pellatv
Live

Το δημόσιο ζητάει δανεικά από το ΙΚΑ -Θα πάρει 150 εκατ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα

Με 150 εκατ. ευρώ από τα δικά του ρευστά διαθέσιμα που προορίζονται για πληρωμές συντάξεων, το ΙΚΑ αναγκαστικά θα γίνει ο χρηματοδότης του Δημοσίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η αρχή γίνεται στο σημερινό Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, όπου, παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει, αποφασίζει να μεταφέρει 150 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρεί στις τράπεζες στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης που τηρεί το Δημόσιο στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο όρος που έθεσε το ΙΚΑ για να προχωρήσει στη μεταφορά των 150 εκατ. ευρώ είναι να ξαναπάρει το ποσό αυτό στις 25 του μήνα για να μπορέσει να συμπληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων.

Υποχρεωτικά

Η εισήγηση της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του ΙΚΑ, την οποία δημοσιεύει η εφημερίδα, συνοδεύεται από σχετικό έγγραφο – προτροπή του υπουργείου Εργασίας και αναφέρεται ότι η μεταφορά ρευστών διαθεσίμων (μετρητά) είναι υποχρεωτική από το νόμο 4323/2015.

Στο έγγραφο του ΙΚΑ και προκειμένου να πειστούν τα μέλη του Δ.Σ. στη μεταφορά των 150 εκατ. ευρώ αναφέρεται ότι «επειδή υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα που ξεπερνούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του επόμενου δεκαπενθημέρου και δεν υφίσταται ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης για την πληρωμή των συντάξεων, καλείστε να εγκρίνετε τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Τράπεζα της Ελλάδος κάθε μήνα έως την καταβολή των συντάξεων».

Το ρίσκο όμως από την υποχρεωτική μεταφορά των ρευστών διαθεσίμων στο λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης του Δημοσίου είναι ότι το Δημόσιο θα πρέπει να έχει επαρκή διαθέσιμα για να αποδώσει το ποσό που δανείστηκε και επιπλέον να καταβάλει και τους τόκους, που κινούνται σε επίπεδα του 3,3%.

Στην πραγματικότητα ο εσωτερικός δανεισμός επιφέρει κόστος στον Προϋπολογισμό καθώς οι δαπάνες για τόκους αυξάνονται, ενώ κρίνεται επωφελής εν προκειμένω από το ΙΚΑ επειδή θα πάρει απόδοση 3,3% για δάνειο μέσω ρέπος διάρκειας 15 ημερών.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ότι πλέον τα διαθέσιμα των Ταμείων τελούν υπό τον πλήρη έλεγχο του κράτους και αυτό καταδεικνύει ότι το Δημόσιο, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα, κινείται σε οριακά επίπεδα από πλευράς ρευστότητας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε στις 6 Οκτωβρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

09:48 - Νομός Πέλλας: Mια πρωτοφανής αρνητική πρωτιά στην Ελλάδα

14:25 - Έναρξη υποβολής αιτήσεων για το Επίδομα Γέννησης σε οικογένειες του Δήμου Αλμωπίας.

14:22 - Μια φωτογραφική περιπλάνηση στις διαδρομές, τα μέσα μετακίνησης και τις ιστορίες των ανθρώπων του κόσμου.

19:29 - Στέγες και κατασκευές με φύλλα καρκινογόνου αμιαντοτσιμέντου εξακολουθούν να βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του Νοσοκομειακού Κιλκίς.

19:23 - ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΛΕΥ Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΖΟΝ 2026 – 2027

19:21 - Πρόγραμμα εκδηλώσεων “Ημέρας Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος ‘’

13:15 - ΣΔΕ Γιαννιτσών-Αριδαίας-Έδεσσας, εγγραφές 2026-27

13:12 - Εξιχνιάστηκε τηλεφωνική απάτη σε βάρος γυναίκας που έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Αλεξάνδρεια

13:08 - Μια Μαγική Βραδιά Κάτω από την Πανσέληνο: Ο Απόηχος της Συναυλίας του Κώστα Χατζή στην Έδεσσα

18:15 -  Ώρες ευθύνης για τους βουλευτές της Πέλλας δεν αντέχει η . κόκκινη γέφυρα .