Μια νέα ρητορική για την προώθηση μιας καινούργια και αναβαπτισμένης μεταρρυθμιστικής διαδικασίας στην ΕΕ, εγκαινίασε σήμερα από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Βρυξελλών ο επίτροπος αρμόδιος για την οικονομία, Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο επίτροπος αφού με παραδείγματα κατέστησε σαφές ότι από τα μονοπώλια, τα εδραιωμένα συμφέροντα και τις παλιές οικονομικές δομές δεν κερδίζει κανένας, εξήγησε ότι τα κράτη μέλη πρέπει να αρχίσουν να πειραματίζονται, να αξιολογούν διαρκώς και γενικώς να βγούνε από τα στεγανά της οικονομικής πολιτικής τους.
Ο Πιέρ Μοσκοβισί έκανε λόγο για διαρθρωτικές αλλαγές “2.0”, όπου η έμφαση δίνεται στην παραγωγικότητα σε αντίθεση με τον παλαιό τύπο μεταρρυθμίσεων που είχε ως στόχο την εσωτερική υποτίμηση.
Μίλησε για προστασία των εργαζομένων ως πρόσωπα και όχι των θέσεων εργασίας, έδωσε έμφαση στην επανακατάρτιση και την εκπαίδευση.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ε.Τσακαλώτος, ο οποίος ξεκίνησε αμφισβητώντας την κατανομή της υπεραξίας που παράγεται από την παγκοσμιοποίηση και εξήγησε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έγιναν με λάθος σειρά και με αβέβαια αποτελέσματα.
Παραδέχθηκε πάντως ότι πλέον η χώρα έχει βγει από τον φαύλο κύκλο και αλλάζει σελίδα.
Σε σχέση με τη Ευρώπη ο Ε.Τσακαλώτος απάντησε και στο ερώτημα λιγότερη ή περισσότερη Ευρώπη, αλλάζοντάς το με το σύνθημα “περισσότερη δημοκρατία στη Ευρώπη”. Τέλος ζήτησε αλλαγή των κανόνων για την καταγραφή των δαπανών για επενδύσεις στο έλλειμμα.
Ο υπουργός δέχθηκε ωστόσο τα έμμεσα πυρά της Dana Reizniece-Ozola, υπουργού οικονομικών της Λεττονίας, η οποία αντιπαρέβαλε το δικό της πετυχημένο παράδειγμα αποσοβιετικοποίησης και ανάπτυξης, ενώ ζήτησε “ηγεσίες που να πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις”.
Παρομοίως και ο Alexander De Croo αναπληρωτής πρωθυπουργός του Βελγίου, επέκρινε τις αργές μεταρρυθμίσεις στον τομέα του συνταξιοδοτικού που πλήττονται από το σύνδρομο “όχι αλλαγές στη διάρκεια της καριέρας μου”.
Δημοσιεύτηκε στις 9 Ιουνίου, 2016