Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα στις χώρες μέλη να δημιουργηθεί το 2019 ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα μπορούσε να υποκαταστήσει το ΔΝΤ για να προσφέρει βοήθεια σε χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο (σ.σ.: που αντιπροσωπεύει τα κράτη μέλη) καλούνται να υιοθετήσουν αυτή την πρόταση στα μέσα του 2019», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η οποία παρουσίασε σήμερα μια σειρά προτάσεων για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης.
Οι προτάσεις της Κομισιόν καλύπτουν όλο το φάσμα, από την καλύτερη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης με λογοδοσία στην Ευρωβουλή μέχρι τη σύσταση χρηματοδοτικού μέσου για τη στήριξη των οικονομιών που αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες κρίσεις.
Πολλοί αναλυτές «βλέπουν» να κυριαρχεί σε αυτές το «πνεύμα Μακρόν» και γενικότερα η γαλλική αντίληψη για την μετεξέλιξη της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή οι Γερμανοί δεν έχουν καταφέρει ακόμη να συμφωνήσουν σε μια κυβέρνηση, ενώ τις τελευταίες ώρες εντείνεται φημολογία για αποχώρηση της Άγκελα Μέρκελ από την Καγκελαρία.
Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του σημερινού ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης, σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο το 2019, ενώ εισηγείται να γίνει κοινοτικό όργανο από διακυβερνητικό που είναι σήμερα.
Προτείνει επίσης τη σύσταση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου με μορφή προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, ο οποίος θα ενσωματωθεί ως ειδική γραμμή στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα έχει σταθεροποιητικό ρόλο στα κράτη μέλη σε περιόδους κρίσεων.
Τέλος, προτείνει τη σύσταση θέσης μόνιμου Ευρωπαίου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος θα είναι πρόεδρος του Εurogroup και μέλος της Κομισιόν και θα αναλάβει το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών των κρατών μελών.
Ορισμένες από τις αλλαγές, προτείνει να ισχύσουν άμεσα, ενώ άλλες, όπως η σύσταση θέσης μόνιμου υπουργού Οικονομικών, μέχρι το 2025.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τις αλλαγές στην Ευρωζώνη θα ληφθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2018.
Είναι προφανές ότι η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει θα είναι πολύ δύσκολη, μεταξύ των χωρών που επιθυμούν μεγαλύτερη ολοκλήρωση της Ευρωζώνης και αυτών που αντιδρούν.
Το γεγονός πάντως ότι τον τελευταίο καιρό και οι δύο πλευρές ασκούν κριτική σε πτυχές των προτάσεων της Κομισιόν σημαίνει ότι οι προτάσεις είναι ισορροπημένες.
Πηγη:zougla.gr
Δημοσιεύτηκε στις 6 Δεκεμβρίου, 2017