pellatv
Live

Tο τέλος της συνταξιοδότησης όπως την ξέραμε έως τώρα

Τι σας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη «συνταξιοδότηση»; Ίσως ένα γελαστό ζευγάρι ασπρομάλληδων που πίνει καμπάρι-τόνικ στο Μονολίθι, λίγο πριν απολαύσουν τα ψαράκια τους στο παραθαλάσσιο ταβερνάκι της περιοχής. Δεν έχουν έγνοιες. Ζούνε ανέμελα. Για  πολλούς συνταξιούχους, σύγχρονους και μελλοντικούς, αυτό είναι… φαντασίωση.

Σύμφωνα με άρθρο του BBC η έννοια της συνταξιοδότησης όπως την ξέρουμε έχει αρχίζει να αλλάζει εδώ και πολύ καιρό. Ο αριθμός εκείνων που εργάζονται μετά την ηλικία συνταξιοδότησής τους έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1990.

Στις ΗΠΑ, το 2017, το 32% των ανθρώπων ηλικίας 65 έως 69 εργαζόταν, ποσοστό πολύ πάνω από το 22% που εργαζόταν το 1994. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα ποσοστά εργαζόμενων ηλικίας άνω των 65 ετών διπλασιάστηκαν μεταξύ 1993 και 2018.

Και μετά, ήρθε η πανδημία της Covid-19. «Η κοινωνία ήταν ήδη προετοιμασμένη για μια μεγάλη αλλαγή στο πώς έβλεπε τη συνταξιοδότηση. Σίγουρα, όμως, η πανδημία επιτάχυνε τις εξελίξεις», λέει η Μισέλ Σίλβερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Γεροντολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.

Όταν χτύπησε η πανδημία, οι τάσεις στον εργασιακό τομέα ανατράπηκαν. Αρχικά σημειώθηκε μαζική έξοδος μεγαλύτερων σε ηλικία επαγγελματιών από την αγορά εργασίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησαν τουλάχιστον 250.000 άτομα ηλικίας 50-64 ετών πλέον του συνήθους, ενώ πάνω από 3 εκατομμύρια Αμερικανοί βγήκαν σε πρόωρη σύνταξη.
Ωστόσο, καθώς εκτοξεύεται ο πληθωρισμός, αυξάνεται και ο αριθμός των συνταξιούχων που επιστρέφουν στην αγορά εργασίας.

Στις ΗΠΑ, η ιστοσελίδα ευρέσεως εργασίας Indeed αναφέρει πως τα ποσοστά «επιστροφής από τη συνταξιοδότηση» ανέρχονται σε 3,3%. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Indeed βλέπει μια εκτόξευση στα άτομα 55-64 ετών που «αναζητούν εργασία επειγόντως», ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα, τα δύο τρίτα των ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν κατά την πανδημία επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται με κάποιον τρόπο.

Σύμφωνα με την Γκέιλ Μπλέικ, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας ευρέσεως προσωπικού Hays, «αυτή είναι η απαρχή ενός φαινομένου κατά το οποίο ο κόσμος πιέζεται οικονομικά, με αποτέλεσμα να επιστρέφει στην εργασία». Είτε πρόκειται για μερική ή πλήρη απασχόληση, είτε για παράλληλη, θα έχουμε όλο και περισσότερο την ανάγκη να εργαστούμε μετά την καθιερωμένη ηλικία συνταξιοδότησης. Ίσως, μάλιστα, μεταβληθεί οριστικά η ιδέα που έχουμε για αυτό το στάδιο της ζωής μας.

 

«Μειώθηκαν οι αποταμιεύσεις μας»

Οι παράγοντες που ωθούν τους συνταξιούχους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας είναι αρκετοί. Ωστόσο, η ανησυχία που συνδέεται με το κόστος ζωής είναι επί του παρόντος κυρίαρχο αίτιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τα άτομα ηλικίας άνω των 50 τα οποία είχαν αποχωρήσει κατά την πανδημία κι επέστρεψαν στην αγορά εργασίας, το 48% είπε πως το έκανε επειδή χρειαζόταν χρήματα, ενώ το 23% δεν τα έβγαζε πέρα μόνο με τη σύνταξη.

Η Μπλέικ σημειώνει πως ο τρόπος σκέψης των συνταξιούχων άλλαζε δραματικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στην αρχή αποχωρούσαν μαζικά από τις εργασίες τους, κατά ένα μέρος εξαιτίας του φόβου που συνδεόταν με την Covid-19, αλλά και για λόγους που σχετίζονταν με τα περιουσιακά τους στοιχεία: οι τιμές των ακινήτων εκτοξεύτηκαν και οι επενδύσεις αυξήθηκαν. «Οι απολαβές τους ως συνταξιούχοι ήταν πολύ υψηλές και η αξία των ακινήτων τους είχε αυξηθεί», προσθέτει η Μπλέικ. Όμως τώρα, εξαιτίας του πληθωρισμού, ο κόσμος δεν αισθάνεται το ίδιο άνετα όπως πριν από έναν χρόνο. «Θέλουν να επιστρέψουν στην εργασία τους», λέει η Μπλέικ.

 

 

ΠΗΓΗ

Δημοσιεύτηκε στις 2 Σεπτεμβρίου, 2022


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:57 - Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

11:52 - Παραστάτη καραγκιόζη στα Γιαννιτσά

11:35 - Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

11:27 - Λάκης Βασιλειάδης: «Η Πέλλα τιμά σήμερα έναν ακόμα ήρωα που έπεσε υπέρ πατρίδος».

11:24 - Παρών στις πυρκαγιές στους πρόποδες του Πάικου ο Δήμαρχος Πέλλας – «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους»

16:12 - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

15:09 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

15:07 - Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

11:01 - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή Σκηνοθεσία Ταμίλλα Κουλίεβα στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών την Τετάρτη26 Ιουνίου 2024

15:56 - Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από τον καύσωνα