pellatv
Live

Εξωδικαστικός συμβιβασμός: Ξεκίνησε η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων

Ξεπέρασαν τις 1.000 οι υποθέσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού των οποίων έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, έχει επέλθει κούρεμα των οφειλών και έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ρύθμισης και των δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ από τα στοιχεία του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Προ ημερών, σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης γνωστοποίησε ότι πάνω από 5.200 νέες αιτήσεις έχουν υποβληθεί σε διάστημα περίπου τριών μηνών, από τις αρχές του Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, λόγω του ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπάρχουν πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα του μηχανισμού τα αναγκαία δικαιολογητικά σε ηλεκτρονική μορφή.

Το νέο αυτό δεδομένο κινητοποίησε πολλούς οφειλέτες και έτσι συνολικά και μέχρι σήμερα έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία μέσα σε αυτό το διάστημα περί τις 50.000 επιχειρήσεις.

Σε αυτές τις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται κατά κύριο λόγο ατομικές επιχειρήσεις και μικρομεσαίες, όπως και αγρότες που, όπως μαρτυρούν τα στατιστικά δεδομένα, ενεργοποιούν από τον Σεπτέμβριο τη διαδικασία με ταχύτερους ρυθμούς.

«Στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών έχει επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στον εξωδικαστικό μηχανισμό» σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως επί έναν περίπου χρόνο που λειτουργούσε η ηλεκτρονική πλατφόρμα, «οι σχετικές διαδικασίες ρύθμισης των οφειλών προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες γίνονταν χειροκίνητα και απαιτούσαν πολλά δικαιολογητικά». Ως εκ τούτου, οι επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες δυσκολεύονταν, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον Ειδικό Γραμματέα, από την αρχή του μηχανισμού μέχρι και τα τέλη του Αυγούστου 2018 να είχαν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία μόνο περίπου 280 επιχειρήσεις όλων των ειδών.

«Πλέον όλα αυτά έχουν τελειώσει, διότι η νέα πλατφόρμα παρέχει σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών σε ηλεκτρονική μορφή, συνεπώς δεν χρειάζεται κάποιος να τα μαζέψει» σημείωσε ο κ.Κουρμούσης που τόνισε πως σχεδόν το σύνολο των πληροφοριών για την περιουσία και τα χρέη έρχονται «αυτόματα στην οθόνη με το πάτημα ενός κουμπιού». Το ότι όλη η διαδικασία είναι πιο γρήγορη φαίνεται, συμπλήρωσε ο Ειδικός Γραμματέας, στα στατιστικά στοιχεία: «βλέπουμε ότι έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ο ρυθμός επιτυχίας».

Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) καλεί τους ενδιαφερόμενους να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το δημόσιο «σε έως και 120 δόσεις και με διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων που αγγίζει στις περισσότερες περιπτώσεις και το 95%» με παράλληλο όφελος τις ενδεχόμενες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία των πολιτών αλλά και τη ρευστότητά τους.

«Μόλις κάποιος υποβάλει την αίτηση μπορεί να πάρει την προστασία που παρέχει η Πολιτεία. Να έχει δηλαδή ακατάσχετο των λογαριασμών, τόσο των επιχειρηματικών όσο και των προσωπικών και επίσης να πάρει και προστασία των ακινήτων του από πλειστηριασμούς» σημείωσε ο κ. Κουρμούσης, για να καταλήξει: «Μόνο και μόνο για αυτό, να προστρέξουν όλοι να κάνουν μια αίτηση, διότι ο νόμος έχει αρχική ημερομηνία λήξης στις 31/12/2018 και μόλις φτάσει αυτή η ημερομηνία θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για τη συνέχισή του ή όχι». Συμβούλευσε έτσι όσους «έχουν μια αδυναμία να προστρέξουν, να κάνουν μια αίτηση, για να πάρουν τη σειρά τους».

Δημοσιεύτηκε στις 2 Δεκεμβρίου, 2018


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

22:33 - Διάλογος του Επιτρόπου Βιώσιμων Μεταφορών και Τουρισμού Απόστολου Τζιτζικώστα με νέους από όλη την Ευρώπη για το μέλλον του ευρωπαϊκού τουρισμού

22:30 - Συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης σε σχολεία του Δήμου Πέλλας για το Δημ. Συμβούλιο Νέων

22:27 - Αποστολή της Π.Ο.Π.Σ. στις Βρυξέλλες – Για πρώτη φορά συζητείται το θέμα της Γενοκτονίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

22:24 - Ενημερωτικό Περίπτερο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου εν όψει της 19ης Μαΐου 2026

22:20 - Αναλυτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες για το 7ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού “Compartments Dance Project” στην Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, 17-31 Μαΐου

15:53 - ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΕΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Π. ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ ΕΔΕΣΣΑΣ

12:53 - Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικών Πειραμάτων Φυσικών Επιστημών 2026

12:19 - ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΥΑ ΒΡΥΣΗ

12:17 - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΣΠΙΔΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΓΕΝΙΑ

12:14 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων Μουσείου Γέσιου- Μάιος 2026