Τον όγδοο μνημονιακό προϋπολογισμό καταθέτει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, ο οποίος ως... μνημονιακός περιλαμβάνει, όπως αναμενόταν, «ψαλίδισμα» στις δαπάνες και αύξηση εσόδων. Απώτερος σκοπός είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας.
Τι προβλέπεται
Tο πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, θα κλείσει στο 2,4% του ΑΕΠ. Ο μνημονιακός στόχος ήταν να κινηθεί στο 1,75% του ΑΕΠ.
Ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από τις επιταγές του μνημονίου. Ειδικότερα, ενώ το μνημόνιο απαιτεί πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, ο προϋπολογισμός θέτει τον πήχη στο 3,8%.
Όσον αφορά στην ανάπτυξη, υπολογίζεται στο 2,5% του ΑΕΠ.
Εφέτος, το πρωτογενές πλεόνασμα σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα κλείσει στο 2,4% του ΑΕΠ. Ο μνημονιακός στόχος ήταν να κινηθεί στο 1,75% του ΑΕΠ.
Παράλληλα, ο προϋπολογισμός θα προβλέπει την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος ύψους 1,4 δισ. ευρώ από την υπέρβαση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 καθώς και τα μέτρα στήριξης των πληγέντων από τις πρόσφατες θεομηνίες. Συνυπολογίζοντας το κοινωνικό μέρισμα, τότε το πλεόνασμα φτάνει το 3,1% του ΑΕΠ.
Τα μέτρα που φέρνει ο προϋπολογισμός
Με το νέο έτος έρχονται και νέα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και «μεταφράζονται» σε φόρους που τίθενται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018. Οι ρυθμίσεις επηρεάζουν μεταξύ άλλων χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς, ιδιοκτήτες ακινήτων, φορολογουμένους με ιατρικά έξοδα και… ταξιδιώτες.
Τα 6+1 μέτρα που υλοποιούνται αφορούν:
- στην κατάργηση της έκπτωσης ύψους 1,5% στην παρακράτηση του φόρου εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων. Το μέτρο θα επηρεάσει περί τους 1,5 εκατ. φορολογουμένους με αποδοχές άνω των 9.000 ευρώ ανά έτος.
- στην κατάργηση του 10% έκπτωσης στον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω ιατρικών δαπανών, η οποία θα φανεί στα εκκαθαριστικά του 2018. Το μέτρο αφορά περίπου 1 εκατ. φορολογουμένους, οι οποίοι επωφελήθηκαν από την τελευταία φοροαπαλλαγή. Ως εκ τούτου, για τις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβληθούν το επόμενο έτος δεν θα προβλέπεται αναγνώριση αποδείξεων δαπανών από γιατρούς, φάρμακα κ.ο.κ.
- στον ΦΠΑ στα νησιά: Αυξάνονται οι συντελεστές από 4%, 9% και 17% σε 6%, 13% και 24% αντίστοιχα. Η αύξηση αφορά 32 νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, όπως η Λέσβος, η Χίος, η Κως και η Σάμος.
- στον φόρο διαμονής σε καταλύματα (σ.σ.: ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια).
Ο φόρος διαμονής θα ανέρχεται σε:
• 0,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 1-2 αστέρων
• 1,5 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 3 αστέρων
• 3 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 4 αστέρων
• 4 ευρώ ανά ημερήσια χρήση δωματίου για ξενοδοχεία 5 αστέρων
* 0,50 ευρώ ανά ημερήσια χρήση για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα.
-στη μείωση επιδόματος θέρμανσης. Έχει προβλεφθεί περικοπή κατά 50% στο κονδύλι για επίδομα θέρμανσης (από τα 105 εκατ. ευρώ την περυσινή σεζόν και 210 εκατ. ευρώ την προπέρσινη). Άγνωστο, πάντως, παραμένει πόσο θα είναι το εφετινό επίδομα θέρμανσης και ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι.
- στον φόρο υπεραξίας. Εκκρεμεί εάν θα επιβληθεί νέα αναβολή ή όχι. Αν το μέτρο τελικά δεν αναβληθεί, τότε οι πωλητές ακινήτων θα έρθουν αντιμέτωποι με φόρο υπεραξίας 15%.
- στον φόρο για την AirBnB με συντελεστή έως 45%. Σημειώνεται πως το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών φορολογείται με την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων. Για παράδειγμα, για εισόδημα έως 12.000 ευρώ με 15%, από 12.000 έως 35.000 με 35% και από 35.000 ευρώ και πάνω με συντελεστή 45%. Με αυτήν την κλίμακα φορολογείται η εκμίσθωση των κατοικιών και η παροχή της υπηρεσίας των κλινοσκεπασμάτων.
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21 Νοεμβρίου, 2017