pellatv
Live

Βρυξέλλες για capital controls – Πότε θα αρθούν, ποιοι μπορούν να “τραβούν” πάνω από 420 ευρώ

Τη λύση του "νέου" χρήματος στην αγορά προτείνουν οι Βρυξέλλες, μετά από σχετικό αίτημα και των ελληνικών τραπεζών, ούτως ώστε να ανασάνει η οικονομία.

Αναλυτές «βλέπουν» την άρση των capital controls σταδιακά σε 12-18 μήνες από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Πότε ακριβώς θα γίνει εντός του 2017 θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, εκτιμά η Moody's, που προβλέπει ότι όσο θα μειώνεται ο ELA και θα υπάρχουν κάποιες επιστροφές καταθέσεων τόσο θα χαλαρώνουν και τα capital controls.

Ο διαχωρισμός του νέου χρήματος ίσχυσε από την πρώτη ημέρα επιβολής αντίστοιχων περιορισμών στην Κύπρο και εκτιμάται ότι πέραν της δυνατότητας επιστροφής καταθέσεων που έχουν αποθησαυριστεί, θα βοηθούσε τη λειτουργία σειράς επιχειρήσεων, με αιχμή τον τουριστικό κλάδο, και θα τερμάτιζε πρακτικές καταφυγής στη χρήση τραπεζικών εργαλείων (POS) που προσφέρουν όμορες βαλκανικές χώρες της Ευρωζώνης, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr.

Υπενθυμίζεται ότι η επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών στην Ελλάδα ισχύει από τις 28 Ιουνίου 2015 λόγω τραπεζικής αργίας και τυπικώς από τις 18 Ιουλίου 2015, αν και έκτοτε υπήρξε μερική χαλάρωση σε επιμέρους πτυχές τους. Βάσει του καθεστώτος που υφίσταται σήμερα, εφόσον υπάρξει κεφαλαιακό έμβασμα από το εξωτερικό και πιστωθεί στην Ελλάδα, αυτό μπορεί είτε να επανεξαχθεί είτε να γίνει ανάληψή του σε ποσοστό έως 10%.

Δημοσιεύτηκε στις 13 Μαΐου, 2016


Σχόλια

pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

18:29 - Συνάντηση Διονύση Σταμενίτη με τον Υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο

18:24 - Ο Γιώργος Καρασμάνης παρακολούθησε τις εργασίες της 29ης Συνόδου της Βουλής των Εφήβων στην οποία συμμετείχαν και τρία δικά μας παιδιά από την Πέλλα

18:19 - Πανσέληνος στην Άφυτο – Μουσική και Χορός κάτω από το φως του φεγγαριού Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025 | Λόφος Κουτσόμυλου, Άφυτος

18:16 - Λάκης Βασιλειάδης: Να γίνει δεκτό το αίτημα των σχολικών κυλικείων για λιγότερες μέρες φορολόγησης σύμφωνα με την λειτουργία τους

18:12 - Λουτρά Πόζαρ: Κέντρο Πολιτιστικής Εμπειρίας και Εκπαίδευσης – Συνεργασία με το Charles Darwin University

13:34 - ΔΉΜΟΣ ΈΔΕΣΣΑΣ- ΔΩΡΕΑΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΕ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ

13:31 - ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ MIRACULOUS, ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

11:02 - Δικαίωση των Εκπαιδευτικών Ειδικών Κατηγοριών μετά από τις Παρεμβάσεις της ΝΙΚΗΣ

10:49 - Πρόσκληση – Πρόγραμμα εκδήλωσης Δήμου Σκύδρας για την Κύπρο

10:47 - Δήμος Έδεσσας: Διάθεση κλιματιζόμενων χώρων για προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες