pellatv
Live

Τροπολογία για εφάπαξ παροχή σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους

Εντός Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στους περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, των οποίων το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων δεν υπερβαίνει το ποσό των 850 ευρώ, η έκτακτη εφάπαξ παροχή, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η διανομή θα γίνει με βάση τις καταστάσεις Δεκεμβρίου, από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ο οποίος θα επιδοτηθεί για τον σκοπό αυτό, με περίπου 617 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με την τροπολογία, το ποσό των 850 ευρώ αφορά το άθροισμα των συντάξεων όπως διαμορφώθηκε μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης. Το ύψος της επιδότησης δε, καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο, το συνολικό άθροισμα των συντάξεων υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά, η παροχή καθορίζεται στα 300 ευρώ. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, καθώς μένει ακόμη να ξεκαθαριστεί αν για παράδειγμα το επίδομα θα δοθεί και στους δικαιούχους προσωρινών συντάξεων ή όχι.

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, πάντως, επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιούχων εμπίπτει στο αφορολόγητο όριο. Γι’ αυτούς, ο υπολογισμός του έκτακτου βοηθήματος θα γίνει στα καθαρά ποσά που λαμβάνουν. Στην πράξη, όσοι λαμβάνουν άθροισμα συντάξεων έως περίπου 712 ευρώ τον μήνα δικαιούνται σίγουρα το επίδομα. Αντίστοιχα, γι’ αυτούς που υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου, η χορήγηση της έκτακτης παροχής θα γίνει σε συντάξεις έως περίπου 820 ευρώ.

­Συνεπώς, όσοι έχουν άθροισμα συντάξεων από 821 ευρώ και πάνω, χάνουν τα 300 ευρώ του βοηθήματος. Από την έκτακτη ενίσχυση, κυρίως ωφελημένοι θα είναι οι δικαιούχοι σύνταξης του ΟΓΑ, οι χαμηλοσυνταξιούχοι του ΙΚΑ που λαμβάνουν μόνο οργανικό ποσό (κάτω των 67), του ΟΑΕΕ όπως επίσης και των λοιπών ασφαλιστικών Ταμείων που λαμβάνουν τα κατώτατα όρια, χήρες/χήροι με μόνο συνταξιοδοτικό εισόδημα τη σύνταξη του συζύγου κ.ά.

Δημοσιεύτηκε στις 13 Δεκεμβρίου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

logo-ktel-pellas

Ροή Ειδήσεων

09:10 - Συνάντηση Λάκη Βασιλειάδη με τον νέο Διοικητή του Γ.Ν. Πέλλας (Έδεσσας -Γιαννιτσών): «Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα στη Ν.Μ. Έδεσσας»

09:07 - Ξεκίνησε στον Πλαταμώνα η κατασκευή της οδού ήπιας κυκλοφορίας από το Stavento έως την οδό Παντελεήμονος με ταυτόχρονη διατήρηση των παλιών σιδηροδρομικών γραμμών

14:24 - Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ

19:34 - ΕΓΓΡΑΦΕΣ (1-6/9) ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

19:32 - Μήνυμα του Δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου για την εκδημία του π. Ιωάννη Τσαρούχα

19:28 - Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες για το νέο διδακτήριο του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων

19:26 - ΕΔΕΣΣΑ ΤΟ KΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ θεατρική παράσταση Πέμπτη 28 Αυγούστου 2025

19:22 - ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΩΤΙΣΣΑ

10:55 - Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πραγματοποίησε περιοδεία στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αχαΐα.

10:52 - Ανακοίνωση: Κανονικά, βάσει προγράμματος, η αποκομιδή απορριμμάτων την Παρασκευή 15 Αυγούστου