Η φορολογία είναι υψηλή και αντί να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά, επιλέγεται η λύση της διευκόλυνσης εξόφλησης των υποχρεώσεων μέσω… πολλών μηνιαίων δόσεων.
Έως και 12 μπορεί να φθάσουν οι δόσεις που θα μπορεί να πληρώνει ο κάθε φορολογούμενος τους φόρους του. Με πάγια εντολή στον τραπεζικό του λογαριασμό. Αν αυτός διαθέτει το απαιτούμενο ποσό.
Ο επιμερισμός του φορολογικού βάρους γίνεται και σήμερα με τη χρήση πιστωτικών καρτών, οπότε θεωρητικά μπορεί να επεκταθεί και στο ίδιο το Δημόσιο, χωρίς τη μεσολάβηση των τραπεζών.
Ευελπιστούν έτσι ότι τα φορολογικά έσοδα θα εισπράττονται σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ θα υπάρχει ισόρροπος καταμερισμός τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους ή στο μεγαλύτερο μέρος του.
Βεβαίως, την πρώτη χρονιά εφαρμογής της δυνατότητας αυτής θα υπάρξει σχετική υστέρηση τους μήνες από Ιούλιο έως και Δεκέμβριο, αλλά το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι μπορεί να αντισταθμιστεί από τα άλλα έσοδα του κράτους.
Το «σκληρό πρόσωπο της εφορίας» μπορεί να γίνει έτσι λίγο… φιλικότερο.
Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης να ολοκληρώσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα μια μελέτη για τις επιπτώσεις που θα έχει στα δημόσια οικονομικά η παροχή της δυνατότητας σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να πληρώνουν τους φόρους τους σε πολλές δόσεις με ηλεκτρονικά μέσα.
Στην πράξη αυτό που προωθείται είναι στο εκκαθαριστικό σημείωμα κάθε φόρου να υπάρχει ειδική ένδειξη που θα πληροφορεί τον φορολογούμενο ότι έχει τη δυνατότητα να εξοφλήσει τον φόρο σε 12 μηνιαίες δόσεις χωρίς επιβάρυνση, εφόσον όμως καταχωρήσει στην τράπεζά του πάγια εντολή χρέωσης τραπεζικού του λογαριασμού ή πιστωτικής κάρτας με επαρκές πιστωτικό όριο.
Η παροχή της παραπάνω δυνατότητας θα είναι προαιρετική, δηλαδή ο φορολογούμενος θα μπορεί να ακολουθήσει το υφιστάμενο ημερολόγιο πληρωμής φόρων, δηλαδή τις τρεις διμηνιαίες δόσεις για το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις μηνιαίες δόσεις για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ από τον επόμενο μήνα της εκκαθάρισης έως το τέλος του έτους.
Παράδειγμα
Φορολογούμενος καλείται να πληρώσει φόρο εισοδήματος ύψους 3.000 ευρώ σε τρεις διμηνιαίες δόσεις των 1.000 ευρώ η καθεμία, τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο. Καλείται, επίσης, να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 1.200 ευρώ σε τέσσερις μηνιαίες δόσεις των 300 ευρώ η καθεμία, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο.
Δηλαδή, από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο καλείται να καταβάλει συνολικούς φόρους 4.200 ευρώ, όπου κάθε μήνα θα πληρώνει στην καλύτερη περίπτωση 300 ευρώ (μόνο ΕΝΦΙΑ) και στη χειρότερη 1.300 ευρώ (ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος μαζί).
Με την παροχή της δυνατότητας πληρωμής των φόρων σε 12 δόσεις ο φορολογούμενος θα μοιράσει το συνολικό φορολογικό βάρος 12 δόσεων των 350 ευρώ η καθεμία και έτσι θα ελαττώσει τον κίνδυνο να αφήσει κάποιες οφειλές απλήρωτες επειδή δεν μπορεί να αποπληρώσει μέσα σε έναν μήνα όλες τις υποχρεώσεις των 1.300 ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος θα κάνει χρήση της δυνατότητας πληρωμής των φόρων του σε πολλές δόσεις με πάγια εντολή χρέωσης του τραπεζικού του λογαριασμού αλλά το υπόλοιπο του τραπεζικού του λογαριασμού δεν επαρκεί για την πληρωμή της δόσης, τότε αυτή η διευκόλυνση θα χάνεται για τον φορολογούμενο και θα πρέπει να πληρωθεί όλο το ποσό.
Υπενθυμίζεται ότι τη δυνατότητα πληρωμής όλων των φόρων σε έως 12 άτοκες δόσεις με πιστωτική κάρτα προσφέρουν ήδη οι τράπεζες μέσω των πιστωτικών καρτών, ενώ η δυνατότητα αποπληρωμής των φόρων σε έως 12 δόσεις δίνεται μέσω της πάγιας ρύθμισης οφειλών, αλλά εντόκως με 8,76% ετησίως.
Κυβερνητική επιβεβαίωση
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου προεξόφλησε τη νέα δυνατότητα για την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων.
Η κα Αντωνοπούλου τόνισε ότι όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις των φυσικών προσώπων προς το Δημόσιο θα μπορούν να πληρώνονται ηλεκτρονικά και σε πολύ μικρότερες δόσεις. Για το συγκεκριμένο θέμα το οικονομικό επιτελείο έχει κάνει σχετική μελέτη, η οποία θα γίνει γνωστή μέσα στον Ιανουάριο.
Με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων, οι οποίες θα φτάνουν τις 12, στόχος είναι να μειωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά και να μπορούν όλα τα φυσικά πρόσωπα με χρέη προς το Δημόσιο να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους, χωρίς επιβάρυνση και σε μεγαλύτερη χρονική διάρκεια.
«Αυτό θα διευκολύνει και τα νοικοκυριά και τον προγραμματισμό τους» είπε η κα Αντωνοπούλου.
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις 3 Ιανουαρίου, 2018