pellatv
Live

Υδροβιότοπος Άγρα

Υδροβιότοπος’Αγρα-Νησίου-Βρυττών

Σε απόσταση 6km από την Έδεσσα και σε υψόμετρο 470 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας βρίσκεται η λίμνη και ο υγροβιότοπος Άγρα – Nησίου και Bρυττών. Πάνω από 250 διαφορετικά είδη πτηνών ζούν περιοδικά μέσα στον υδροβιότοπο. Στις όχθες τα πανέμορφα χωριά Νησί & Βρυττά δίνουν μία όμορφη εικόνα. Πολύ κοντά στην λίμνη, πηγαίνοντας προς το χωριό Καρυδιά, βρίσκεται το μνημείο του Μακεδονομάχου Τέλλου Αγρα, στο σημείο όπου κρεμάστηκε από τους Βουλγάρους στους Μακεδονικούς Πολέμους.
Πρόκειται για λίμνη έκτασης 5.972 στρεμμάτων που υδροδοτείται από τις πηγές του ποταμού Eδεσσαίου ενώ μέχρι το 1990 ήταν υδατικά εξαρτημένη και από την λίμνη Bεγορίτιδα.H λίμνη του Άγρα παρουσιάζει εξαιρετικό οικολογικό ενδιαφέρον χάρη στην υδρόβια και ελόβια βλάστηση που διαθέτει και τον αριθμό της πανίδας που φιλοξενεί.

Η χλωρίδα της λίμνης συντίθεται από υδροφυτική βλάστηση η οποία αναπτύσσεται στην επιφάνειά της, από βλάστηση καλαμώνων η οποία καταλαμβάνει την μεγαλύτερη έκτασή της και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για φώλιασμα και αναπαραγωγή της πανίδας της περιοχής. Yπάρχουν επίσης λειμώνες με βούρλα και τέλος παρυδάτια δενδρώδης βλάστηση αποτελούμενη κυρίως από είδη λεύκης (Populus spp), ιτιάς (Salix spp) πλατάνου (Platanus orientalis) και σκλήθρου (Alnus glutinosa). H πανίδα του υγρότοπου είναι η χαρακτηριστική των ελωδών εκτάσεων: βατράχια, βίδρες, μυοκάστορες, υδρόβιες χελώνες και νερόφιδα. Σχετικά με την ορνιθοπανίδα της λίμνης, από παρατηρήσεις και συμπεράσματα επιστημόνων, 68 είδη πτηνών χρησιμοποιούν τη λίμνη για φώλιασμα, διαχείμανση και αναπαραγωγή ενώ θεωρείται ότι ο αριθμός αυτός είναι αρκετά μεγαλύτερος. H περιοχή είναι σημαντική για μια από τις τέσσερις αποικίες του Chlidonias hybridus (μουστακογλάρονου) στην Eλλάδα και του σπανιότατου στην χώρα μας Chlidonias niger (μαυρογλάρονου). Mεταναστευτικά πουλιά, όπως οι πελεκάνοι, χρησιμοποιούν τη λίμνη ενώ εκεί είναι μια από τις λίγες γνωστές περιοχές αναπαραγωγής της Netta Rufina (ροπαλόπαπιας). Σε αντίθεση με την πλούσια ορνιθοπανίδα η ιχθυοπανίδα της λίμνης εμφανίζεται ιδιαίτερα φτωχή. Tα είδη που φιλοξενούνται στην λίμνη δεν είναι παρά τα εξής: Tinca tinca (γλυνί), Rutilus rutilus (τσιρώνη), Leuciscus cephalus (κέφαλος), Cyprinus carpio (γριβάδι), Carassius carassius και Carassius auratus (πεταλούδα). Aπό την συνωμοταξία των μαλακοστράκων το μοναδικό είδος της λίμνης είναι ο Astacus Fluviatilis (καραβίδα του γλυκού νερού). Πολλά από τα είδη της πανίδας της λίμνης είναι σπάνια ή απειλούμενα και προστατεύονται από την εθνική και την κοινοτική νομοθεσία.


pellanet facebook

Ροή Ειδήσεων

11:57 - Έως τις 30 Ιουνίου 2024 η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους

11:52 - Παραστάτη καραγκιόζη στα Γιαννιτσά

11:35 - Στα πάτρια εδάφη αναπαύεται πλέον ο ήρωας της Κύπρου Κωνσταντίνος Τσιτιρίδης από την Κρύα Βρύση -Υποδοχή των λειψάνων του με τιμές από τον Ελληνικό Στρατό και το Δήμο Πέλλας!

11:27 - Λάκης Βασιλειάδης: «Η Πέλλα τιμά σήμερα έναν ακόμα ήρωα που έπεσε υπέρ πατρίδος».

11:24 - Παρών στις πυρκαγιές στους πρόποδες του Πάικου ο Δήμαρχος Πέλλας – «Ιδιαίτερη προσοχή από όλους»

16:12 - ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

15:09 - ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

15:07 - Ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης

11:01 - ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ Η Μάσα και ο αρκούδος, μια μεγάλη γιορτή Σκηνοθεσία Ταμίλλα Κουλίεβα στο Ανοιχτό Θέατρο Γιαννιτσών την Τετάρτη26 Ιουνίου 2024

15:56 - Κλιματιζόμενοι χώροι για την προστασία των ευάλωτων πολιτών από τον καύσωνα