εργοδότης θα καταβάλλει το τμήμα του δώρου που αντιστοιχεί από 1η Ιανουαρίου έως 17 Μαρτίου ενώ το κράτος θα καταβάλλει το τμήμα που αντιστοιχεί από 18 Μαρτίου έως 30 Απριλίου.

Η καταβολή του δώρου Πάσχα θα γίνει μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, όπου έχουν αναρτηθεί οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που έχουν τεθεί σε αναστολή, να υπολογίσει το κράτος το ποσό του δώρου που υπολείπεται και να το καταβάλει στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) των δικαιούχων για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.

Στη καταβολή του δώρου Πάσχα μέχρι τις 30 Ιουνίου μπορούν να προχωρήσουν οι επιχειρήσεις – εργοδότες που ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησης τους με κρατική εντολή και θα το δηλώσουν στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ έως τις 10 Απριλίου και οι επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού και ανέστειλαν τις συμβάσεις μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους και το δηλώσουν στην ΕΡΓΑΝΗ έως τις 20 Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι όσες επιχειρήσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους ΚΑΔ της λίστας του υπουργείου Οικονομικών οφείλουν να καταβάλουν κανονικά το δώρο έως τις 15 Απριλίου, διαφορετικά ενεργοποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, στην περίπτωση που η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.

Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα, δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής: προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, ενώ για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Εάν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες, δικαιούται ανάλογο κλάσμα για δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30ήΑπριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (π.χ. με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια).

Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

 

Δημοσιεύτηκε στις 9 Απριλίου, 2020


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

09:10 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον νέο Διοικητή του Γ.Ν. Πέλλας (Έδεσσας -Γιαννιτσών): «Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα στη Ν.Μ. Έδεσσας»

09:07 - Ξεκίνησε στον Πλαταμώνα η κατασκευή της οδού ήπιας κυκλοφορίας από το Stavento έως την οδό Παντελεήμονος με ταυτόχρονη διατήρηση των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών

14:24 - Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

19:34 - ΕΓΓΡΑΦΕΣ (1-6/9) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

19:32 - Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου για την εκδημία του π. Ιωάννη Τσαρούχα

19:28 - Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το νέο διδακτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων

19:26 - ΕΔΕΣΣΑ ΤΟ KΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ θεατρική παράσταση Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025

19:22 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ

10:55 - Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πραγματοποίησε περιοδεία στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αχαΐα.

10:52 - Ανακοίνωση: Κανονικά, βάσει προγράμματος, η αποκομιδή απορριμμάτων την Παρασκευή 15 Αυγούστου